От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
От Турция с любов
Хубавото вино не е нещо, с което сме свикнали да свързваме Турция. Вкусна улична храна, локални гурме ястия, разкошни десерти, мека анасонова ракия и дори качествена бира – всичко това е в изобилие в южната ни съседка. Но вино...едва ли.
Е, тази представа е редно да се промени. Защото само за десетина години турските изби успяха да постигнат огромен качествен скок и да се позиционират като потенциални звезди на региона. С не по-малки шансове от България, Хърватия или Сърбия. А амбициите им са достойни за уважение, защото ги има въпреки неблагоприятната и дори враждебна нова политика на турското управление спрямо консумацията на алкохол.
На българския пазар турските вина почти липсват. Ето защо за посетителите на Балканското винено изложение, което се проведе в края на месец май в София, присъствието на няколко турски изби бе сред най-любопитните акценти на фестивала.
Става дума за местното сдружение Thrace Wine Route или Тракийският винен път – една съвсем нова маркетингова инициатива, която обединява 12 изби в четири тракийски региона – Къркларели, Текирдаг, Саркьой и Галиполи.
Маршрутът започва съвсем близо до границата с България – от Лозенград (Къркларели) и се извива по протежение на черноморското крайбрежие – до полустров Галипули при Чанаккале, къде се срещат европейският и азиатският бряг. На изложението в София имаше представители на осем от избите и преди да споменем по нещичко за всяка, редно е да кажем няколко думи за меко казано предизвикателната ситуация, в която се намират те.
Възход и падение
В модерната си история Турция никога не е била сериозен консуматор и производител на вино. Въпреки че е светска държава, религиозните догми, свръхконсервативността и традиционализмът сред голяма част от обществото усложняват развитието на винена култура в страната, а за капак са и традиционно зловещите по размер акцизи.
Преди около пет години обаче турските вина изведнъж заеха позиции във винената столица на света Лондон чрез серия събития. Не ставаше дума само за пиар – успехът им в следващите години бе потвърден и със стотици медали от престижни международни конкурси. Тогава авторитетният винен критик Джансис Робинсън, отбеляза с хумор, че очевидно турците могат да правят с лозята си повече от това да завиват сармички с листата им.
Вероятно двигател на събитията в страната бе общият подем на Балканите като винен регион – навлизането на инвестиции в сектора, нови технологии, събуден интерес от страна на потребителите. Усетила новата винена вълна Турция за кратко сякаш бе решила да я яхне. Акцизът спадна многократно, държавата започна да субсидира сектора, а бизнесът - да инвестира.
Радостта обаче бе твърде кратка. В последните години правителството на Реджеп Таип Ердоган втвърди значително курса към винарския, а и алкохолния бизнес като цяло. Акцизите отново порастнаха, държавната помощ за сектора секна, а в средата на 2014 г. въпреки многобройните протести влезе в сила и законът, ограничаващ продажбата на алкохол и забраняващ напълно рекламата му.
Проектът Thrace Wine Route е един от последните, получили някаква форма на държавна подкрепа. И предвид новия държавен курс не е чудно, че производителите активно търсят възможности да се наложат на чуждите пазари и да привлекат туристите към избите си. Бърз поглед в брошурата на Thrace Wine Route разкрива, че повечето от тях вече са изградили или са на път да изградят бутикови хотелски части към избите си, задължително с ресторант, за да могат да поставят акцента именно върху винения и кулинарния туризъм.
Интересен е фактът, че нито в брошурата, нито в сайта на сдружението или отделните сайтове на избите можете да прочетете нещичко за самите вина. Нито пък можете да ги видите на снимка. Това е директен ефект от новия закон, който забранява рекламата на алкохол - тъй като "реклама" не е съвсем конкретно дефинирана в текстовете, то физически и юридически лица могат много лесно да бъдат подведени под отговорност. Така избите предпочитат да не рискуват. По същата причина в турските медии вече почти не се пише за вино, като дори блогърите се въздържат – акцентите са върху лозята, производствената инфраструктура, възможностите за туризъм и т.н.

Тракийският път на виното
Но нека се върнем обратно на тракийския път. Три са избите в най-близкия до България регион на Лозенград - Chamlija, Arcadia и Vino Dessera. Районът се отличава с горещи летни дни, но прохладни нощи - заради близостта на Странджа, както и на Черно море. Тези климатични особености, както и каменистите и седиментни почви, правят регионът подходящ за бели вина.
И докато Vino Dessera залага сякаш повече на вина в по-традиционен и стар стил, то Чамлъджа и Аркадия показаха забележителни бели се вина в модерен стил.
Чамлъджа е малка бутикова изба, вече представена на българския пазар и разпознаваема с красивите си етикети и с великолепни бели вина, като в случая на Чамлъджа най-впечатляващите са тези от местния сорт наринче, ризлинг и совиньон блан с вийоние.
Аркадия е млада семейна изба с първа реколта 2009 г и 35 ха собствени лозя, засяти с девет сорта. Аркадия представи две изключително живи, минерални вина с добър баланс между киселинност и богати плодови аромати – чистосортово нарниче и купаж "гри" - совиньон гри и пино гри. Избата практикува винопроизводство с миналимална интервенция и техники като микровинификация.
Слизайки на юг към Текирдаг навлизаме и в район много по-благорпиятен за червени вина – каберне совиньон, каберне фран, сира, мерло са най-често срещаните сортове.
Три от четирите местни изби бяха представени на балканското изложение. Barel и Umurbey са сред по-старите изби в тракийския регион, създадени съответно през 1993 и 1997 г. И двете предлагат вина, които макар да не блестят с нищо особено, са приятни и коректни.
За жалост липсваше Barbare – една от биодинамичните изби на Турция, известна с купажните си вина в Рона стил.
За сметка на това имахме радостта да срещнем Chateau Nuzun и техните вълнуващи органични червени вина. Създателите на Шато Нузун – братята Назан и Недждет Узун са прекарали години в Калифорния, докато не осъзнали, че регионът на Тракия е не по-лош за винарство от Напа Вали. Така през 2005 г те създават своята бутикова изба със сертифицирани органични лозя. Отглеждат мерло, каберне совиньон, зинфандел, пино ноар, както и местния сорт Okuzgozu, но бижуто на избата е сирата.
Сира реколта 2009 е станала легендарна след като голяма част от насажденията са унищожени при градушка. Виното от спасеното грозде обаче експертите наричат "дар от природата". Това че успехът на Шато Нузун не е бил случаен, доказват следващите реколти. Настоящата Syrah 2011 се отличава със забележителни компексност и дълбочина. Боровинки и черешов мармалад, лакриц и пипер, земни тонове и ванилия и бавно разкриват слоевете си един след друг. Послевскусът е дълъг и запомнящ се.

Прескачаме региона на Саркьой, тъй като нито една от трите изби там – Melen, Gulor и Chateau Kalpak не бяха представени и продължаваме към историческия полуостров Галипули .
Първата спирка - в самото начало на ръкава, е Gali. Тук се отглеждат три класически сорта – основно мерло (78% от насажденията), както и каберне фран и каберне совиньон, от които избата прави чисто сортови вина, зползвайки модерни и щадящи технологии.
В другия край на полуострова е и изба Suvla – една от най-обещаващите изби на Турция. С капацитет от близо 850 хил. бутилки годишно, над 12 сорта органични лозя върху 64 ха, седем серии вина, три от които в примуим сгмента и общо над 30 етикета на пазара, тя надминава определението за бутикова изба, но в същото време е и много далеч от обезличеното индустриално производство. Сувла е сравнително млад бранд, но вече е носител на над 50 заслужени международни отличия. Избата бе за втори път гост на изложението, като преди две години участва самостоятелно. И тази година очарова с прекрасно розе, интересни и рядкосрещани комбинации като тази от русан и марсан, както и с изключително добри вина от високите си серии.
Но това което наистина заинтригува бяха вината от местни сортове. Kınalı Yapıncak 2013 – бял местен сорт, изненада и със свежест, и със плодовост и със минералност, макар и в по-базовия клас и без претенция за значимост. В червения спектър пък очарова Karasakız 2013 - деликатно, богато на плодови нюанси, с меки танини и много нежно и ефирно тяло.
Пет вина от Thrace Wine Route, които спечелиха внимание:
Chateau Nuzun Syrah 2011
Arcadia Odrysia Gri 2013
Arcadia Odrisya Narince 2013
Suvla Karasakız 2013
Chamlija Narnice 2013
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.