"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
Саудитски ресторант глобява за недояждане
Разположеният в град Дамам, Саудитска Арабия, ресторант Marmar въведе глоби за клиенти, които оставят храна по чиниите си, съобщи руското онлайн-издание restoranoved.ru. Заведението предприело стъпката в опит да намали количеството изхвърляна храна, както и да съкрати разходите по закупуване на продукти. Според собственика на Marmar Фахад ал-Анези, глобата е символична и размерът й ще е различен за всеки посетител, като ще се изчислява в зависимост от количеството недоядена храна. "Нерядко идват клиенти и правят големи поръчки, само за да направят впечатление на околните," е обяснението за глобата.
Засега още не е ясно, как нововъведението ще се отрази на популярността на заведението сред клиентите. Marmar обаче не е единственият ресторант с подобен подход - още през 2007 г. някои заведения в Хонконг обявиха, че ще таксуват посетителите си за недояждане, и в менютата им се появи съответното предупреждение. Размерът на глобата обаче беше символичен - между 60 цента и 2 долара.
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025