Новини

Топ 20: Вкусът на улицата - част 1

Бакхус 19 април 2021, 10:37

В чест на предстоящия StrEAT Fest ви срещаме с топ 20 на най-емблематичните улични храни, които откриваме в Европа и по света.
Ключът към разбирането на културата и историята на дадено място често се крие в неговата кухня. С напредването на годините туристическите капани растат, съответно и посредствената, прекалено скъпа храна.
Ние вярваме, че усещането за дадено място най-добре се улавя на крак - на обикновения уличен пазар.

А ето и първата порция от 5 култови улични творения - следете ни, защото в следващите седмици ще представим и останалите:

20. Копенхаген, Дания - смореброд
Обикновено свързваме Дания с Ханс Кристиан Андерсен и зловещите му "детски" истории, а не толкова с идеята за улична храна. Всъщност се оказва, че скандинавците са доста навътре по темата: Smørrebrød е сандвич, който се приготвя в скандинавската страна от поколения насам. През XIX век обядът е бил основното ядене за земеделците, които сладко-сладко си похапвали smør (масло) и brød (хляб). Това са и основните съставки - ръжен хляб и масло, а вече добавките зависят от индивидуалния вкус. Най-често се използва сьомга и някакъв вид крем за мазане. На някои места smørrebrød се сервира и като десерт.


19. Лисабон, Португалия - бакаляо
Ако се радвате на автентичен дух, примесен с модерна атмосфера, Mercado da Ribeira е вашето място в Лисабон. Пазарът е отворен през 1892 г., а днес представлява еклектично съчетание от малки магазини и над 30 щанда за улична храна. Там ще откриете Bacalão, или риба треска на чист български. Португалия е известна с морската си кухня, но сред най-емблематичните ястия не е прясната риба, а осолената сушена такава.
Преди да се сготви, тя се рехидратира чрез накисване във вода за няколко часа - дори дни - и след това се настъргва или нарязва. Някои хора казват, че има 365 начина за направата на солена треска - по един за всеки ден от годината. Други твърдят, че португалците имат поне 1000 начина за приготвянето й.

18. Тбилиси, Грузия - хачапури
Грузинците много държат на своята национална кухня и на факта, че повечето ястия, които приготвят, са от регионално отглеждани продукти и животни. Затова и във всеки град в Грузия откриваме някакъв вид уличен пазар за храна. Сега се спираме на главния такъв в столицата Тбилиси - Deserter (дезертьор). Тематично, предвид факта, че възниква по време на гражданската война в страната, когато там основно са се продавали боеприпаси и оръжия. Днес вече можем да намерим по-пацифистки стоки като хачапури например - култова грузинска вкуснотия. Хлебче във формата на лодка, в което се прави джоб и се пълни със сирене, яйца и масло. Съществуват различни видове, но за максимално автентичен вкус търсете хачапури с традиционните грузински сирена Сулгуни и Имеретиан.

17. Рим, Италия - поркета
Следващите редове не се препоръчват за хората, които не ядат месо.
Коренът на тази италианска рецепта не е съвсем точен, но още в древни римски времена поркетата се поднася като жертвено блюдо в чест на бог Марс. Днес тя е гордост на цяла Централна Италия, а по съвременните улици на Рим, особено по време на фестивали, концерти и празници, е пълно с така наречените "porchetta men", които предлагат този деликатес-мечта за всеки любител на месото - поркетата се прави от одрано и обезкостено прасе, което след това заедно с кожата се завива с подправки и чесън. Пече се на бавен огън поне 8 часа. Резултатът е изключително крехко месо с богат вкус.

16. Брюксел, Белгия - гофрета
Не е сигурно кой е геният зад удоволствието, наречено гофрета, но самата дума се появява в белгийската литература още през 1604 г. Можем да благодарим на добрия човек на име Уолтър Клеймън, който я популяризира по широкия свят, сервирайки я със сметана и ягоди на изложение в Щатите.
По-пухкавата текстура на белгийските гофрети, в сравнение с американските, се дължи на маята и по-дългото втасване на тестото. Белгийците използват дълбоки гофретници и затова джобчетата, които се образуват накрая, са по-големи. Крайният резултат трябва да е хрупкав отвън и мек отвътре - като почти всяко друго добре направено печиво.

С гордост подчертаваме, че на следващото издание на StrEAT Fest ще имате възможността да вкусите съчетания, които ще са специално приготвени за събитието и ще се предлагат само тогава. Вижте повече тук, а ако сте идвали и преди и просто нямате търпение за аромати и вкусове под юнското слънце, вижте това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK