Новини

България за първи път ще участва в Bocuse d'Or Europe

Бакхус 13 декември 2011, 14:05

България за първи път ще участва в европейската селекция на престижния кулинарен конкурс Bocuse d'Or, съобщи Българска асоциация на професионалните готвачи. Учредено от прочутия френски кулинар Пол Бокюз още през 1987 г., състезанието се провежда на всеки две години в Лион, а участниците в него се определят на регионални издания, едно от които е Bocuse d'Or Europe.

Квалификациите за полуфинала на "кулинарния еквивалент на Олимпийските игри" ще се проведат в София на 20 и 21 януари 2012 г. Организатор на събитието е Българска асоциация на професионалните готвачи, а в организационния комитет участват Иван Манчев от БАПГ и двама от най-изявените ни готвачи - Андре Токев и Андрей Стоилов. Веригата "Метро кеш енд кери България" със своята "Кулинарна академия" е партньор на състезанието.

Подборът на подходящи кандидатури за участие в Bocuse d'Or България вече тече и ще продължи до 21 декември. На престижния форум ще бъдат допуснати 16 отбора (кандидат и асистент). За целта, желаещите трябва да подадат документи за регистрация на www.bapc.bg. Одобрените кандидати ще бъдат обявени в рамките на една седмица след крайния срок.

Те ще получат правото да премерят сили със свои европейски колеги в Bocuse d'Or Europe. Кокурсът ще се проведе на 20 и 21 март 2012 г. в Брюксел, Белгия и ще включва представители от общо 20 страни: Германия, Естония, Италия, Чехия, Белгия, Финландия, Люксембург, Великобритания, България, Франция, Норвегия, Русия, Дания, Унгария, Холандия, Швеция, Испания, Исландия, Полша и Швейцария.

На финалния кръг от състезанието ще се класират 12 състезатели, които ще спорят за международната титла Bocuse d’Or на 29 и 30 януари 2013 г. в Лион, Франция. През последните няколко години престижното отличие е отивало предимно при Франция и скандинавските страни.

Регламент за участие може да намерите тук, а форма за участие - тук.

Документи за кандидатстване:

- Попълнена форма за участие изпратена преди 21.12.2011 г.
- Фотокопие на личната карта на кандидата и асистента.
- Рецепта на ястието по темите, зададени на състезанието.
- Потвърждение на избраните плата за презентация за всяка тема

Tеми за 2012

- Рибно ястие: морски език филе и скариди
7 филета от морски език, 600 – 700 гр.
1 кг скариди (Crangon crangon)
За 10 човека, презентирано на едно плато. Продуктите ще бъдат осигурени от организаторите. Рецептата трябва да включва поне три гарнитури (свободен избор) в допълнение към рибата.

- Месно ястие: Пиле "Лабъл Руж"
две пилета, между 1,5 кг. и 2 кг.
За 10 човека, презентирано на едно плато. Продуктите ще бъдат осигурени от организаторите. Рецептата трябва да включва поне три гарнитури (свободен избор) в допълнение към месото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK