Гурме

4 "Мишлен" ресторанта на 4 часа от София

Албена Шкодрова 01 декември 2008, 13:09

Освен това, ако човек направи компромис с хотела, а не с местата за хранене, преживяването може спокойно да се вмести в обичайната цена за един дълъг уикенд в европейски град. Така че, в крайна сметка, всичко е въпрос на дързост и информация.

За да намалите цената и увеличите удоволствието от такова пътуване, можете да следвате четири прости правила.

1. Добре е да си направите резервация за самолетните билети и за ресторанта, поне месец-два предварително. Ако организирате в последния момент, рискувате пътят да ви струва два пъти повече и да не намерите свободни маси в заведението.
2. Обядите обикновено излизат малко по-евтини от вечерите, а и тогава обичайно има повече места.
3. Можете да се спрете на дегустационното меню, което често е селекция на най-добрите идеи в кухнята на ресторанта. Така в синтезиран вид ще получите доста цялостна представа за класата на заведението.
4. И последното, най-важното е, да отидете с нагласата, че ще присъствате на голямо представление. Всяка минута, всяка хапка и всяка глътка са приключение, спектакъл, даван от най-добрите майстори в Европа. Те са синтез на кулинарната култура на един континент, в който информацията, технологиите и продуктите вече не познават граници и фантазията на кулинарните артисти работи с океан от аромати, вкусове и текстури. Ако не сте настроени да възприемате така посещението си в Spondi, Sea Grill, Comme Chez Soi, или Allegro, изобщо не тръгвайте - само ще пилеете пари.

Comme chez soi, Брюксел

На периферията на туристическия център на Брюксел, Comme ches Soi е една от най-старите кулинарни институции в града. Ар-нуво къщата, в която се помещава, спокойно би могла да бъде етнографски музей, ако архитектурата й не беше засенчена от популярността на готвената в нея храна.

Отвъд сиво-сините метални рамки на витрините, през които просветват няколко винаги празнични маси, има само три салона за хранене. Основният, където всеки детайл е с почерка на Виктор Хорта, и двата "частни". Рафтовете на шкафа в стената на единия от тях са запълнени с издания на класическия френски пътеводител из пътищата и ресторантите на Европа, "Мишлен", датиращи още от началото на миналия век. Ресторантът има сериозна причина да им отдели специално място - Пиер Уинанс, предпоследният шеф-готвач във фамилния ресторант, получава цели три от престижните звезди на "Мишлен" през 1979 г., и успява да ги задържи до края на активната си кариера преди няколко години. Наследникът му, сегашният шеф-готвач Лионел Риголе, в момента има две.

Името на ресторанта - "Като у дома", изразява първоначалната концепция, с която заведението е открито през 1929 г. - да сервира истински добре приготвена традиционна кухня. Днес  менюто е направило много крачки напред, в посока към авторска кухня, и най-семплото ядене, което човек може да избере в менюто, състоящо се от една-единствена страница, май е  салатата от северноморски раци с черни трюфели и картофи.
Самият Пиер Уинанс неотдавна издаде книга "Креативна белгийска кухня", от която човек може да усвои класическата техника за двукратно пържене на картофки, но и поредица сложни рецепти, в които се усеща влиянието на високата френска кухня върху националните традиции.
Едно хрумване, което отличава Comme chez Soi от останалите ресторанти, е "масата в кухнята". Ако си направите резервации за нея, ще минете през елегантната лаборатория на Лионел Риголе, и ще седнете на дългата маса, от която ще можете да наблюдавате всяко движение на тихия му, но многоброен екип. Първи на тази маса е вечерял бившият британски премиер Едуард Хийт, когато той и приятелите му "пристигнахме неочаквано една вечер, и ресторантът беше пълен, така че ни сложиха специална маса в кухнята." Това се случва горе-долу при подписването на Римския договор през 1970те.

За белгийците Comme chez Soi е институция от десетилетия, и много от тях го посочват като най-добрия национален ресторант на всички времена. Но те не са единствените - според някои слухове именно този ресторант е тайният отговор защо Брюксел е избран за седалище на много от европейските институции. Тук са идвали да вечерят почти всички европейски държавници, и много от тях са оставили подписите си на стената на кухнята.

Освен храната, една от забележителните страни на ресторанта е неговата винарска изба. Събрала над 25 000 бутилки вино, тя е разделена на две части. Едната, заградена с нещо като тъмнична решетка, играе ролята на трезор. Там вината минават през вратата само в едната посока - навътре. Най-старото тук е  "Мутон Ротшилд" от 1893.
На стената се вижда витринка с малки жълти шишенца. Въпреки подвеждащия им вид, съдържанието им не е парфюм, а проби от всяка реколта на избата Икем от последния век -  персонализиран подарък от избата за ресторанта.
Именно от Икем е най-старото от вината, които се продават в ресторанта. То е сладко, от 1919 г., и е едно от цяла колекция от годините на Първата и Втората световна война.

Ако още се чудите дали Comme chez Soi си струва усилията, то вие сте по-придирчиви и от бившия британски премиер Хийт: "Само да пиша за Comme chez Soi ме изпълва с желание да захвърля писалката и да отлетя за Брюксел за още една славна вечеря." И с нас е така.

Адрес:
23 place Rouppe,
 B-1000 Брюксел
+32(0)2 512 29 21
[email protected]

Резервации: Най-добре е да я направите, като попълните заявка на сайта на ресторанта, <www.commechezsoi.be>

Цени: студените предястия започват от 25 евро, топлите - от 35, основните ястия - от 55, десертите - от 18.  Дегустационно меню от 6 ястия е 149 евро.

Идея за коледен подарък: чек за ресторанта (най-малко за 100 евро).

До Брюксел за 4 часа: Двупосочен билет на "България Ер" през декември започва от 243 евро с летищните такси. Полетът трае 2 часа и 45 минути, от международното летище "Завънтем" до центъра на Брюксел се стига с влак за 15 минути.

Sea Grill, Брюксел

Модерен, сравнително нов, и със скандинавски дизайн, Sea Grill е горе-долу обратното на Comme chez Soi сред носещите "Мишлен" звезди ресторанти на Брюксел. Кухнята му е твърде далече от традиционната, винената листа - още повече. Единственото, което го обединява с най-стария "Мишлен"-ресторант на Брюксел, е клиентелата - над 90 процента от нея са местни, постоянни посетители.

Въпреки че е в сградата на Radisson SAS, Sea Grill не е хотелски ресторант - в него не се пазят места за гостите на хотела. Решението е взето от Марк Мереманс - човек с две шапки, както образно се описва самият той.
Едната е ресторантът, чийто управител е от 19 години. Другата - мениджър храни и напитки в хотела. Докато говори, показва с жест как маха едната и слага другата. Тази на ресторанта, обаче, май му е по-скъпа.

"Днес е петък, отново всички места са заети, и очаквам сърдити обаждания," със зле прикрито задоволство отбелязва той. Популярността на Sea Grill e нараснала достатъчно, че да му позволява такива смели решения, друго от които е ресторантът да не работи през уикенда.
Шеф-готвач е Ив Матан. Въпреки че е минал през ресторантите на Хилтън Брюксел и Хилтън Гатуик в Лондон, името му се свързва само със Sea Grill  - съвсем обяснимо, като се има предвид, че той работи тук от две десетилетия. От 2006 г  води и кулинарно предаване по френскоезичната белгийска телевизия RTL-TV1, "1000 секунди". В ресторанта подходът му към менюто може да се опише с две думи - перфекционизъм и минимализъм. Придържа се към много ограничен брой, но отлично сготвени рибни продукти.
С изключение на бара, от който се сервират пресни омари, ресторантът препоръчва по максимум две менюта - различни в отделните дни и времена на седмицата. По-голямо разточителство настава предимно в петък вечер, когато като че и ресторантът празнува края на поредната работна седмица с шест-степенното "Меню традиция и качество".

Заради вниманието си към детайла, Sea Grill получава първата си Мишлен звезда през 1991 г и втората - през 1997 г. Освен по самата храна, стремежът към перфекционизъм личи по всичко от дизайна (на белгиеца Никола Льоконт, с норвежки фиорди по стените), до пресата за раци (четири месеца дизайнерска работа, 27 килограма сребро) или специалното хранилище за пури. И, разбира се, по винената листа.
Мереманс, автор на концепцията за "построяването" й, я счита за произведение на изкуството. "Това е книга, в която, ако човек например е дошъл сам, да се зачете... А и да има чувството, че някой е свършил работа за него."
За разлика от Comme chez Soi, гръбнак на тази винена листа не са старите френски вина - точно обратното, тя започва с вина от Новия свят. "Знаете ли как изглеждаха винените листи на белгийските ресторанти преди години?", казва Мереманс. "Първа част: френски вина. Втора част: чуждестранни. Тук толкова са свикнали с френските, че ги възприемат като "национални". Мереманс обаче смята, че клиентите му все повече пътуват и любопитството им към други места и техните вина нараства. Работата на Sea Grill е да подбере такива, които са на добра стойност за качеството си. Над 80-те предложения извън "френските територии" включват и Източна Европа - Румъния и Гърция от Балканите.
Любопитно е, че въпреки че Sea Grill e рибен ресторант, половината от предлаганите вина са червени. Хората, които често наминават насам, вече отдавна са отхвърлили консервативните идеи за класическите типове съчетаване. Първи сред тях - Марк Мереманс.

Адрес:
Rue Fossé-aux-Loups 47
B - 1000 Брюксел

Резервации:
Поне два дни предварително за делничен ден, и поне две седмици по-рано - за петък вечер. Ресторантът е затворен в събота и неделя.
+32 2 217 9225
[email protected]

Цени: Ежедневното меню "La Marée du Jour" е 49 евро,  "Le Menu de la Mer" e по-обилно обедно меню за 77 евро, а вечерното - "Le Menu Incontournable" е 175 евро. Сервираното в петък вечер "Menu Tradition & Qualité" е 135 евро. Цените не включват вино.

До Брюксел за 4 часа: Двупосочен билет на България Ер през декември започва от 243 евро с летищните такси. Полетът трае 2 часа и 45 минути, от международното летище Завънтем до центъра на Брюксел се стига с влак за 15 минути.



Allegro, Прага

Allegro e първият в историята на Източна Европа ресторант, забелязан от инспекторите на "Мишлен" и означен през април тази година с една звезда заради качеството на кухнята му. Малко разочароващо може би шеф-готвачът е италианец, Андреа Акорди. Разочароващо само, ако става дума за някакъв източно-европейски патриотизъм, иначе новината е изцяло радостна, тъй като все пак свидетелства за придвижването на феномена "висока кухня" на изток.

С гледка към Вълтава и замъка "Храдчани", ресторантът е на партерния етаж на хотел Four Seasons. С такава панорама интериорът няма нужда да е особено ефектен, и той не е. Даже по-скоро е незабележим, което е добре, защото не отвлича вниманието от храната и обслужването.
Що се отнася до кухнята, талантът на Акорди е насочен в две посоки. Едната е представянето на класическите италиански вкусове в сюблимна и все пак проста форма. Все пак "проста" не бива да бъде интерпретирано съвсем буквално. Тази простота е малко като гладната диета на Ганди, която според саркастичната реплика на Чърчил струва милиони паунди на британската корона. Нещо подобно е и тук. Семплостта на храната се осигурява от екип от 30 души.

Втората посока на работа е интерпретацията на далекоизточните кухни, в която Акорди е постигнал необичайно съвършенство. Ако ви се е случвало да кацнете на летищата в Банкок, Ханой или Хонконг, сигурно помните как сладкият, тежък от аромати въздух нахлува в носа и устата ви, и не ви оставя, докато не се отворят вратите на самолета в някой европейски град при обратния ви полет. Миризмите и температурата на въздуха видоизменят значително вкуса на храните, където и да се намирате в Азия, и затова и най-прецизно сготвената автентична рецепта в Лондон или Мюнхен никога не може да даде същото усещане.

Акорди по някакъв начин е успял да реши този проблем. Например към тайландските скариди е добавил жасминова пяна, която връща в небцето точно онзи комплекс от аромати, които човек поема, вечеряйки в някоя от градините встрани от Сукхумвит, Банкок.
Личната история зад особеностите на тази авторска кухня е фактът, че съпругата на 31-годишния Андреа Акорди е тайландка. Самият той не е съвсем ново име за инспекторите на "Мишлен". Те са наблюдавали работата му във флорентинския ресторант "Ониче" във Вила ла Ведета, и присъждането на звезда за ресторанта в Прага е било въпрос едва на няколко месеца.

Менюто на ресторанта, подобно на повечето истински добри заведения, е кратко. Няколкото му версии, предлагани в различни дни или по различни поводи, се състоят от под 20 предложения, описанието на всяко от които обаче е на няколко реда.
В началото и края на храненията идват обикновено и комплименти от шеф-готвача, във вид на малки порции предястия или бонбони и сладкиши. Като се добавят сравнително приличните цени, Allegro като че e една от най-евтините възможности човек да яде в "Мишлен"-ресторант в Европа.
Като забележителен финал идват и авторски подбраните и смесени кафета - органично отглеждани в трудно достъпни места на планетата, от типа на Непал.

Адрес: Veleslavínova 2a/1098, Прага 1

Резервации: +420 221 427 000

Цени: Дегустационните менюта от по четири степени тук се предлагат заедно със 100 милилитра вино към всяко, и варират между 100 и 130 евро. Има варианти и за двукомпонентно меню без вино срещу 40 евро. Цените са в чешки крони.

До Прага за 4 часа: Двупосочен билет на Чешките авиолинии през декември започва от 266 евро с включени летищни такси. Директният полет от София трае 1:55 часа.  От летището до центъра за Прага с такси можете да стигнете за около 30 минути.

Spondi, Атина

На юг, в центъра на гръцката столица е още една възможност да се нахраните в отличен ресторант - френският Spondi, където шеф-готвач е училият се при Ален Дюкас Арно Биньон.
С две звезди "Мишлен" и член на групата Relais&Châteaux, ресторантът от 2001 г. насам е считан за най-добрия в Гърция. Разположен е в една реставрирана, просторна гръцка къща с голям двор в Паграти - района около Акропола и олимпийския стадион, строен през 1896 г за първите олимпийски игри в модерно време. Каменните стени, просторните, елегантни зали и градината носят топлия разкош на средиземноморски вили, на какъвто човек се натъква само в Гърция, Южна Италия и Южна Франция.
Тук, предизвикан от разликите в кулинарните традиции, Арно Биньон е създал по-новите попълнения в своята авторска кухня, доста любопитна интерпретация на местната балканска.
"Във Франция и Италия има истинска традиция на гастрономията и добрата храна, и кухни на съвсем различно ниво са развити както в големите градове, така и в провинцията", обяснява френският шеф-готвач. "На Балканите повече съществуват традиции на семейната храна - много приятна и вкусна, но трудна за адаптиране към "висока" ресторантска кухня."
Това не означава, че Биньон пропуска гръцката кухня - точно обратното, използва я непрекъснато. Но основни гръцки храни се явяват на масите в ресторанта му във вид, доста видоизменен в сравнение с обичайния за тези земи. Гръцката салата например се сервира течна, в лъжица - иначе целият й вкус си е налице.
"Опитваме се да съчетаваме по нов начин местните продукти. Например рокет салата с узо идва заедно с тартар от лаврак и орехова коричка."
Но въпреки че вдъхновението от балканската кухня се усеща в менюто на Spondi, вечерята там може и напълно да игнорира местните вкусове, тъй като менюто е достатъчно еклектично. Подредено е по основни продукти.
Сред ордьоврите му например има гъши дроб под формата на равиоли с пушени ерусалимски артишоци и консоме от зелен чай. Традиционното за Гърция агнешко тук е във вид на печено филе върху коричка от кориандър и захаросан лимон, кокосово мляко и ананас, оформено като руло "маки", обвито от слой пастет от лук и къри.
Винената листа на Spondi също издава много усилия - предлага над 1300 вина, сред които френските и гръцките доминират, но и италианските са добре представени. Има и селекция вина Нов свят.

Адрес: Pyronos 5, 11638 Pagrati, Атина

Резервации: +30 2107 564 021, ако резервирате по-малко от 48 часа от желаното време, иначе попълвате формуляр на сайта на ресторанта: www.spondi.gr ;

Цени: Дегустационното, шестстепенно меню "Откритие" струва 115 евро без вино и достига до 143 евро с 4 чаши гръцко вино, или до 180 евро с шест чаши grand cru вина от различни точки на света. Иначе ордьоврите са между 32 и 39 евро, основните ястия  - между  38 и 55 евро, и десертите - по 17-18 евро.

До Атина за 4 часа: Двупосочен билет на "България Ер" през декември започва от 143 евро с летищните такси. Директният полет от София трае 1:15 часа. От летището до центъра на Атина се стига за 45 минути с метро/влак


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK