
Last minute козунак

Simit saray
Спазваме основното правило, да не робуваме на предразсъдъци и откриваме, че за поредна година софиянци се доверяват на турската пекарна, която е част от веригата "Симид сарай". Те приготвят козунаците със същото майсторство и ентусиазъм, с което и баклавите, целувките и дребните сладки. Без никакво значение, че печивото едва ли е "по-стара турска рецепта за великеденски козунак", майсторът- пекар е намерил точната формула, която се харесва на българските клиенти.
Предлагат два варианта: един килограм на цена от 8 лв. и половин килограм за 4 лв. Във всички козунаци има стафиди и захаросани плодове. Има и варианти на козуначени рола с шипков мармалад и течен шоколад. Повечето са обилно поръсени с локум. Затова препоръчваме, ако не искате прекалено сладко, да си кажете изрично. Поръчки се приемат само на място, срещу символично капаро. Първоначално продавачката отсъжда срок от ден-два за изпълнение, но после си признава "и вечерта да го поръчате, сутринта ще е готов, те цяла нощ месят и пекат".
Пекарната ще работи и през почивните празници със същото работно време от 7:00 до 18:00 през уикенда, и до 19:00 през седмицата.
адрес: ул. "Екзарх Йосиф" 43, бул. "Витоша" 166
Слънце-луна
Въпреки че "Слънце-луна" са известни с разнообразния хляб от лимец и стари сортове, козунаците им са с типово брашно, мая, яйца, прясно мляко, масло и кафява захар. Пълнежът е от сушени плодове: череши, кайсии, смокини, боровинки и, разбира се, стафиди. Цена за 500 гр е 7 лв. Приемат поръчки до събота включително, но няма нужда от капаро, съответно поръчките се приемат и по телефона, а местата, от които можете да си вземете готовите печива са три:
ул. "Уилям Гладстон" 18 б
ул. "6-ти септември" 39
ул. "Шандор Петьофи" 55
http://www.sunmoon.bg/
Пекарница "Хлябът на Нена"
Нена прави, както класически козунак с мая, така и козунак с квас. "В София все повече хора ядат хляб с квас и тези, които са свикнали с неговата еждневна консумация, не искат да променят режима си, само защото е Великден. Затова предпочитат и козунакът да е с квас, въпреки че според мен другият е по-вкусен" споделя тя. Печивата й с мая са в следните варианти: без стафиди и други екстри е 6 лв., със стафиди 6,50 лв., с бадеми – 7,40 лв., с пълнеж от мармалад – 7 лв., с орехи и шоколд 7,20 лв.
С квас са само три вида: без пълнеж за 5 лв., със стафиди 5,50 и с бадеми 5,90. Всички козунаци са по 500 гр.
От пекарна "Хлябът на Нена" приемат поръчки само за събота и неделя, дотогава са натоварени с максималния си капацитет. Няма нужда да се поръчва на място, може и по телефон или чрез съобщение във фейсбук страницата. Ще работят и по празниците.
088 695 9245 – ако не вдигнат веднага, звънете по-настойчиво. След като приключат с месенето или декорирането, ще вдигнат. Ние се свързахме след четвъртия опит.
ул. "Братя Бъкстон" 69
Био магазин ФЕБ
Във "Феб" имат традиция всеки ден да приготвят баница, козунак или някое или нещо друго вкусно от тесто само с био продукти от български ферми и производители, които могат да бъдат намерени в магазина. Затова и великденските козунаци са на същия принцип – след предварителна заявка, направена на място в магазина или във фейсбук страницата, може да си поръчате козунак с квас, биологично чисти ядки, био стафиди и яйца от свободни кокошки. Пекат ги в "Пекарната", която е близо до тях на бул. "Васил Левски". Цената е 7,80 лв. Последни поръчки до четвъртък вечерта. Работно време: събота: до 17:00, Великден - почивен ден.
https://www.facebook.com/FEBmagazin
088 873 6744
бул. "Васил Левски" 61
Ma Baker
Това е пекарната, в която се заседяваме на кафе и интернет и ядем козунак така или иначе всеки ден. Въпреки влошеното обслужване напоследък, вкусът на печивата си остава добър.
Великденските им варианти надминават традиционните очаквания и се обоготяват ароматно с ванилия, свежа лимонова и портокалова кора.
Използват кафява захар и бадеми за украса. Цена: 4.60 лв. за 300 грама.
https://www.facebook.com/cafemabaker
Поръчки се приемат само на място, най-добре проверете по телефона дали има останали козунаци.
тел: 0884 12 83 43
бул. "Скобелев" 7
ул. "Раковски"163
Холандската пекарна JoVan
Любимият на софиянци холандец Джон е известен с факта, че умее да приспособява рецепти и е гъвкав по отношение на това какво се харесва на клиентите му в България. Така неговият "холандски сладкиш" всъщност е истински козунак и той сам признава, че е променил рецептата да наподобява българската традиционна. Приготвя два размера: 1 кг и 500 гр. Има разновидности с ядки,шоколад, стафиди и дори локум, както и сушени плодове. Т.нар. "великденски хляб" е във формата на плитка, поръсен с орехи и захаросани плодове. Ако е без украсите отгоре, напомня и по вкус и вид обредна "хала" за еврейския празник Шабат. Козунаците в холандската пекарна са за любители на по-сладките и непрепечени тестени изделия. Ако предпочитате истинска препечена коричка потърсете я другаде.
По празниците и двете пекарни ще пекат денонощно и работното време ще се запази, каквото е по принцип, което означава, че ще работят в събота до 20:00 и в неделя на Великден до 15:00 ч.
Поръчки по телефон и на място
ул. "Ангел Кънчев" 37
И чисто нов адрес, на холандска пекрна, която отвори преди седмица на ул. "Христо Белчев" 1
Сладкарница "Лилан"
Минавайки през вече не толкова живописния и насищащ сетивата Женски пазар, стигаме до улица. "Кирил и Методий", точно срещу зелена градинка, пак част от вече ремонтирания пазар. Там се намира "Лилан", която въпреки името"сладкарница" е по-скоро пекарна. Собственост е на семейство кюрди от Сирия, които работят денонощно на смени и поддържата много добро качество на необяснимо ниски цени. Винаги е пълна догоре. Козунаците са смесица между кюрдски и български рецепти – по-скоро традиционни на вкус, но много богати на стафиди и локум. Джоан Мустафа прави козунаците зад огромна стъклена витрина, съответно клиентите могат постоянно да наблюдават чистата и излъскана кухня и сръчните ръце на майсторите сладкари в нея.
Цената за 300 гр козунк със стафиди е 1,50 лв., 500 гр козунак е 2,50 лв. 1 кг е 5 лв., а ч кг. със стафиди и ядки е 7 лв.
Ще работят и уикенда, по време на празниците.
Поръчка на място и по телефон, време за изпълнение един ден.
0876 309 694
ул. "Св.св. Кирил и Методий" 102
100 грама сладки
Веригата "100 грама сладки" е единственото място в нашия списък, където се предлага козуначен мъфин. Мини-козуначетата се поръчват само в количества от най-малко двадесет на брой и са на цена от 2,20 единият. Големите козунаци са 800 грама, високи 12 см, на цена от 5,90 лв., а средните 400 грама, високи 7,5 см. и струват 16,90. Предлагат се с три варианта пълнежи: сини сливи, течен шоколад и орехи и крамел. За съжаление, тази година не правят нестандарните печива със сметана и карамел, които минналия Великден бяха хит.
Оттук освен с козунаци, може да си тръгнате и със захарни или шоколадови великденски зайчета, яйца и други тематични сладкиши, които няма как да подминете, защото са твърде красиви.
Приемат поръчки и по телефон до събота. При извънредни обстоятелства са склонни да приготвят козунаците и в същия ден, въпреки че предпочитат да са поръчани от предния ден.
Адреси на седемте магазина на "100 грама сладки":
ул. "Джеймс Баучер" 114, ул . "Ангел Кънчев" 18 А, ул. "Марагидик" 34
Парадайз център, Сердика център, Мол София, Бизнес парк София
Marquissa
Това е мястото с най-екзотичните великденски предложения, което успяхме да отркием и даже не е ясно дали козунак с кестенова паста, трябва да се казва козунак, но там има именно такъв. Освен кестенова паста, той има заливка от истински белгисйки шоколад Callebaut и е на цена от 19,50 лв. Гръцкият им козунак с канела и кардемон ухае чак до площад "Славейков" и си заслужава цената от 8,90 лв. Не успяхме да разберем точните грамажи, защото и продавачката не беше сигурна в тях, но на вид изглеждава са стандартните половин и един килограм. Поръчки се приемат до неделя, на място или по телефона
087 994 4763
https://www.facebook.com/marquissasofia
ул. "Солунска" 12
Orsetti Pasticceria
В работилница Orsetti козунаците (коломбе, както им казват в Италия ) са сръчно омесени с квас, втасват 48 часа и после едно денонощие висят, за да придобият максимална пухкавост. Според немалко опитали ги, това са едни от най-вкусните козунаци в града.
Orsetti Pasticceria, бул. "Дондуков"19, тел. 02 478 70 70
http://www.orsetti.bg/
Пекарна Art of love
При тях може директно да си купите козунаци с мая или квас, в три разновидности: със стафиди (5,50 лв. - 600 гр.), с локум (5,50 лв.), с тахан, мед и какао - 6,50 лв.
Поръчки на по-големи количества до петък включително. Работят в събота до 21:00 ч., в неделя почиват.
ул. "Христо Смирненски" 48
тел. 0887 67 07 56





