На по чаша

Chateau Petrus отиде до Космоса - ето какъв е вкусът му

Бакхус 30 март 2021, 10:56

Март 2021 ще бъде запомнен във винените среди с две неща: смъртта на една от най-значимите фигури в модерната енологична история, Стивън Спириър, и новината, че 12 бутилки от Chateau Petrus от емблематичната реколта 2000 са отишли до открития космос.

За иновативната мисия, извършена със Space X на Илън Мъск, се знаеше отдавна, но идентичността на виното се държеше в строга тайна допреди няколко дни. В условията на нулева гравитация бутилките, чиито значително по-млади събратя от последни реколти започват от 4000 лв. за един брой, са били съхранявани в специално създадени за целта контейнери с постоянен контрол на влагата и при температура между 18 и 20 С. След завръщането си бутилките бяха изпратени у дома в Бордо за сравнение с партиди от същото вино, останали на Земята при идентични температура и влага.

В сравнителната дегустация са участвали 12 души, описва изданието Decanter, като знаковата им авторка и винена писателка Джейн Ансън е сред тях. Шестима от дегустаторите са имали пред себе си две чаши с по 112 мл земно вино и една с течност, отлежавала и в Космоса, а за останалите шестима пропорциите на чашите са били разменени. Общата оценка на Ансън, макар и неокончателна, е, че "космическото" вино е по-напреднало в развитието си с 2-3 години, но тя отбелязва, че това може да се дължи и на вариация между самите бутилки, което може да се случи и със стандартно отлежавали вина.

Ето дегустационните бележки на Джейн Ансън:
.

Petrus 2000 срещу Petrus 2000 от Космоса


Сорт: мерло
Алкохол: 13,5%

Petrus 2000, отлежавало само на Земята


Цвят: Искрящо, с концентриран цвят на синя слива и със средна наситеност.
Аромат и вкус: Мощно и комплексно на нос, с вълни от черни горски плодове - черни череши, къпини и боровинки.
Макар и да е на 21 години, все още е младо в развитието си. Бавно се отпуска в чаша и разкрива нотки на пушек и лакрица. След повече контакт с въздуха се долавят и по-животински аромати и виолетки.
Изключително високо качество на плода и нюансиран завършек с елементи на черен пипер, има загатване и за подправки и черен шоколад.
Танини и структура: Вино със силна структура и мускулести танини, все още срамежливо, което предполага, че то е в началото на своя времеви прозорец за консумация, като вероятно той ще продължава с десетилетия.
Предходен опит с Petrus от същата реколта сочи, че тази конкретна "земна" бутилка се развива по същия начин и е красив и представителен пример за реколтата и производителя.

Оценка: 98/100

Petrus 2000, завърнал се от Космоса


Цвят: Има видими следи от утайка на дъното на чашата, но въпреки това се запазва искрящият цвят, видим и в стандартната бутилка, без следи от мътност. Има известна вариация на цвета по ръба на чашата.
Аромат и вкус: Много по-изявен е ароматът на пушек в сравнение с виното, останало на Земята. Есенните аромати на черни горски плодове са също така изявени, но флоралните нотки са повишени, долавят се роза, виолетки, трюфел и кожа. В послевкуса има пушек.
Танини и структура: Танините са омекнали в сравнение с другото вино. Нито едно от вината няма високи киселини, но тук свежестта е подчертана в соленоватия и сочен послевкус.
Предходният опит със същото вино сочи, че бутилката, прекарала над година извън гравитация, е по-еволюирала в развитието си от това, което би се очаквало от 21-годишен Petrus: красиво, многопластово вино с деликатни танини и изразена енергия. Има отчетлива разлика между него и предходната бутилка.
Оценката ми е, че крайният резултат е на 2-3 години по-напреднала еволюция (но нека се има предвид, че дегустирах само от една бутилка, т.е. тази разлика може да се дължи на разликата от бутилка до бутилка)

Оценка: 98/100

В следващите месеци виното ще бъде подложено на допълнителни дегустации и химичен анализ, за да позволи на изследователите да проследят в повече детайли въздействието на необичайната среда върху структурата и състава на всички компоненти на виното. Заедно с бутилките бяха изпратени и 320 плодни пръчки от два от основните сортове на Бордо, мерло и каберне совиньон, които след завръщането си на Земята не само че оцеляват, но след седмица те вече растат много по-бързо от обикновено - признак за добро здраве на насажденията.

Допълнителните тестове ще определят как лозовите проби са се променили по време на пътуването си в условия на нулева гравитация. Голямо изпитание за тях ще бъде най-вече устойчивостта във времето.
Разбирането как растенията се развиват отвъд земната атмосфера, как реагират на стресови и непознати за тях външни условия може да проправи пътя за хипотетично бъдещо винопроизводство в открития космос. Също така има потенциал да подобри селскостопанските практики по-близо до дома.

Мисията се казва 'Mission Wise' и е дело на компанията Space Cargo Unlimited. Мисията е посветена на използването на потенциала на космическата микрогравитация с цел приложение на Земята в редица сфери и развитие на методи за устойчиво земеделие.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK