Новини

Български готвачи се състезават за Bocuse d'or 2014

Албена Шкодрова 06 ноември 2013, 12:41

Най-авторитетният конкурс за професионални готвачи в света, Bocuse d'or, започна днес квалификационната си надпревара в България. Поне три отбора от готвач и помощник готвач ще готвят пред публика и пред жури от осем опитни професионалисти, за да си спечелят правото да представят България на европейския кръг.

Наградите Bocuse d'or са едно най-желаните сред професионалните готвачи отличия. Те са учредени през 1987 г, кръстени са на един от класиците на съвременната френска кулинария - Пол Бокюз, и епичната борба за тях е драматично събитие в кулинарния свят. Професионалисти посвещават години от живота си и стотици хиляди евро, за да се подготвят за състезанието и да получат правото да носят заветните отличителни еполети на якичката на готварската си престилка.

Първоначално обхващал само Франция, сега конкурсът е международен - 1999 е първата година, когато златният медал не се печели от френския екип. България участва за втори път в провежданото веднъж на две години състезание. Възможността е осигурена от Асоциацията на професионалните готвачи, като Андре Токев и Иван Манчев ръководят инициативата.

България има да извърви още път, за да достигне световното ниво, демонстрирано от професионалните готвачи на това престижно състезание, казаха Андре Токев и Иван Манчев пред медиите преди началото на квалификационното състезание. Според тях смисълът от участието е, че то се отразява добре на развитието на професията в страната. Новите технологии, техники, изключителната среда, и най-вече - заразителният ентусиазъм, с който участниците от цял свят подхождат към надпреварата, навлизат в България заедно със завръщащите се от конкурса участници. "Нашият първи състезател се върна и запали много хора за идеята за състезанието," каза Андре Токев. Според него и Иван Манчев значението на конкурса за развитието на готварската професия в България е така голямо, че "Без Bocuse d'or няма да има Мишлен звезда за български ресторант" - първото участие е донесло значителен скок в България.

Стратегически партньор на събитието е МЕТРО Кеш и Кери - той предоставя основните продукти за състезанието, а и кухнята на своята Метро Академия, за да могат бъдещите участници в трудната надпревара да тренират.

През последните години МЕТРО се репозиционира на пазара като ключов доставчик на продукти за ХОРЕКА сектора и важната подкрепа, която оказва на българските състезатели за Bocuse d'or, е крачка в същата посока.

"Нашите усилия са насочени към професионалните готвачи," каза генералният директор на МЕТРО-България Антон Кнайф. Той подчерта, че основаната преди година и половина МЕТРО Академия има поредица текущи проекти в тяхна подкрепа, и българското участие в Bocuse d'or е един от важните сред тях. "Конкурсът има голям потенциал за младите специалисти в България," каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK