На по чаша

Критерии за качество

Любомир Бояджиев 01 април 2006, 10:35

Точките, които едно вино получава в "Бакхус" или където и да било другаде, са отражение на неговото качество, а то се оценява на базата на няколко обективни критерия. Имайте предвид обаче, че критериите се променят с времето и както в древността римляните са добавяли във виното си колофон, рибни сосове и други овкусители, така днес една подобна напитка би се считала по-скоро за отвратителна.

Ключовите критерии за качество са:

Баланс
Виното е балансирано, когато плодовостта и всички останали компоненти в него са в хармония. Основната идея е нито един елемент да не надделява над останалите. Например, ако в ароматите и вкуса на една вино се долавя ванилия, това е приятно, но ако единственият аромат и вкус е на ванилия, тогава виното не е добре балансирано.

Комплексност
Комплексното (сложното) вино има много аромати и вкусове, съдържа пластове и нюанси. Нищо при него не е просто или лесно доловимо. То продължава да се развива в чашата, разкривайки нови и нови аромати. Това обаче не означава, че лесните за разбиране вина не са добри. Леки като усещане в устата и лесни за описване в тефтерчето ви, те могат да бъдат чудесни за ежедневна наслада.

Край/финал
С този термин се означава продължителността на вкуса, който остава, след като сме преглътнали виното. Големите вина например имат дълъг край. Освен дължината, важен е и характерът на края. Особено когато в този момент от дегустацията може да се усети ефектът на киселинността (специално при белите вина) или парливостта. Описанието на бяло вино с умерена до висока киселинност може да изглежда така: финалът е чист и свеж. При червените вина танините и тръпчивостта (астрингентност) се разкриват обикновено в края, което може да се опише като гладко и кадифено или грубо и грапаво.

Способност за стареене
Повечето вина не са подходящи за стареене и са най-добри за консумация, докато са млади, свежи и сочни. Съвсем малка част от вината по света стават по-добри за пиене след пет години отлежаване. Още по-малко са вината, които могат да са годни след десетилетия. За да старее красиво, едно вино трябва да притежава достатъчно вкусови компоненти: алкохол, танини, захар, киселинност, цвят, като всички тези елементи трябва да са подходящо съчетани. Младо вино с много танини, но с недостатъчно плод няма да отлежи добре. Плодовият характер ще увехне много преди да омекнат танините. По същия начин вино с баланс между плодовия характер и танините, но с ниско съдържание на алкохол, захар и киселинност не е подходящо за стареене.

Типичност
Този термин се използва в края на дегустацията, за да се отговори на въпроса типично ли е това вино за сорта и винарския регион. При големите вина отговорът би трябвало да бъде "да", като описанието може да включва и класика, образец и т.н. Например ароматите на катран и рози са типични за бароло, но не и за бордо.

Оценката на виното се основава на изброените критерии за качество, но пак ще кажем, че значение имат и личните предпочитания. Може да се случи едно високо оценено вино съвсем да не е по вкуса ви и затова при покупка е хубаво да се имат предвид не само точките, но и дегустационното описание. Най-общо казано, при едно добро вино ароматите, вкусовете и усещането в устата трябва да са приятни. А най-добрите вина са не само приятни, но и комплексни. Те имат дълъг край и представляват отражение на сорта, произхода, реколтата и, разбира се, на майсторството на винаря. Най-просто казано, те са незабравими.

Последователност при дегустацията

Значението на последователността при дегустирането може да се илюстрира със следния пример: измийте си зъбите, а след това пийнете портокалов сок. Сокът ще има неприятен тенекиен вкус. Все пак взаимодействието на вината не е толкова дразнещо и можете съвсем лесно да им помогнете да покажат най-доброто, като следвате няколко прости препоръки:

Вина с леко и вина с плътно тяло: ако първо опитате вино с плътно тяло, следващото може да ви се стори слабичко. Същото може да ви се случи, ако се прибирате от шумен рок концерт. Обичайното ниво на музиката в колата ще ви се стори ниско.

Сухи и сладки вина: след дегустация на сладко вино сухото може да ви се стори стипчиво и слабо.

Вина с по-малко или повече танини: ако дегустирате вино с повече танини, следващото може да изглежда слабо и без тяло.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK