Дегустаторът в мен. Стъпка 10: Винените области на Италия
Генерални обобщения за ивица от 1 200 км, разпростряна върху около 10 градуса географска ширина е трудно да се правят. Страната е разделена на 20 провинции.Производството на вино във всички тях възлиза на около 60 милиона хектолитра.
В северозападните провинции при границата с Франция климатът е по-скоро континентален, докато в централните и южните части, чак до тока на ботуша в Калабрия, той е средиземноморски.
Релефът, който също варира от алпийски в северната част до хълмисто-равнинен или равнинен на юг допълнително разнообразява климатичните особености. Почвите също са безкрайна тема. Варовикът доминира в Пиемонт, Тоскана, хълмистите части на Фриули и Саленто в Пуля. Другият много срещан и ценен за вина тип почви на полуострова и някои от островите са вулканичните (в Соаве, Кастели Романи, югозападно от Рим, Кампания, Базиликата и Сицилия).
Това, което прави Италия истински интересна, е не капацитетът й да прави големи количества вино, а впечатляващото разнообразие от местни сортове. Небиоло, санджовезе, барбера, рефоско, корвина, лагреин, требиано, арнеис, сагрантино, алианико, негроамаро или неро д'Авола са малка част от списъка с типичните сред тях.
Произвежданите в Италия вина се разпределят в рамките на пирамида за качество, която до голяма степен е послужила за основа на актуализирания български закон за виното. В нейната основа е най-ниската категория, т.нар. vinodatavola(трапезни вина, за които също както у нас производителят може да посочи сорт и реколта, но по-често са обозначени само като "червено" или "бяло". Допълнителни характеристики като secco – сухо, също са по желание).
Следват географските индикации (или вина с географско указание) - IGT (Identificazione geografica tipica), регионалните вина. Според разпоредбите в Италия едно вино може да бъде IGT, ако е произведено от поне 85% от оторизираните за съответния регион сортове. Днес с тази абревиатура се продават почти 50% от всички вина от страната, при това голяма част от тях са изключителни. В Италия в момента има 116 вина с географско указание.
Следващото ниво е DOC. Очертава зоните за произход и към тях конкретни изисквания за вината (цвят, сортов състав, минимални алкохолни нива, максимален добив от хектар и съответно максимални хектолитри, основни сензорни характеристики, отлежаване в дървени или неръждаеми съдове, минимум време за стареене и т.н. Заедно със специфични обозначения за конкретни подзони, каквито са classico или superiore). Близо 300 вина са удостоени със статута DOC.
Върхът на пирамидата на контролираните апелации в Италия е степента DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Първите контролирани и гарантирани зони са тоскански и пиемонтийски - Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti, Barolo и Barbaresco. Основанията на производителите им са ясни: и петте се радват на дългогодишна заслужена слава. Днес най-елитните вина на Италия са 24.
Тоскана
Brunello di Montalcino DOCG, Carmignano DOCG, Chianti Classico DOCG, Chianti DOCG, Morellino di Scansano DOCG,Vernaccia di San Gimignano DOCG, Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Пиемонт
Asti, Barbaresco, Barolo, Brachetto d'Acqui, Dogliani, Gattinara, Cortese di Gavi, Ghemme, Roero Arneis.
Ломбардия
Franciacorta, SforzatodiValtellina(илиSfursatdiValtellina), ValtellinaSuperiore
Венето
Bardolino Superiore, Recioto di Soave, Soave Superiore
Фриули-Венеция Джулия
C.O.F. Picolit,Ramandolo
Емилия-Романя
Albana di Romagna
Умбрия
Montefalco Sagrantino, Torgiano Riserva
Марке
Conero, Vernaccia di Serrapetrona
Абруцо
Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane
Кампания
Fiano di Avellino, Greco di Tufo, Taurasi
Сардиния
Vermentino di Gallura
Сицилия
Cerasuolo di Vittoria