Новини

Глад за шоколад

Марта Румянова 17 май 2015, 00:24

Километрична опашка се изви на първия по рода си Grand Chocolate Festival в София, организиран от една сватбена и парти агенция. Въпреки слабостта си към шоколада, много хора се отказаха да чакат. Липсата на дори символична такса "вход" обясни хаоса, който настъпи още преди обяд пред входа на Гранд хотел София. Но в едно се убедихме - анонимни шокохолици няма.

"Шоколадът е деликатес, който се харесва на всички, но най-вече на жените. По-тъжни са от нас, мъжете, и трябва да се веселят повече, а с шоколада се натрупва и радост", казва един от организаторите на събитието, Иван Иванов. И перифразира актьора Мел Гибсън, който отдавна е намерил ключа към женското сърце – "Разговор и шоколад".

Как се разпознава истинският шоколад? "Ако шоколадът е изкуствен, ще се стопи малко по-бавно в устата, заради растителните мазнини в него, а ако е истински - топи се веднага и остава по небцето", разяснява Христо Коев - търговски представител на най-големия завод в Италия за производство на суровини за сладкарството.

Трийсетте фирми-участници бяха изложили над 300 вида изделия на щандове, разположени на първия и втория етаж на Гранд-хотел София. Те бяха разделени символично на пет категории – ръчен шоколад, производствен шоколад, био шоколад, торти, сладкарство. Мъфини, кейкове, торти, букети от бонбони, всевъзможни какаови фигурки, сладки с плънки от маракуя и лимон. Сред атракциите бяха дългият един метър шоколад, шоколад с бира и лъжичките за горещ шоколад – всичките със закачливи имена и в комбинации с коняк, уиски или греяно вино. Беше помислено и за онези, които не могат да си позволят прекалено много сладко. Дегустирахме веган шоколад без захар, глутен и соя със суров сироп от агаве.

Някои от шоколадовите експонати бяха на път да се разтопят, заради задушната атмосфера и липсата на силен климатик.  Иначе, тематичната програма беше богата. Концерт на детска вокална група "Шоколадче", възможност за децата да редят кули от шоколад и да строят къщички, ревю на шоколадови бижута, представяне на тематични книги и интересни насоки за хранене и тренировка така, че да можем да поддържаме добра форма без да ограничаваме шоколада прекалено. 

Специалисти от лабораторията на БАН разшириха знанията на публиката, като обясниха, че шоколадът има свойството да хидратира клетките, да ги освежава и регенерира. Ръководената от доц. Стефка Тепавичарова лаборатория в БАН е разработила около 120 продукта, но на изложението участва със серия, включваща шоколад.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK