Новини

Каква е разликата между сладолед и джелато?

Бакхус 04 юни 2014, 14:35

Дали джелато е италианското име на сладоледа или говорим за два различни вида лакомство? Може би сте си задавали този въпрос в по-топли дни от днешния. Ако сте заложили на втората хипотеза - печелите. Различията се дължат на три фактора: съдържанието на мазнини, въздуха и температурата на сервиране. Сладоледът се прави от сметана, която трябва да има поне 10% мазнини, докато джелато се прави основно от мляко, така че е с по-ниско съдържание на мазнини. Също така в съставките на сладоледа присъстват яйчени жълтъци, докато джелато се прави с по-малко или изобщо без жълтъци.

Но най-отчетливата разлика се наблюдава в текстурата, което се дължи на бъркането. Сладоледът се разбива бързо, така че повече въздух да навлезе в сместа, да увеличи обема и да придаде пухкавост и лекота. Докато джелато се бърка по-бавно и оттам сместа е по-гъста и се топи по-бавно.

Което ни води до температурата - сладоледът се съхранява и сервира на минус 12 градуса, иначе започва да се топи, докато джелато, поради по-ниското съдържание на мазнини, може да се сервира на температура от минус 5 до нула градуса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK