Платена публикация

Кое от тези е най-вкусното ястие с розов домат?

Съдържание от МЕТРО България 31 август 2022, 11:54

Макар и Фестивалът на розовия домат, който МЕТРО България организира за шеста година, да празнува на първо място фермерите, най-много внимание в рамките на събитието като че ли получават ресторантьорите.
Ути Бъчваров, Джовани Балдантони и Яна Иванова вече разказаха какво ще готвят (а и защо е специален розовият домат), но те не са единствените готвачи: посетителите на еднодневния фестивал в центъра на София ще бъдат зарадвани от богата палитра от неустоими кулинарни вълшебства.
Къде: Княжеската градина, София
Дата: 03.09 от 11 до 17ч.

Всички фенове на автентичните български продукти ще могат да закупят на място розови домати и смилянски фасул директно от производителя. По време на фестивала ще има още редица активности и забавления, а за любителите на изтънчения вкус някои от най-известните ресторанти в София ще подготвят специално меню с традиционни нашенски продукти. Някои залагат на предястие и основно, други на основно и десерт, трети правят и напитки с домат. Ето ги отблизо, представени чрез екипа им.
МЕТРО Академия
Зад щанда на МЕТРО Академия заставят шеф Юри Велев и су-шеф Веселин Дойков.
Шеф Юри Велев е
ръководителят на МЕТРО Академия и е част от екипа й от 2014 г. Има дългогодишен опит като главен готвач и управител на ресторанти в редица хотелски вериги, сред които хотел "Витоша", InterContinental, Kempinski, Marriott и други. Специалист е в областта на италианска, френска, средиземноморска кухня и барбекю.

Юри Велев
Веселин Дойков

Веселин Дойков завършва с отличие HRC Culinary Academy през 2016 г., специализирал е "Печива и сладкарство" в престижни ресторанти в Англия и Германия, а в България е бил част от екипа на едни от най-уважаваните ресторанти в София - Talents и ANDRè под ръководството на Андре Токев, а днес негов ментор е шеф Юри Велев. И въпреки че името на Веселин Дойков го свързват по-скоро със сладкарските му умения, актуалното му вдъхновение е не друго, а именно българският розов домат. Ето какво двамата ще направят с него:

Предястия: розови домати с краве сирене; бобена салата със смилянски фасул и реселешки лук
Основно: карначета и кюфтета на скара (собствено производство от охладената витрина на МЕТРО)
Десерт: чийзкейк с крема сирена и сладко от розови домати

CAI (Culinary Art Institute)
Шеф Станислав Кубарев и шеф Бутен от Culinary Arts Institute ще приготвят интересни фюжън ястия с щипка традиционен български вкус. Станислав Кубарев стартира кариерата си в Нова Зеландия и е с над 15 години опит в индустрията, учил е в Wellington Technology Institute и NZ School of Food and Wine. Опитът му преминава през 4 различни държави, включително и през португалския ресторант Vila Joya с 2 звезди Michelin. През 2016 г. шеф Кубарев става част от екипа на Института по кулинарни изкуства във Варна.

Станислав Кубарев
Хю Бутен

Шеф Хю Бутен е изключително изобретателен професионалист с над 30 години стаж. След като завършва кулинарни изкуства в Института по туризъм и хотелиерство на Квебек в Монреал, той придобива солиден опит по цял свят, включително в ресторанта с 3 звезди Michelin на Бернар Лоазо в Бургундия, Франция. Повече от 8 години е шеф-инструктор в два кулинарни университета в Мексико Сити, а от 2015 г. обучава студенти по кулинарни изкуства в България.
Ето какво ще сготвят двамата:
Основно: хрупкав отворен сандвич със салца от розов домат, прясна чубрица и масло с печени домати
Десерт: пяна от розов домат, босилек и доматено конкасе с карамелизирано масло във вафлена фунийка
Лиани

Иван Ангелов

Иван Ангелов от ресторант и детски кът "Лиани" се запалва по кулинарията от своята баба. Стажът му преминава през традиционна българска и френска кухня, и изучава изкуството на пиците, докато пътят му не го отвежда в ресторант Лиани, където днес той е главен готвач. Един от основополагащите стълбове на заведението е да предава традициите и автентичния вкус от поколение на поколение и да възпитава хранителни навици у малки и големи. Ето какво Иван Ангелов и неговият екип ще приготвят на място:


Предястия: печена капия с доматен сос, пълнен розов домат с български сирена
Основно: печен джолан на бавен огън
Crazy diamond
Шеф Николай Ангелов е познат на публиката от участието си в Hell's Kitchen и е инженер по специалност, но готвач по сърце. Кариерата му като готвач започва през 2016 година, когато заминава във Франция, за да работи като инженер на речен туристически кораб. Езиковата бариера го принуждава да започне работа като мияч и това дава старт на неговото приключение. На втората седмица го повишават като помощник готвач и тогава осъзнава, че това е професията, с която иска да се занимава. Днес шеф Ангелов работи в ресторант Crazy Diamond, който е истинско бижу в центъра на София.

Николай Ангелов

Ресторантът подкрепя хората, за които приготвяне на вкусна и качествената храна е кауза, затова работи с малки местни ферми и производители и си партнира с Harmonica. Ето какво ще приготвят с неговия екип:

Предястия: хумус с моркови, куркума и копър; домашен катък с печени червени чушки, орехи и доматена пяна
Основно: селска лятна манджа с козе сирене
Напитки: скрежина с розов домат, домашна лимонада от смокини

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK