Новини

Джими Хендрикс за каберне совиньон

Владимир Йонов 02 юни 2008, 10:33

Професор Ейдриан Норт от университета "Хериът-Уат" в Единбург, твърди, че под влиянието на силна, тежка музика като да речем "Кармина Бурана" на Карл Орф едно каберне става по-богато, изразително и силно. Изследователите смятат, че благодарение на музиката, усещанията при пиене на вино се изострят с 60 %. Според проф. Норт, този факт може да се обясни с теорията за когнитивното предшестване - в началото определени отдели в главния мозък се възбуждат от звуците, после върху тях се наслагва вкусовото възприятие, и в резултат вкусът на виното се оказва повлиян от музиката.
Идеята за подобно изследване е дошла от чилийския винопроизводител Аурелио Монтес, който използва музиката като задължителна част от производствения процес. Той пуска грегориански монашески песнопения в залата с бъчвите, където виното отлежава и твърди, че нежните вибрации на музиката подобряват качеството му. Според Монтес изследването на шотландските учени е "естествено продължение" на неговата методика, която вече има научно потвърждение.
Не е изключено скоро в ресторантите със звезди от гида "Мишлен" винените карти да включват и музикални предложения.
Учените изброяват някои добри комбинации на вино с музика:
каберне совиньон: All Along the Watchtower на Джими Хендрикс; Honky Tonk Women на Ролинг Стоунс; Live and Let Die на Пол Макартни; Wonґt Get Fooled Again на Дъ Ху.
шардоне: Atomic на Блонди; Rock DJ на Роби Уилиамс; What's Love Got to do With It на Тина Търнър; Spinning Around на Кайли Миноуг.
сира: Nessun Dorma на Пучини, в изпълнение на Лучано Павароти; Orinoco Flow на Ениа; Carros de Fuego на Вангелис; "Канон в ре мажор" на Йохан Пахелбел.
мерло: Sitting On The Dock Of The Bay на Отис Рединг; Easy на Лайънел Ричи; Over The Rainbow на Ева Касиди; Heartbeats на Хосе Гонсалес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK