На по чаша

Новото поколение сомелиери

Бакхус 06 март 2017, 17:06

Във винения календар на март месец предстои едно много интересно събитие - "Сомелиер на годината 2017". Това ще бъде четвъртото издание на конкурса, който има за цел да популяризира сомелиерската професия в България, като покаже нейното значение за развитието на винения бизнес и винената култура. Тази година фокусът ще бъдат сомелиерите от следващото поколение, обединени под мотото "Next Generation".

Конкурсът ще се проведе от 23 до 25 март в Хотел Маринела-София и предвижда богата програма със събития,
част от които ще бъдат включени във финалния изпит на полуфиналистите. Например, по време на откритата дегустация "Вино на годината 2017", която всеки може да посети, преминалите първи кръг сомелиери ще поднасят и обясняват на гостите всички детайли за вината, които ще са единствено нови реколти, пуснати на пазара през 2017-та година. Посетителите също така ще имат възможност и да гласуват за своето любимо вино, като победителите ще бъдат излъчени на специална гала винена вечеря с петстепенно меню, приготвено от шеф-готвач Петър Николов.

В последната фаза на конкурса всеки от шестимата финалисти ще трябва да представи едно вино и да отговори на въпроси на четиричлен жури, което тази година ще бъде съставено от Коста Канариев, Боряна Сирянова, Венцислав Любенов и Слави Райчев, а на гала вечерята ще се присъединят Вили Гълъбова, Вихрен Велков и Цвета Тановска.

Новост за финалния изпит ще бъде и решаването на видео задачи на живо, като допълнителен тест за уменията на младите сомелиери.

Повече информация за събитието и как да закупуте билети за галавечерята можете да намерите на официалния сайт на конкурса, където на 22 март ще бъдат обявени и имената на полуфиналистите, а носителят на титлата "Сомелиер на годината 2017" ще стане известен на 24 март.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK