Вина

Прекрасният нов свят

Юлия Костадинова, Ясен Захариев 26 август 2008, 14:07

Експанзията на новия свят в тази област е толкова очевидна, че не се нуждае от коментар. Ако някога Европа е покорявала света, сега вината на новия свят покоряват Европа. На какво се дължи тяхното завладяващо присъствие?
Първото нещо, което прави впечатление на човек, работил в избите на новия свят, е изключителното желание на винарите да експериментират - от лозето до бутилирането. Там няма традиция, която от векове да диктува какво може и какво не може да се прави. Потребителите също са повече любопитни и отворени към новото, отколкото консервативни и подозрителни. С няколко думи: може да се прави почти всичко в името на доброто вино. Този стремеж към експеримент и иновации усъвършенства не само изкуството на виноделието, но и технологиите, които се използват. Към това трябва да се добави невероятното климатично и почвено разнообразие на новия свят, благодарение на които качественото грозде е много и по-евтино, отколкото в Европа. Можем да добавяме и още много... Разнообразието е толкова голямо, че по-нататъшните обобщения са опасни - Америките, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия предлагат на практика всичко. Казват, че им липсва обаче онова, което изобилства и поддържа Европа - история, традиция и индивидуалност. Дали това е така оставяме на вас да прецените.
В селекцията от червени вина "Нов свят" до 50 лв. в бр. 107 на "Бакхус" сме се опитали да покрием максимално това, което присъства на рафтовете в България. Какво виждате - никак не е малко. Ако преди няколко години бяхме направили същата тематична дегустация, сигурно щяха да присъстват едва 1/3 от представените тук вина. Разнообразието и огромното търсене от ценителите на новосветските вина се отрази и на вноса. А категорията до 50 лева според нас е сред най-успешните пазарни ниши, затова и не е чудно, че успяхме да съберем 57 проби вина, което направи тази дегустация своеобразен рекордьор.
В крайна сметка светът на виното е един - прекрасен, едновременно стар и нов, непрекъснато променящ се.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK