Книги

Да готвиш с думи

Бакхус 17 март 2011, 11:57

Престижните Gourmand World Cookbook Awards, смятани за Нобеловите награди на кулинарната литература, бяха раздадени за пореден път по-рано този месец, по време на мащабния Панаир на кулинарната литература в Париж. Тази година за награди в общо 58 категории, както за кулинария, така и за вино и алкохолни напитки, се надпреварваха автори и издатели от 154 държави.

За най-важна кулинарна книга от първото десетилетие на ХХІ в. беше обявен шесттомният американски опус Modernist Cuisine. "Ако Леонардо да Винчи беше жив днес, той би написал труд, наречен "Кодексът на готвенето". Е, такава книга вече съществува", заяви президентът на Gourmand World Cookbook Awards Едуард Коантро. Modernist Cuisine, чието подзаглавие е "Изкуството и науката на готвенето", е дело на трима учени - д-р Нейтън Мирволд, Крис Йънг и Максим Биле. А нейните 2 438 страници описват в подробности най-иновативните приспособления и техники във висшата кулинария, прославили готвачи като Феран Адриа и Хестон Блументал. Нейтън Мирволд обаче настоява, че 80% от рецептите в книгата могат да бъдат приготвени с общодостъпно кухненско оборудване.

Наградата за готварска книга на годината неочаквано отиде при новозеландеца Робърт Оливър, за неговия кулинарен сборник Me’a Kai, представящ кухните на шест тихоокеански страни - Таити, Тонга, Самоа, Фиджи, Вануату и островите Кук. Сред номинираните в тази категория беше и книгата NOMA, кръстена на едноименния ресторант на датчанина Рене Реджепи, признат за номер едно в света за 2010 г.

Наградата за най-добра книга, написана от готвач, пък получи японецът Хироши Сасаки, собственик на най-популярния ресторант в Киото Гион Сасаки.

Останалите отличия за кулинарна литература могат да бъдат видяни тук.

За награди в сферата на винена литература тази година се бореха представители на 56 страни. В символичната "Зала на славата" на Gourmand World Cookbook Awards беше издигнат трудът на световноизвестния винен колекционер Мишел-Жак Шасьой 100 Bouteilles Extraordinaires.

Наградите не пропуснаха да отбележат нарастващата роля на Китай във винената сфера. Така, за най-добро списание за вино от Изтока беше обявено китайското Wine in China (белгийското Tong взе приза за западно такова), а за най-добра източна книга за вино за 2010 г. - China Wine Culture Ceremony на Джоу Уейдон. Отличието за най-добра западна винена творба отиде при французите Пиер льо Он и Ерик Бернаден за тяхната Crus Classés du Médoc.

Останалите награди за литература, посветена на различните алкохолни напитки, могат да бъдат видяни тук.

Наградите Gourmand World Cookbook Awards съществуват от 1995 г. насам и според учредителя им Едуард Коантро, наследника на известната фамилия, производител на едноименния ликьор, тяхната цел е да поощряват всички онези, които "готвят с думи".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK