Новини

Ритуалът в чинията: на северното Черноморие с Ritual Gatherings

Бакхус, Снимки: Сандро Арабян 24 юни 2022, 10:18

30 юни 2022, 19:30 - 22:30
За запитвания, резервация на място и хранителни специфики пишете на [email protected]
Билет за Ритуална Вечеря можете да закупите ТУК до 27 юни

Броени дни остават до Ритуалната вечеря, част от фестивала Ritual Gatherings, който ще събере хиляди ценители на природата, музиката, изкуството, храната и традициите. Вече ви срещнахме с шеф Владислав Пенов, който разкри част от предстоящото меню, а сега гастрономическия разказ завършва шеф Филип Спасов - едно от най-разпознаваемите лица на варненската кулинарна култура. Известен като "френския готвач" и финалист в първия сезон на Hell's Kitchen, Филип има безброй събития зад гърба си и няколко ресторанта, които оглавява през годините. Той е учил и работил 5 години в Париж на места като Ritz и Le Meurice, рамо до рамо с легендарния Яник Алено, чиито ресторанти имат общо 6 звезди Michelin.

Представяме ви цялото меню и насочваме вниманието ви към онази част от него, която не можете да намерите никъде другаде - даровете на морето, а всяко ястие носи името на стар български обичай.

Всички ястия в менюто са съчетани с подбрани вина от изба Кортен Натура. Характерът им се основава на хармоничната връзка на човека с природата. Стремежът на технолозите е да използват максимално естествените природни процеси, за да получат автентични и натурални вина с ярка изява на тероара, в които е заложен целият им опит, философия и авторски почерк.

Шеф Спасов, как се вдъхновихте за подбора на продукти за Ритуалната Вечеря?
Моето вдъхновение главно идва от региона - това е първото издание на Ritual Gatherings на северното Черноморие и исках да покажем богатството на Североизтока. При нас ще откриете невероятно вкусни и качествени продукти с голям потенциал, а водещи във вечерята са уникалните за региона и пресни такива.

Мезе "НИШАН"
Черноморска мидена салата, естрагон, медна саламурийка, лющян, сервирана върху сух лед и
черупка от стрида

Мезе "Нишан"

Нишанът е знак за постигнато съгласие за сватба. В миналото, за да се стигне до нея, се е изминавал дълъг път на избор и преговори. Мидите са уловени само на няколко километра от масата на Ритуалната Вечеря - от ферма Black Sea Shells и Митко, който е енциклопедия на тема морски дарове.

Салата "ПАНАГИЯ"
Селски домати, крокмач, пресносолно овче сирене, печен пипер, комат квасен хляб

Филип Спасов и квасеният хляб

Панагия е името, с което е наричана Богородица, но също е и обредното въздигане и разчупване на хляб, неговото разделяне и изяждане заедно. Хлябът на масата е с квас, ферментирал 24 часа и печен на подова пещ в семейната пекарна на Филип Спасов.

Точно тук идва и задължителната чашка ракия Кортен, мускатова, отлежала. За получаването на дестилата за нея се използва прецизно подбрано грозде от сорта мускат отонел, след което отлежава в дъбови бъчви, повече от 5 години за добиване на благороден финес.

Топло предястие "ПАСТИР"
Телешки език, консoме, горски гъби, лятна камчийска туршия

Филип Спасов

Езикът идва от ферма "Шопар, бик и щука", простираща се на повече от 4000 дка естествени ливади, хълмове, дъбови и букови гори в местност, защитена от Натура 2000, в Камчийската долина, където са полупланинските села Цонево и Сава. Там се отглеждат породисти, месодайни телета Херефорд и овце от породата Шуменска медна. Ястието ще застъпи и един от най-важните процеси в храненето - ферментацията. Камчийската туршия е направена от микро зеленчуци и подправки от региона, и местни ферми.

Защо е важно да има ферментирали продукти в чинията ни?
Ферментацията присъства в кулинарните традиции у нас още от тракийско време, това е един от най-древните процеси за консервиране на храната. Столетия наред тя е помагала на българите да храносмилат по-лесно тежката храна, която ядат. В нашия случай камчийската туршия ще придаде лекота на езика и ще направи ястието по-свежо и интригуващо.

Основно "ПОДНИЦА"
Месна опция: Есетра, печена в бананови листа с лющян и цитрусов сос

Основно "Подница"

Есетра от семеен развъдник, намиращ се край Шумен, ще бъде основното ястие. Тук двамата с Владислав Пенов ще приложат техника за бавно печене на рибата чрез веяне, при което мекото филе на рибата минава през процес на равномерно осоляване с билки за 24 часа. След това филето ще зрее в хладилник със сол и подправки само върху кожата за още 48 часа, което ще изпари влагата от месото и ще концентрира вкуса й. Компания й прави нова реколта шардоне, отлежало 6 месеца във френски дъбови бъчви от изба Кортен с великолепен златист цвят и впечатляващ аромат на зрели летни плодове, праскова, цитрус, маракуя, нотка ванилия и маслен кейк.

Десерт "ЛАЗАРКА"
Кайсии на жар, бадеми, върбинка, цитрусов пипер

Десерт "Лазарка"

Повече за десерта ще научите тук.

Всичко това ще се случи в завладяващата обстановка на плажа на Камчия, морето и страхотна компания от хора, които ценят вкусната храна и природата. Всеки от тях ще получи и важно послание, което организаторите държат да поднесат по най-красивия начин, а именно - нуждата да научим повече за крайбрежието, защитените територии и последиците от унищожаването им, вследствие на човешкия отпечатък. В това послание се включват Mastercard®, които вече 2 години подкрепят българската технологична компания Pollenity и платформата им за осиновяване на кошери и продажба на качествен мед от малки производители - istinskimed.bg и вече е осиновила 14 кошера от платформата.

Всички гости на Вечерята ще получат като подарък от Mastercard малко бурканче със семена ехинацея - едно от най-медоносните растения, което повишава добива на мед, тъй като по данни на Eurostat и Mastercard®, над 35% от разходите на едно домакинство са за храна и кулинарни преживявания. За България тази стойност е дори над 50%.

В първите минути на нощта пък на Вечерята изгрява и една от най-впечатляващите инсталации, предоставена от MP-Studio - организатори на Lunar: Фестивал на светлините, който се проведе през май месец в София - 7 цветя-холограми, разположени по протежението на защитената бяла дюна на плажа. Дигиталните цветя ще напомнят на гостите за бъдещето, което ни очаква, ако пчелите изчезнат, но и ще внесат надежда и смисъл на това иначе стопроцентово хедонистично преживяване.



Ritual Gatherings е ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и екологични практики.
Ritual Gatherings 2022 ще бъде 3-дневно преживяване за July Morning при устието на река Камчия с вечерна музикална програма с изпълнения на живо и популярни имена от световната и местна електронна сцена, изложба съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, спортни активности и занимания за деца.
Колективът зад Ritual Gatherings организира още почиствания на плажове, информационни кампании за намаляването на пластмасата и отпадъка, малки градски събития, изложби и кулинарни преживявания с известни шеф-готвачи.

Партньори на проекта са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и ежегодният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum - Рейкявик, Исландия, Национална художествена галерия, Кулинарна Академия HRC, ресторант Космос, Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja и Фондация GLAS.

Фестивалът има 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, основополагащи фактори за културната идентичност на всеки човек. Всяко от тях ще бъде засегнато под различна форма и в различни дисциплини, а екологията ще бъде основен фокус, съпътстващ всяка стъпка от преживяването на посетителите.

Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство - механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус върху обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK