Новини

Саудитски ресторант глобява за недояждане

Бакхус 29 септември 2011, 17:17

Разположеният в град Дамам, Саудитска Арабия, ресторант Marmar въведе глоби за клиенти, които оставят храна по чиниите си, съобщи руското онлайн-издание restoranoved.ru. Заведението предприело стъпката в опит да намали количеството изхвърляна храна, както и да съкрати разходите по закупуване на продукти. Според собственика на Marmar Фахад ал-Анези, глобата е символична и размерът й ще е различен за всеки посетител, като ще се изчислява в зависимост от количеството недоядена храна. "Нерядко идват клиенти и правят големи поръчки, само за да направят впечатление на околните," е обяснението за глобата.

Засега още не е ясно, как нововъведението ще се отрази на популярността на заведението сред клиентите. Marmar обаче не е единственият ресторант с подобен подход - още през 2007 г. някои заведения в Хонконг обявиха, че ще таксуват посетителите си за недояждане, и в менютата им се появи съответното предупреждение. Размерът на глобата обаче беше символичен - между 60 цента и 2 долара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK