Новини

Вино, отлежало в... ройбос

Бакхус 10 март 2014, 15:41

От листата на растението ройбос се прави чай с характерен аромат, който или харесвате или не. Винопроизводители от Южна Африка намериха начин да използват и дървесината на растението в процеса на винената ферментация.

Мерло Audacia 2013 е първото комерсиално вино, при чиято ферментация вместо френски или американски дъб, е използвана дървесина от ройбос и хънибуш (друг местен вид). В добавка към виното не е прибавян серен двуокис, тъй като местната дървесина е богата на антиоксиданти. Резултат, твърдят запознати, е вино с "уникален вкус", пише Winesearcher.

"Изследванията доказаха, че ройбосът обогатява виното с антиоксидантите, които съдържа в големи количества. Също така стана ясно, че ройбос и хънибуш придават особени аромати на виното."" - заяви професор Весел Дю Тоа от Университета Стеленбош, който от години изследва възможността ройбос да се използва като алтернатива на дъбовите бъчви или стърготини. Екипът му е проучил и възможността ройбосът да се използва, за да се намали употребата на серен двуокис във винопроизводството.

Виното Audacia е стопроцентово мерло и е отлежавало осем месеца в контакт със стърготини от ройбос и хънибуш. Нивата на серен двуокис са само 3 мг. на литър. Виното засега се поръчва само през уебсайта на компанията и струва 180 ранда (около 16 долара).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK