Новини

Оцет за милиардери

Дневник 14 юли 2008, 10:09

За новият винен бестселър Дневник написа:

След премиерата през май популярността на книгата, определяна като полукриминале и полуистория на виното, набира скорост. След две години се очаква и появата на филм по нея, след като продуцентската къща на Уил Смит купи правата, съобщи чуждата преса.

През 1985 г. на сгорещен аукцион на "Кристис" в Лондон 200-годишната бутилка се продава за 156 хиляди долара на член от семейство Форбс. Вместо да я съхранява на тъмно при подходяща температура, Форбс я слага на витрината на галерия в една от сградите му на Пето авеню в Манхатън, обляна от светлина, така че всички да се насладят на находката му. Не след дълго обаче корковата тапа изсъхнала и въздухът нахлул вътре. Малко по-късно още екземпляри от изчезналата колекция на Джеферсън от 125 бутилки започнали да се появяват по аукциони. Между тях били и четири, купени от американския милиардер Бил Кох. Слуховете около автентичността на колекцията нараснали и Кох започнал да съди аукциона и човека, който открил сбирката - Харди Роденсток. Мениджър на поп група и колекционер на вина, Роденсток се смятал за откривател на ценните бутилки. Защо той отказва да разкрие точното място на находката? Дали бутилките не са част от нацистки запас, или има още по-тъмни тайни около тях?

Разследвайки историята, журналистът Бенджамин Уолъс отива до Австрия, за да се срещне с Роденсток. Следата води от Монтичело до Лондон, Цюрих и Мюнхен и авторът предлага списък на европейски лаборатории, които датират и гравират стари вина като тези с името на Джеферсън. Книгата е особено поучителна за всички, които вярват, че си купуват някаква рядкост. Част от бутилките на т.нар. Джеферсънова колекция били отворени и изпити, но вместо превъзходно вино те съдържали оцет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK