Ресторант на годината

Ресторант на годината 2022: уважение към бранша и 2 нови категории

Андреа Пунчева 19 януари 2022, 10:00

Ново начало за най-старите в модерната история на България отличия за добри заведения: следващото издание на наградите "Ресторант на годината", които "Бакхус" организира вече над 20 години, ще отрази модерното лице на бранша, оцелял след пандемията. Читателите ще имат двойно повече категории, в които те избират победителя.

Награждаването е насрочено за 23.03.2023 г., четвъртък, като освен че датата се запомня лесно тя цели да даде максимално много време на заведенията да се възстановят от непредвидимостта на пандемията и мерките, за да покажат най-доброто от себе си.

Категориите: 2 нови и повече участие на публиката

Награди в 2 нови категории ще включва следващата церемония - една ще бъде оценявана от жури, а за втората гласът е на публиката.

Първата нова категория е посветена на сладкарството, като оценяващите ще следят за майсторски подход при съчетаването на вкусовете, както и при визията и поднасянето.

Втората нова категория, в която "Бакхус" ще връчи награда, е насочена към вкусните отбивки и добрите практики извън големите градове. Ресторанти край пътя или в малки населени места ще имат своя шанс да излязат на голямата сцена и да получат заслужено признание пред широка аудитория, а за тях ще гласуват и ще ги предлагат читателите. Това прави категорията втората от общо 8, в която последната дума има публиката, а не журито - другата е "Ресторант на читателите", където изборът е между предварително подбрани от "Бакхус" няколко десетки заведения в големите градове.

6-те категории, оценявани от журито, включват "Дебют", "Авторски почерк", "Вкусно място", "Винена листа и напитки", голямата "Ресторант на годината", както и новата "Десерт".

Журито: не едно, а три

С новите категории се изискват и нови оценяващи.

До момента с изключение на гореспоменатата награда "Ресторант на читателите" всички останали са били присъждани от жури. През годините неговите членове са се променяли и броят им е варирал леко, но фокус винаги е било разнообразието от гледни точки: ресторантьори, готвачи и кулинарни инструктори, журналисти в сферата на гастрономията и виното, личности от бизнес средите, близки на хоспиталити индустрията, и други. През 2021 г. 10 души оценяваха заведенията. През 2022 г. в групата на основните дегустатори, която оценява 5 категории, ще има нови лица, но както винаги, имената им се пазят поверителни с идеята максимално да се ограничи шансът да получат различно обслужване.

Предвид спецификата на десертите и печивата тази нова категория ще бъде следена от отделно жури, чиито членове са сладкари, пекари или са по друг начин тясно свързани със сферата.

Отделен отбор с експертни дегустатори изискват и напитките. Категорията през годините традиционно е била посветена на виното, но с развитието на миксологията и с наместването на коктейлите в менютата на ресторантите бар културата също става част от категорията. Отделното жури ще включва енолози, сомелиери и бармани.

Какво търсят оценяващите

Макар и да има известни разлики между критериите, които прилагат отделните журита, основният въпрос винаги е "Как би се почувствал гостът в това заведение?".

Знаем колко индивидуални могат да бъдат преживяванията и усещанията на госта, затова опитът на дегустаторите е сведен до обективни критерии, систематизирани в таблица. Оценява се голям обем от информация: от качество на продуктите до авторски подход при храната, от концепцията на интериора, до разнообразието и надценката на винената листа, от печатните грешки в менюто и стила на обслужване до качеството на приборите и хигиената, тази таблица съдържа дълъг списък с фактори, на които дегустаторът обръща внимание при посещението си. Всеки от тези критерии има различна тежест в крайната оценка, която взимаме под внимание при съставянето на ревюто и евентуалното класиране на ресторанта.

Отрицателно впечатление прави наличието на телевизор в заведение и говоренето на "ти" с госта. Ресторант се дисквалифицира за тютюнопушене (съобразяваме се със закона, който не е забранил нагряващите устройства), опит за манипулация на сметката или за укриване на приходи, видимо лоша хигиена или грубо отношение към госта.

Журито ще оценява в три различни сезона с идеята да се следи доколко менюто е актуално и как климатът влияе на удобството на госта - задушно ли е през лятото, има ли климатици, има ли през по-студените месеци достатъчно закачалки за външните дрехи и т.н.

Церемонията: цветна и мултикултурна

Наградите, както винаги (с изключение на 2020 г., когато бяха онлайн), ще бъдат раздадени на специална церемония. Като продължение на сериозния ангажимент, който "Бакхус" поема към ресторантите, раздавайки награди, и уважението, което вярваме, че родният бранш заслужава, церемонията включва елегантна галавечеря, дело на готвачи от няколко държави, със съчетани с ястията напитки. Традицията ще бъде спазена: церемонията ще има конкретна тема, която ще зададе тон за храната и декорите на пространството (през 2021 г. беше "Духът на Балканите").

Темата е "Единен свят" и поставя на фокус устойчивостта и кулинарното многообразие. На хартия понякога тези модерни словосъчетания могат да звучат суховато, но на практика планираме едно доста по-интерактивно събитие.

Следете сайта на www.bacchus.bg и Facebook събитието ТУК за актуална информация и интервюта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK