Платена публикация

Да съхраниш българския вкус: безценно

Mastercard 15 юли 2019, 12:26

"Всяко посещение в дворец предлага неочаквани срещи с миналото. Това здание, в което се намираме, е било построено в периода 1894-1896 година, като допълнение към съществуващия вече Софийски княжески дворец, създаден скоро след Освобождението за първия български княз - Александър Батенберг. Нека си спомним за тази отлетяла от българската история "бел епок" на някогашния Софийски дворец" – с тези думи историк и куратор в Националния Етнографски музей oткри първото "безценно" кулинарно събитие на едно от най-специалните места в София.

Mastercard инициира възраждане на кулинарното минало на България, което е потънало в забвение и остава непознато и дори застрашено от изчезване. Неговата (без)ценност е както в уникалните местни фермерски породи, видове, рецепти, вкусове и продукти, така и в историческото наследство на градския живот от началото на 20 век.

Ако сме имали привилегията да седнем поне веднъж на дворцовата трапеза, примерно по времето на княз Фердинанд, то споменът за това би останал за цял живот. Но, за да се случи всичко това преди това ще трябва да сме получили покана за съответното събитие. В поканата, освен точния час, ще сме получили и изискването за задължителното облекло, което според случая е можело да бъде официално или национално, с декорации или без декорации (т. е. с ордени и медали или без тях, или само с един от тях). Небесносиният цвят на хартията, върху която са отпечатани поканите и менютата е обичайният и предпочитан цвят за епохата на Фердинанд. Известно е, че той като внук на последния френски крал Луи-Филип, е проявявал старание да продължи най-добрите традиции от френската кухня и френския дворцов етикет на българска земя. Международният език по това време естествено бил френският, а френското изкуство и френската мода били водещи не само за България, но и за цяла Европа, включително и в Русия. Казват, че цар Фердинанд бил невероятен ерудит и любител на природата, познавал всички ботанически видове, направил и научни открития, признати от всички учени в света, но заедно с това бил и много голям гастроном. Съвременниците му признават, че нямало по-добър от него, когато ставало дума за подбор на ястия и съчетаването с подходящи вина или специални напитки. Ето какво пише в едно от писмата си за гостуването в Софийския дворец на принц Филип и принцеса Луиза (брат и сестра на княз Фердинанд) граф дьо Бурбулон. Датата е 20 декември 1895 г.: "Най-после, след седмица на неописуема преумора, натъпкани с раци, ярки (ярка - млада кокошка, преди да започне да снася яйца), гъши дробчета и трюфели, придружени от най-добрите вина от избата, гостите ни си тръгнаха очаровани, признателни и с отлични впечатления".

На първата вечеря-възстановка на стария етикет присъстваха победителите от играта на Mastercard и Sofia Restaurant Week, заплатили кувертите си с Mastercard по време на фестивала. Те се потопиха в оригиналната обстановка на миналото, разгледаха специално извадени от архив дворцови менюта и имаха шанса да се хранят на оригинална дървена маса с архивно четиристепенно меню, интерпретирано с гурме техники на готвачите от МИАМ. Менюто включваше: бавно готвена пъстърва с вишни и винегрет с шампанско и тученица; баница с телешки мозък със сос от гъби и борoвинки; патешки гърди с пюре от от маслен боб, броколини и сос с мавруд; и за десерт - сладолед от крем карамел, компот от кайсии и виолетки.

Следващото вълнуващо докосване до българската история през погледа на висшата кулинария предстои на 26 юли, когато кулинарното предизвикателство да пресъздаде оригинални менюта от официалните вечѐри в двореца ще бъде поверено на шеф Антоан Верест - най-високо оцененият майстор-готвач от формата Chef's Table България. Няма как да не отдадем заслуженото и на вината, които и този път ще бъдат изцяло от Стария свят — така, както е било преди 100 години.

Антоан Верест е трето поколение готвач. Завършил престижно кулинарно училище в Париж, работи в някои от кулинарните центрове по света, като Париж, Мелбърн и Париж. Преди няколко години пристига в София от Монреал. Два пъти носител на наградата на списание "Бакхус" - "Ресторант на годината", а след време започва работа като главен готвач в посолството на Франция в България.

Оригиналният вкус на националното ястие не е само в типичните съставки, продукти и рецепти. Вкусът се формира от хората. Стартирайки нещо безценно за българската кухня, Mastercard застава зад каузата за съживяване богатството на вкуса през годините и изграждане на отговорност към запазването и предаването му през поколенията.

Повече за вечерята в Двореца вижте тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK