Новини

Щом няма хляб - яжте... насекоми

Бакхус 14 октомври 2013, 17:09

Франция - родината на кулинарни деликатеси като охлюви в чеснов сос и жабешки бутчета - предлага нов деликатес в подобна посока: шоколад с щурци и червеи. Авторът на новаторския десерт Силвен Мускар предлага на клиентите си да не се заглеждат прекалено в шоколадите, които продава в магазина си в Нанси.

"Не бива да се вторачвате в тях или да ги изучавате подробно, ако искате да ги ядете" - обяснява той.
Даже поръсени с ядивен златен прашец, насекомите не могат да бъдат сбъркани с обикновена украса.
Мускар ги монтира ръчно с помощта на пинсети, след като старателно ги е темперирал. Вдъхновението му дошло след посещение в Азия. "Там яденето на насекоми е много разпространено и е част от културата. Аз съм шоколатиер, та защо не смеся двете неща?" Мускар признава, че червеите и щурците, които използва, имат нужда от обработка, за да станат малко по-"секси".

Мускар знае как да достигне до сърцата на негнусливите патриоти, развявайки знамето Made in France и подчертавайки, че използваният шоколад е 100% френски. Както впрочем и насекомите. Те идват от специализирана компания, основана през 2011 г.  в Тулуза.

"Започнахме да произвеждаме насекоми след доклад на комисията по храните и земеделието към ООН, в който се казваше, че те може би са решението на въпроса с глада в световен мащаб" - обяснява Седрик Ориол, основател на компанията. Щурците се отглеждат осем седмици, червеите - 12 като през това време са на диета, "богата на витамини, минерали и ненаситени мазнини."

Можем да гадаем това ли е имала предвид комисията на ООН с предложението за ядене на насекоми, чието научно име е ентомофагия. Междувременно Мускар смята, че покриването им с шоколад може да направи идеята по-лесна за преглъщане.

Той вече е продал 60 кутийки с интересните шоколадчета, всяка една на стойност 22 евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK