Новини

Умами с канабис: да следваме ли примера на Тайланд

София Павлова 31 януари 2022, 13:45

В държава като нашата, в която растението е криминализирано, е трудно да си представим омлет с листа от канабис и като цяло идеята за марихуана меню отвъд известните зелени кексчета за домашна употреба ни се струва далечна химера, евентуално придружена от едва сдържан неудобен кикот.
Ако тайландец обаче чуе думата "марихуана" е много по-вероятно да се сети за супа, отколкото за бонг или "весела" цигара. А от миналата седмица това вече е и по-достъпно: на 25 януари страната стана първата в Азия, извадила канабиса от списъка с наркотици.

Да изядеш стигмата

Когато съществува стигма около даден обществен проблем, който поражда дебати и спорове, първата най-важна стъпка е той да бъде опознат, а ако може и да бъде изяден - толкова по-добре.
Отворилият врати през 2017 г. Ban Lao Reung се намира на 2 часа от Банкок и първият тайландски ресторант, в чието меню марихуаната присъства във всяко ястие - от стър фрай през различни видове къри и супа Том Ям, че и до пържени в темпура листа от канабис. В този ресторант крайната цел е само и единствено подобряване на крайния вкус и затова се готви само с листата, които съдържат най-малко количество тетрахидроканабинол (ТХК). Страничните ефекти включват леко покачване на настроението и по-добър сън.
Заведението Ban Lao Reung е собственост на болница, което всъщност е повече от логично - тя е първата официална клиника в страната за медицинско лечение посредством канабис. Съответно ресторантът има законовото право да функционира под покровителството на медицинско заведение.
ТХК е новото MSG?

В Тайланд рецептите с канабис са факт още през 1908 г., когато в първата публикувана готварска книга на нацията е записана съставката "крехки ганджа листа", необходими за ястието къри със змиорка. Използването на растението е от доста по-отдавна и често е за медицински лекове, чайове и различни видове тинктури. Части от канабиса, особено листата, притежават глутаминова киселина* даже повече от пармезана, известен с умами вкуса си.
Повече за киселината - най-долу, но казано с две думи, тя дава на езиците ни способността да усещат чисто и просто повече вкус в храната. Самото дъвчене на листатата не носи нищо по-различно от усещането за суха пшеница, когато обаче те се смелят заедно със стъблата и се добавят към храната, това вече променя играта, а умамито е в кърпа вързано.

И нека бъде (зелена) светлина
Дотук Тайланд не стига нито лесно, нито по подразбиране: дълги години притежанието и употребата на канабис е жестоко осъждана заради международен натиск. През 2019 г. обаче правителството променя тактиката - Тайланд става първата страна в Азия, която легализира канабиса за медицински цели, а скоро след това, в края на 2020, частите на растението с нисък процент ТХК са обявени за законна употреба в козметиката и храните.

И това не е всичко. Преди броени дни, на 25 януари, тайландската агенция за борба с наркотиците обяви, че премахва канабиса от списъка с наркотици, като по този начин става възможно отглеждането на растението в домашни условия (не задължително за медицински цели), а това става след уведомяване на местните власти от страна на домакинството. Това е добър стратегически ход на правителството за налагане на канабиса като парична култура или иначе казано - дойна крава. Колкото повече засаден канабис - толкова повече приходи в държавата.

А у нас кога?
Страната ни има още дълго да върви, докато въобще ѝ хрумне революционна стъпка като декриминализиране на растението. Най-съществената стъпка остава една - проумяването, че канабисът е много повече от марихуана или повод за сръчкване и намигване. И тук е добър момент да бъде повдигнат редовно подмятаният за дебат въпрос - може би наистина страните, в които канабисът е декриминализиран (или легализиран), се справят в пъти по-добре с контрола му, отколкото тези, в които притежанието му е строго осъждано.

*Глутаминовата киселина е основен елемент в мононатриевия глутамат, известен като MSG. Аминокиселината подобрява вкусово-активните съединения, което придава на храните умами - приятното, "кръгло" усещане, известно като петия вкус след сладко, солено, горчиво и кисело.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK