Реклама

Катаржина Естейт е в топ десет в света

Катаржина Eстейт 13 юни 2018, 17:31

Едно от най-добрите вина от сорта сира в света. С това отличие се сдоби преди няколко дни българският винопроизводител "Катаржина Естейт". Виното е Encore Syrah 2012, а конкурсът – Syrah du Monde е най-голямата и престижна надпревара за оценка на вина от сорта сира в цял свят
Българският етикет получава признание за втора поредна година, факт, който води след себе си категоричен извод – България се нарежда сред най-добрите производителки на вино в света и доказва себе си като винена дестинация, която има претенциите да бъде важен фактор в световното производство на качествени вина.
Тази година топ 10 се състои от 13 вина поради изключително близките резултати. Освен Encore Syrah 2012, сред най-добрите сири в света се класираха тези от Италия, Испания, Мексико, Австралия, Южна Африка, Франция, Гърция, Швейцария и Турция.

"България е равна и конкуретноспособна на най-големите световни винопроизводители" - Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Eстейт"

Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Eстейт", разказва за реномирания конкурс и мястото на България в световната винена карта след него.

Разкажете ни повече за Syrah du Monde, на който бяхте отличени?
Syrah du Monde е един от най-големите световни конкурси за вина в света, признат за най-оспорваната и престижна надпревара за сорта сира. Организира се от 12 години и в провеждането му участва екип от топ винени специалисти, които имат дългогодишен опит в организиране на подобни световни събития. Журито е съставено от експерти – емблема за професионализъм и изключително точна преценка на качеството на вината сира. То ги оценява по специални международни стандарти, спазвани стритно, като дегустацията и оценката им продължава два дни. Тази година в Syrah du Monde участваха 347 вина от 24 страни, като изпратените етикети са прецизно селектирани и не се включват в конкурса случайно.

Какво води след себе си това признание?
Онова, което е важно за нас като винопроизводител и въобще за България, е, че в момента, в който придобиваме подобно отличие, ние заставаме на световната сцена. Превръщаме се в конкуретноспособен производител и дестинация, наред с най-големите международни брандове, еднакви по качество и адекватни по цена с всички тях.

Важна е и поредицата от години. Encore Syrah попада за втори пореден път в топ 10 и това е от особено значение. Означава, че стилът ни, постоянството и качеството са разпознати.

Адекватността и усилията ни се отбелязват и на фона на тенденциите във винопроизводството. Ежегодно или на две години в дадените сортове те се сменят – т.е. нашите технолози трябва да пътуват регулярно по света, да дегустират много вина, за да виждат как се развиват тенденциите. Като пример мога да дам именно сирата – с намаляване на дъба в нея, създаване на по-балансирано вино, за да се усеща повече пловодост, наситеността на почвата, на тероара на сорта като грозде.

Чрез големите конкурси България попада в полезрението на останалите страни-участнички...
Това е още една важна точка, защото не само журито, но и участниците, и експертите виждат, че България застава до големите държави, производителки на вино като Франция, Италия, Испания и др., което е от изключително значение. Името ни започва да се чува по света и това говори за голяма промяна в индустрията.

Автоматично след себе си този факт докарва множество плюсове, не само за винопроизводството ни, но и за държавата ни като цяло. Като професионалист, който пътува по света, смятам, че България е невероятна страна, в която можем спокойно да използваме винопроизводството, за да повишим пред света своя имидж. Да покажем качество, да амбицираме клиентите да дегустират нови вина и благодарение на факта, че ще ги харесват, да дойдат в България, да видят икономиката и развитието ни, модернизацията в технологиите. Вече няма да е както досега – когато се говори за българско вино, чужденците да си мислят, че то струва 1- 2 евро, а ще са сигурни, че предлагаме качествени вина на адекватна цена.

Важен е и виненият туризъм, който може и тепърва ще се развива в България. Очаквам да се появят много винени хотели, места, които чужденците да посещават, защото направят ли го, ще стават наши верни почитатели и наши посланици.

На какво се дължи позитивното развитие в сектора?
България е много подходяща територия за отглеждането на лозя. Тук разполагаме с добър тероар и отлична основа да се развие качествено лозе, а не навсякъде е така. През последните десет години в сектора има големи инвестиции – и чуждестранни, и български. Също така професионалистите започнаха да пътуват повече по света и да се стремят да правят все по-хубави и хубави вина. По-мащабният поглед, развитието на технологиите и на културата сред потребителите за пиене на вино доведе след себе си повишаване на информираността, желанието да се говори повече и да се инвестира. Вярвам, че сега има и тепърва предстоят още много хубави моменти.

Какво е най-отличителното за сорта сира?
Долината на Рона се смята за мястото, на което за първи път се е появил сорта сира, като впоследствие той се разпространява и в други региони във Франция, както и в света. Смята се, че ако трябва да е сира, то тя трябва да е от тази долина. Затова е голямо постижение, че нашето Encore Syrah попада в топ 10 в света.

Като цяло това е много интересен сорт за почитателите на вината, защото той не е натоварващ, лек е за консумация, притежава разнообразни характеристики, които идват от вида на тероара, в който се отглежда. Един модерен, предпочитан и масов сорт, който се нарежда след мерло и каберне совиньон. Комбинира се с много червени меса, ястия с подправки, също така е добър към шоколадов десерт за финал.

Какви са актуалните тенденции във винопроизводството?
В момента преди всичко се търсят местните сортове като мавруд и на второ място рубин – основно извън границата ни, но вече и не малко българи имат интерес към тях. Този факт отчитам за изключително добър за страната ни – мерло и каберне има в целия свят, затова е хубаво да излязат местните сортове, с които ние наистина можем да се отличим и покажем нещо типично.
Що се отнася до световните тенденции, те са за леко намаляване на алкохолния градус и намаляване на количеството дъб. До България това все още не са достигнало. Тук още се предпочита да се консумирт вина с изразен дъб.
Тенденцията при белите вина е изключително търсене на совиньон блан, както и повишаване на продажбите розетата, те всяка година имат голям ръст.

Какво ще ни препоръчате за консумация през лятото?
Мои любими в момента са няколко вина. Скоро пуснахме "Le Blan" – 100% совиньон блан, всички са впечатлени от него
Новата ни серия Contemplations Merlot & Malbec има много интересен, изящен, изтънчен, но и леко агресивен вкус.
Предстои ни до месец да пуснем и нова био серия от три вина - "Calisto", с която искаме да покажем отлично качество на ниска цена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK