Платена публикация

ОТ БРОЯ: Галерия по наш вкус: с много вино и в настроение за парти

Съдържание от Seewines 28 декември 2022, 15:18

Този материал е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, а след време и в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

Има винени магазини и винени магазини. А има и винени галерии.
И ако в чужбина действително може да говорим за музеи или поне изложби, посветени на виното,то у нас тя е една: Seewines Gallery.
От първия момент, когато отвори през есента на 2018 г. на бул. "България" 106, Seewines отказва да се нарече магазин. Тук има над 1500 етикета от целия свят, сред които можете да избирате спрямо поводa и възможностите си, но всяка една бутилка ще ви бъде поднесена и опакована, за да се превърне в истински празник за своя получател. И все пак, макар и да може да си купите вино, не е магазин.

Seewines Gallery, както подсказва името, е галерия. Това не е прищявка - страстта на собствениците към изкуството и пътуванията се е пренесла в пространството, което разчита на естествени материали - дърво, метал, камък, и което успява да запази уюта, макар и в леко скандинавски стил. Между рафтовете с бутилки се открояват творби на различни творци, предимно български.


Seewines Gallery е и отговор. "Имаме повод, къде ще ми препоръчаш да идем?" - въпрос, който всеки от нас чува често и изисква немалко внимание. Да пасне на случая, да има подходяща атмосфера, да се впише в бюджет, но и да предложи преживяване, за което да си спомняме с усмивка. Дегустационната зала на Seewines и голямата й светеща бяла маса имат почти култов статус сред гурме общността. Освен че всеки четвъртък там се провеждат тематични събития, посветени на регион или стилистика, залата се появява в снимките от рождени дни, момински партита, тиймбилдинги, небрежни събирания с колеги след работа - събира комфортно до 12 души и може да се запази за желания случай. Повече за събитията там може да видите на www.seewines.com.

Всъщност почти всичко се казва в името - See Wines. Да видиш и да опознаеш вината. "Почти", защото в последните години видимо портфолиото се разширява в посока все по-интересни алкохоли: от занаятчийски джинове и ракии, че и до сериозна селекция уиски. И ако за шотландско или ирландско се е изписало много, то какво да кажем за белгийското? От съвсем скоро у нас стъпи уникалното по рода си уиски Belgian Owl и то може да бъде намерено именно в Seewines. За него ще научите повече от интервюто, което майсторът на дестилатите от сърцето на чаровната Белгия даде специално за нашето коледно издание. С редките уискита е като с хубавото вино: най-лесният начин да го обикнеш, е да го опознаеш. А за да го опознаеш е, има ли смисъл да продължаваме?!

Сомелиерите на Seewines: Юлия Костадинова и Асен Милушев

Belgian Owl - дестилираната мъдрост на природата

Етиен Буйон, човекът, който нескромно заяви преди 15 г. "Аз ще направя най-доброто уиски в света", е мозъкът и сърцето на забележителна марка уиски, която прави първи стъпки у нас - Belgian Owl. Белгийският бухал има своята далечна история в дестилатите, но преди всичко е свързана с мъдрост, с безсънни нощи и с щедрата земя на платото Хесбай, в сърцето на Белгия.

Етиен казва, че Belgian Owl е 100% тероарно белгийско уиски и ни изненада, тъй като от една страна думата отнасяме изцяло към виното, а от друга страната се свърза главно с шоколад и с бира! По-подробно разказва в това ексклузивно интервю за сп. Бакхус.

Етиен, казахте, че искате да направите най-доброто уиски в света. Как изглежда то в представите ви?
Мечтаното от мен не е конкретно уиски, а е съвършен дестилат, в който ще усетите природата и нейната мъдра страна. Но и как природата може да бъде подпомогната, за да даде най-доброто, на което е способна, за да извлечем едно гладко и "плодово" по някакъв начин питие, от нейните недра.

За вас коя е най-важната съставка при създаването на дестилат?
Почвата, водата, ечемикът, хората, които със своята мъдрост се грижат за земята ни и се трудят, тоест "тероарът", тъй като това е началото на всичко. Природата е съвършена и стига да уважаваме земята и да я слушаме, всичко ще върви към съвършенство!

А къде е решаващият момент в процеса на дестилация?
Всеки майстор има своя невралгична точка в процеса: макар и за всички ни да важат еднакво физическите закони, мастър дистилърът може да остави своя личен почерк. Така той се превръща в знак на съответната марка и затова има уискита, които се помнят, както разбира се, Belgian Owl Whisky.

Освен него какво предпочитате да пиете?
Вода, тъй като тя е част от уискито и е в началото на живота!

Какво мислите за българската ракия?
Българските ракии предават идентичността на страната ви и освен вкуса, идеята за плодов дестилат от грозде, родено от вашата земя, ми харесва особено много.

Ако трябва да опишете белгийския бухал като музика, каква музика ще изберете?
Моцарт, La flute enchantée, заради своята свежест и вдъхновение, идващо незнайно откъде.

А ако трябва да я опишете с някой известен филм?
Хм, интересно. "Индиана Джоунс": когато опитате Belgian Owl, попадате в приключение, изпълнено със свежест и характер. Откривате един свят на едновременно познати и нови вкусове...

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK