Umamido (ново място)
Българско китайско
Кокоши крака в соево-оцетен сос. Мариновани свински уши с краставица. Салата с медузи. Не звучи като менюто в кварталния ви китайски ресторант, нали? Да, автентични специалитети не се срещат често сред планините от ориз с гъби или месо със зеленчуци на уок в местните китайски рестoранти. Белите лястовици са рядкост, а за съжаление за последните години не само не успяха да се размножат, но почти изчезнаха. След затварянето на "Небесен дракон" в хотел Плиска, който разполагаше с меню със специалитети и на най-стария китайски ресторант в София - "Азия", в момента в града има едно единствено място, в което се срещат автентични ястия: Ming Yuan в кв. Надежда, където можете да опитате гореизброените специалитети.
Създадени от емигрантите, пристигнали в страната през 90-те, китайските ресторанти в България имат няколко общи отличителни черти.
Първата и най-важната от тях: те са евтини и това предопределя всичко останало - акцентът е върху количеството, а не върху качеството, хигиената понякога е под въпрос, обстановката е всичко друго но не и комфортна и приятна, макар че тези места най-често са семейни и носят дух на отвореност и приятелско отношение.
Второ, ястията са силно адаптирани към местния вкус. Те обикновено са много като брой и включват разнообразие от продукти – няколко вида месо, вкл. сравнително рядко срещаното патешко, много зеленчуци, супи, салати, спагети и нудъли, но – може би заради прословутата консервативност на българския вкус, не са изключение и пържените картофки и и шопската салата. Различни от масовите на пазара продукти се срещат рядко – китайски гъби, бамбук, кълнове и тофу са максимума на "екзотиката" в китайските ресторанти.
Рядко ястията са наистина вкусни, тъй като професионалните готвачи не се срещат под път и над път в малката китайска общност в България, но пък повечко мононатриев глутамат и соев сос спасяват ситуацията.
(Тук е моментът да отворим скоба и да заявим ясно: Не, MSG, тази прекрасна химична формула, която прави нещата вкусни, не е е вредно вещество. Не и повече от солта. За всеки случай, ако злоупотребявате с нея, възможно е да усетите и вредни последици, точно както ако злоупотребявате със солта).
| Недостатъците на китайските рестoранти са обща черта в цяла Европа и се дължат на факта, че в случая не става дума точно за китайска, а за емигрантска кухня. |
И тя има много, много интересна история, която води началото си от САЩ, където десетилетия наред се е оформяла от симбиозата между кулинарното наследство на китайските преселници и местните американски привички, за да заживее собствен живот като американско-китайска кухня.

Що е то "китайска кухня"
Да започнем от това, че китайска кухня всъщност не съществува. Невъзможно е да има една обща кулинарна традиция в страна с общо 56 етнически групи и територия колкото близо 100 Българии, която се простира от Хималаите до Тихоокеанското крайбрежие и от монголските степи и пустини до субтропичните влажни зони.
Грубо китайската кулинарна традиция се дели географски на четири: Пекинската кухня, базирана на месо и изделия от пшеница, която в северната част от страната е основна култура – спагети, нудли и др.; източна Шанхайска кухня - много деликатна и изобилна на рибни ястия и морски дарове; Съчуанската кухня е кухнята на Запада – пикантна, подобно на индийската, непалската и други кухни от региона; И разбира се, вездесъщата Кантонска кухня - кухнята на юга с неговите безкрайни оризови полета и изобилие от местни и морски, както и ферментирали продукти и соев сос.
Извън това обаче всеки от 23-те кантона може да претендира да има своя собствена кухня, а области като Макао и Хонгконг - бивши португалска и британска колония, имат собствени уникални кухни, родени от сливането на културите.
| Кулинарни изследователи твърдят, че ако се издаде книга с китайски традиционни ястия от различните региони, тя трябва да включва над 23 хил. рецепти, поне 60 различни начини за приготвяне на храна на огън и над 80 метода за рязане на съставки. |

Среща на две култури
Много малка част от това невероятно кулинарно богатство е достигнало до нас. Причината е, че в основата на емигрантската кухня е традицията на Кантон – именно от тази провинция са най-многобройните китайски емигранти. Преди да започнат да се заселват по-масово в Европа, те първо пристигат в Калифорния - още по времето на Златната треска. Странни и много различни, през първите десетилетия китайците са толкова дискриминирани от американците, че единствената възможна работа за тях е била най-нискоквалифицираната - например помощници в кухните.
Така с годините цяло едно емигрантско общество намира своята ниша - храната. Когато на Западния бряг е издаден специален акт, който забранява на китайците да работят, емигрантите тръгват в най-различни посоки из цялата страна. Работливи и безкрайно търпеливи, те отварят свои ресторанти навсякъде, където се заселят. Но автентичната китайска храна и техники на приготвяне са трудно приемливи за западния свят. Емигрантите бързо разбират това и започват да променят традиционните рецепти, така че да паснат и да се слеят с местните традиции във всеки регион.
| През 60-те и 70-те години на миналия век в Щатите се раждат емблематични ястия, които полагат основата на американско-китайската кухня. И сред тях е култовото пиле в сладко кисел-сос, наречено "Генерал Цо". |
Оригиналната рецепта е създадена през 50-те години на 20-ти век в Тайван от талантливия шеф Пенг, готвач в армията на популярния генерал Цо. Две десетилетия по-късно – неизвестно как проправила си път към Щатите, рецептата е пресъздадена за първи път в нюйоркския ресторант Hunan на Майкъл Тонг и набира такава популярност, че няколко години по-късно вариация на пилето "Генерал Цо" вече е в менюто на абсолютно всеки китайски ресторант в САЩ - дори в най-затънтените кътчета.

Други продукти от сливането на двете култури са например и Чоп Сюи - комбинация от няколко вида месо с кълнове и зеленчуци в уок, а също и сусамовото пиле, пържените уонтони, пърженият ориз с яйце, пролетните рулца с пълнеж от какво ли не, а черешката на американското "китайско" е, разбира се, кухата курабийка с късметче. На практика листът с ястия от американско-китайската кухня включва поне стотина рецепти.
Не е изненадващо, че китайските емигранти в Европа пресъздават стъпките на своите американски сънародници в кулинарията. Някои от познатите ни и в България ястия от менютата на китайските ресторанти са варианция именно на рецепти от американско-китайската кухня – например панираните пилешки хапки в сладко-кисел сос са побългарената версия на пилето "Генерал Цо", а няколкото вида месо със зеленчуци – на "Чоп Сюи".
След десетилетия на хегемония на позападнената китайска храна, едва сега някои от по-развитите кулинарни сцени в света се отваря за истински автентичния вкус, който винаги е регионален. В Лондон например в последните години отвориха няколко такива ресторанта като Xi’an Impression, който предлага автентични ястия от региона на Сиан и провинция Шънси (Централен Китай), Baiwei - само за сичуанска кухня или кантонския Hakkasan със звезда от Мишлен.
И докато чакаме второто и трето поколение китайски емигранти да се пробуди за гурме традицията и в България, ето и няколко препоръчани от нас китайски ресторанта в София:
кв. Надежда
ул. Свети Николай Чудотворец 69
До Ming Yuan се стига трудно. Разположен е в пристройка до панелен блок в тази част от Надежда, позната като кв. Свобода, където живеят доста азиатски емигранти. Обстановката е типична – познатата комбинация от безвкусица и кич, за щастие в случая – не в най-лошите и проявления. Работещите в ресторанта почти не говорят български, а посетителите са предимно китайци. И точно за това си струва.
За да опитате автентичните ястия, трябва да помолите за специалното меню, което включва посочените по-горе кокоши крака, медуза, мариновани свински уши и т.н. Но и извън автентичното меню ястията са изключително добре приготвени - нежно тофу, разкошни джао-дзъ (китайски пелмени на пара), прясно приготвена салата от задушено и подлютено китайско зеле и др. Плюс е и изборът от прилични вина.
Meng Fu Yuan
кв. Манастирски ливади, ул. Пирин 89
кв. Гоце делчев, ул. Кестенова гора 26
http://mengfuyuan.com/
Ресторантите Мън Фу са от по-висок клас и съответно с по-луксозна обстановка. Големи са, което ги прави удобна опция за големи компании и за организирани събития. Друг плюс е, че предлагат обедно меню и доставка. Менюто е традиционно много богато – цели 127 ястия, сред които можете да намерите както шопска салата, така и патица по кантонски или кралски скариди на плоча. Отделно има и меню със суши – тук логиката явно е по линията "азиатско".
Въпреки че има и специално меню, то не включва нищо по-интересно от различни комбинации между месо, зеленчуци, ориз и нудли. Все пак предимствата са, че храната е добре приготвена, хигиената е на ниво, обслужването е бързо.
Фу Ън Юен
ул. Черковна 47
http://fuenyuan.com/
И този ресторант влиза в графата за всеки по нещо. Предимствата са причината обстановка и доброто централно местоположение. Храната е повече от изобилна. Но както и в Meng Fu Yuan, нищо от над стоте предложения в менюто няма да ви впечатли с уникалност. За сметка на това ястията са добре приготвени.
Двата лъва
кв. Слатина, ул. Слатинска 90
ул. Чипровци 1
http://www.dvatalava.com/
Един от първите китайски ресторанти, които отвориха врати в София, бе "Азия" на ул Чипровци 1 и бе известен с отличната си храна. Сега той отново е китайски ресторант – но с друг собственик и име: Двата лъва. Ресторантите всъщност са два, като вторият е в кв. Слатина. Предлагането е огромно, цените – ниски, качеството – прилично.
Цан Чун Гъ
бул. Васил Левски 55 (до Попа)
http://www.kitaisko.com/
Тук предимствата са местоположението, опцията To Go и възможността за поръчки онлайн. Изобилното меню е побългарено, но пък евтино.
Umamido (ново място)
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.