Новини

Ентомофагията е тук, за да остане

Бакхус 10 февруари 2014, 17:06

Яденето на насекоми, чието научно название е ентомофагия, далеч не е такова табу, за каквото сме го смятали. Векове наред в различни части на земното кълбо множество култури са намирали в ципокрилите ценен източник на протеини. В Древна Гърция са се поднасяли блюда с майски бръмбари, а римляните са намирали ларвите за привлекателни. Днес, според статистиката 8 от всеки 10 души е опитвал насекоми - пише Finedinelovers.com.

Явно и в Западното полукълбо нещата се променят, особено като се има предвид, че французите са замесени.

В наскоро откритото парижко бистро Le Festin Nu предлагат няколко различни ястия с насекоми в менюто си, а френската преса е все по-благосклонна към подобни експерименти.

Неоспорим факт е, че отглеждането на ларви, ципокрили и др. изисква значително по-малко усилия и нанася по-малко вреда на природата от индустриалното отглеждане на добитък. Също така е в състояние да реши проблема с изхранването на планетата.

В Ница мишелинският готвач Давид Форе също предлага алтернативно меню, в което фигурира баварски крем с грах, моркови и червеи, пържени скакалци в елдена обвивка и фоа гра.

Франция е и пионер и в отглеждането на насекоми за кулинарни цели.

Форумът TED предлага прегледно филмче, което поне на теория убеждава всеки в ползата от насекомите като храна (http://www.upworthy.com/watch-the-food-youre-probably-not-eating-for-all-the-wrong-reasons).

Споменава се любопитният факт, че някога омарът е минавал за отвратително създание, което е отивало на бунището, ако случайно е попадал в рибарските мрежи.

Трендът с яденето на насекоми е пресекъл океана. В нюйоркския ресторант Antojeria La Popular се предлагат такос със скакалци, хамбургери с щурци и чили сос.
А лондонски ресторант отбелязал 85-та годишнина на фирма за борба с насекоми и вредители с меню от печени тарантули и кралски скорпиони, както и шоколадови десерти с копринени буби, мравки и червеи.

Каквото подемат като тенденция скъпите ресторанти, рано или късно слиза и до масовите заведения. Свикнем ли веднъж с насекомите в менюто, остава само да се питаме като героите на "Цар лъв" кои предпочитаме: лигавите или хрупкавите?.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK