Новини

Slow Food България организира балкански кулинарен форум

Бакхус 31 май 2010, 16:53

В събитието се очаква да се включат над 160 представители на България, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Албания, Босна, Хърватска и Косово, както и от Италия. Програмата му предвижда изложение на традиционни храни пред Университетска ботаническата градина на ул. "Московска" и конференция в СУ "Св. Климент Охридски" на тема "Опазването на традиционните храни на Балканите и прилагане на европейските норми за безопасност на храните".

Форумът ще бъде съпътстван от социални събития: дегустации на традиционни храни, включително на кисело мляко, демонстрация на карвинг върху плодове и зеленчуци и кръжок за деца за изработване на хляб.

Списание "Бакхус" е медиен партньор на събитието.

Slow Food е неправителствена еко-гастрономическа организация, основана в Италия през 1989 г. с мисия да предотврати изчезването на местните кулинарни традиции и да събуди интерес у хората към качествената храна, нейния произход и връзката й с общностите, които я произвеждат. Днес организацията има повече от 100 000 членове в над 130 страни от цял свят, които са обединени в над 1000 местни структури /конвивиуми/.

Международната мрежа Тера Мадре (Майка Земя) на Slow Food обединява фермери, производители на традиционни храни, учени, готвачи, учители, млади хора, които спомагат за запазването на разнообразието от вкусове и биологични ресурси в света, както и за възпитаването на вкуса на потребителите.

Патрон на Тера Мадре Балкани е д-р Мирослав Найденов, Министър на земеделието и храните. Партньори са Министерството на земеделието и храните, Slow Food International, Столична община и СУ "Св. Климент Охридски".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK