На по чаша

Ето какво препоръчваме да пиете този WINEkend

Бакхус 20 юли 2022, 13:18

Остават броени дни до предстоящото юбилейно издание на Варна WINEkend - събитието, насърчаващо младите технолози и винари от цялата страна. Ето и кои са участниците, които ще разливат вино в юлската съботна вечер сред красивите руини на Римски Терми във Варна.

Винарна Бендида - разположена в плодородната Тракийска низина в село Брестовица - столица на виното в България. Философията на избата е създаването на максимално натурални вина, съчетани с експериментален подход към традиционните български сортове. Количествата са силно ограничени.

Baghatur Premium Wines - идващи от Североизточния регион, идеята на създателите възниква с желанието за производство на бутикови вина с индивидуален характер и собствен стил, съчетани с постоянно високо качество в реколтите. Гроздето, което Багатур използват, е специално подбрано.

Вила Велис - тя е на българската винена сцена от съвсем скоро. Велис е част от българо-немския винен проект Velis Vineyards, започнал с рекултивацията на стари лозя в Тракийската низина през 2010 г.. Идеологията се основава на високо качество във всеки етап от винопроизводството, както и устойчивото развитие чрез съхранението и поддържането на стари лозя.

Вила Мелник - избата се е превърнала в синоним на Югозапада и е сред редовните участници на Варна WINEkend. Тази година ще представят нови реколти и вече наложили се от портофолиото им вина.

Вила Овчарово - намираща се в с. Овчарово, Търговище, винарната работи предимно със сортове, добре виреещи в Североизточния регион: совиньон блан, каберне фран, каберне совиньон, пино ноар.

Varbovka Winery - Върбовка в едноименното село недалеч от Велико Търново е бутикова семейна изба, отдадена на качеството. Майсторски се използват класически технологии, но с модерен подход и в резултат се получават хармонични и чисти вина.

Downtown Urban Winery - стреми да запази духа на занаятчийството, залагайки на минималната технологична намеса във всяка дейност в избата. А вината им показват характерните особености на сортовете, с които работят, и на тероара на Източна Тракия.

ДеВина Лозя и Вино - фокусирни върху работата с типичния за Северното Черноморие сорт димят, ДеВина създават характерни вина, следвайки традициите на винопроизводството в района на местност Комлука, на границата на общините Девня и Аксаково.

Златен Рожен - избата работи със 70 ха собствени лозови масиви, отглеждайки каберне совиньон, мерло, сира, мелник 55, мелнишки рубин, сандански мискет, широка мелнишка лоза, както и санджовезе, небиоло, пти вердо и каберне фран.

Изба Калиакра - малка и бутикова, разположена в град Каварна, фокусирана в производството на лимитирани серии вина от сортовете мускат отонел, шардоне, ризлинг, совиньон блан, мерло и сира.

Изба Малката звезда - тя се намира в сърцето на Сакар планина. Освен с добре познати и популярни за региона сортове - шардоне, мерло, каберне фран, мавруд - избата работи и с карменер, марселан и малбек.

Младенова изба - разположена до река Дунав и до защитената зона Калимок-Бръшлен. Тероарът е изключително подходящ за бели вина, които избата произвежда в широк диапазон, а сред тях е емблемата им - тамянка.

Изба Лозенец - тя е малка семейна ямболска изба с малко над 100 дка лозя с пет сорта: шардоне, червен мискет, мускат отонел, мерло, каберне совиньон.

Lozeto Estate - произвеждат лимитирани серии вина с изявен характер и акцент към българските сортове грозде. По време на събитието ще представят новата серия вина Longoza.

Одесос - винарната, която успешно преследва и представя своя прочит на Северния черноморски регион.

ONE VIN - модерен винен проект с разнообразно портфолио, обхващащо редица сортове и едно розе от памид, което много го хвалят.

Pink Pelican - малка семейна винарна, разположена в Силистра, която се съсредоточава в създаването на лимитирани занаятчийски вина. Вината им са както блендове, така и едносортови, показващи типичните за региони качества.

Изба Присое - произвежда ограничени количества вина от собствените си лозя, разположени в близост до Побити камъни.

Salla Estate - философията зад вината е обяснена с етимологията на името. В миналото село Блъсково, където е разположена винарната, се е наричало "Салла", идващо от думата "салих" - "чисто, хубаво, добро" - точно, какъвто е и замисълът зад създаването на винарната.

Хараламбиеви - те влязоха в центъра на виненото внимание още с първата си реколта през 2019 г. Емблематичен за избата е кайлъшкият мискет, както и редица екзотични непознати за родната публика германски сортове - соларис, мускарис, шойребе.

Има само едно по-хубаво нещо от чаша вино и това е чаша вино, съчетано с подходяща храна. Организаторите споделиха, че апетитът на всички посетители ще бъде обилно задоволен с кулинарните творения на шеф Филип Спасов, Черноморски улов, Транж Варна, Родопа милк и Вино и мезе. Тази година пък за първи път ще има и кафе - Montecristo Coffee - за тези, които обичат да го пият вечер.

Вход на място: 10 лв + подарък емблематична WINEkend чаша.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK