 ОТ БРОЯ: Не бягай от страха. Изяж го.
		
		Буболечка на клечка, щурче на парче
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Не бягай от страха. Изяж го.
		
		Буболечка на клечка, щурче на парче
		
	
	
Ентомофагията е тук, за да остане
 
	
 
	
		Яденето на насекоми, чието научно название е ентомофагия, далеч не е такова табу, за каквото сме го смятали. Векове наред в различни части на земното кълбо множество култури са намирали в ципокрилите ценен източник на протеини. В Древна Гърция са се поднасяли блюда с майски бръмбари, а римляните са намирали ларвите за привлекателни. Днес, според статистиката 8 от всеки 10 души е опитвал насекоми - пише Finedinelovers.com.
Явно и в Западното полукълбо нещата се променят, особено като се има предвид, че французите са замесени.
В наскоро откритото парижко бистро Le Festin Nu предлагат няколко различни ястия с насекоми в менюто си, а френската преса е все по-благосклонна към подобни експерименти.
Неоспорим факт е, че отглеждането на ларви, ципокрили и др. изисква значително по-малко усилия и нанася по-малко вреда на природата от индустриалното отглеждане на добитък. Също така е в състояние да реши проблема с изхранването на планетата.
В Ница мишелинският готвач Давид Форе също предлага алтернативно меню, в което фигурира баварски крем с грах, моркови и червеи, пържени скакалци в елдена обвивка и фоа гра.
Франция е и пионер и в отглеждането на насекоми за кулинарни цели.
Форумът TED предлага прегледно филмче, което поне на теория убеждава всеки в ползата от насекомите като храна (http://www.upworthy.com/watch-the-food-youre-probably-not-eating-for-all-the-wrong-reasons).
Споменава се любопитният факт, че някога омарът е минавал за отвратително създание, което е отивало на бунището, ако случайно е попадал в рибарските мрежи.
Трендът с яденето на насекоми е пресекъл океана. В нюйоркския ресторант Antojeria La Popular се предлагат такос със скакалци, хамбургери с щурци и чили сос.
А лондонски ресторант отбелязал 85-та годишнина на фирма за борба с насекоми и вредители с меню от печени тарантули и кралски скорпиони, както и шоколадови десерти с копринени буби, мравки и червеи.
Каквото подемат като тенденция скъпите ресторанти, рано или късно слиза и до масовите заведения. Свикнем ли веднъж с насекомите в менюто, остава само да се питаме като героите на "Цар лъв" кои предпочитаме: лигавите или хрупкавите?.
 ОТ БРОЯ: Не бягай от страха. Изяж го.
		
		Буболечка на клечка, щурче на парче
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Не бягай от страха. Изяж го.
		
		Буболечка на клечка, щурче на парче
		
	
	
 Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
		
	
		
			Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	