Новини

Waffles + Mochi по Netflix: Мишел Обама отново събра храната и децата

Марина Караконова 02 април 2021, 14:27

Световната стрийминг платформа Netflix съвсем наскоро пусна първия сезон от ново шоу за деца, в което основната тема е храната, а продуценти са бившата първа двойка на САЩ - Барак и Мишел Обама. Уофълс и Мочи (Вафличка и Мочи - вид японски десерт) са две създания или по-точно - кукли, родени в Земята на замразените храни, и те всеки ден за закуска, обяд, и вечеря ядат лед. За възрастните препратката тук е ясна и адресира проблемната тенденция с готовите полуфабрикати. Както научаваме в първата минута от дебютния епизод, в тази студена земя

"сладоледите не се топят, а мечтите тънат в мраз".

Въпреки това или по-скоро тъкмо заради това главните герои мечтаят да станат готвачи. Един ден всичко за тях се променя, когато попадат в света на пресните продукти и готвенето. Не знаят нищо нито за едното, нито за другото, но имат на разположение 10 епизода, в които да научат всичко.

Може и да звучи наивистично (все пак Waffles + Mochi се препоръчва за 5-6-годишните), но кукленото шоу по Netflix ще грабне и възрастните - визуално е ангажиращо, куклите общуват с реални хора, сред които известни личности, вкарани във фабулата. И понеже най-лесно е да опишеш нещо ново, използвайки друго познато, вече сравниха шоуто с "Антъни Бурдейн в "Улица Сезам". Въпреки опростяването, в паралела има и нещо вярно.

И така, пътешествието минава през доматите, картофите, ориза, подправките, водата, царевицата, гъбите, яйцата, туршиите и солта. Отправната точка е супермаркетът и градината на покрива му, за която се грижи мисис О. Да, Мишел Обама, за която явно всички кампании за разнообразно хранене, които тя води по време на 8-годишния си престой в Белия дом, са били истинска страст и реална борба срещу затлъстяването на Америка, а не просто формална кауза.Тук ролята й е на домакин и ментор на двете кукли, на които им предстои много, преди да спрат да мислят, че доматите са клоунски носове. През цялото време тя ги насърчава, поучава и в крайна сметка награждава. С две думи - ролята й отново е на първа дама.


Но с какво могат Уофълс, чиято майка е вафла, а баща - йети (!), и нечленоразделният Мочи - японски десерт от ориз и сладолед, да привлекат поколение деца, родени пред екраните и буквално задръстени от десетки подобни анимации? Отговорът е много прост: качество. И още по-важно - никакъв ерзац. Това е нещо, което непринудените в мненията си малки зрители моментално биха засекли.

И всеки фалш би завършил с натискане на "стоп".

Пътешествията до Италия, Перу, Япония, и различни места из Щатите са истински. Хората, които срещат по света, също са "истински" фермери, градинари или собственици на ресторанти. Демонстрациите на готвене са съвсем реални, независимо дали се прави мисо в Япония, моле в Мексико или гаспачо в Калифорния. Готвачите идват от света на възрастните, където са истински звезди. А колкото до звездите - актьорът Зак Галифианакис, авторката на Salt, Fat, Acid, Heat Самин Носрат, шеф-готвачите Хосе Андрес и Масимо Ботура, и певецът Лайнъл Ричи са налице. И, да, Сиа, ако случайно сте се чудили: това е нейният разпознаваем глас в песента на объркания между плод и зеленчук домат Дори серията с пътуването на Уофълс и Мочи до Марс почти съвпадна с успешната марсианска мисия на "Пърси".

Мишел Обама с актьора Зак Галифианакис
Друго привлекателно в шоуто е, че въпреки поуките след почти всяка ситуация, в него много са се постарали да избегнат директната дидактика. Ясно е, че за децата "това е полезно за теб" е просто неразбираемата нелепица, затова тук "уроците" минават през много по-вълнуващата призма на "това е много интересно". Или красиво - каквито са цветовете на картофите в Перу. Или на лилавата царевица. Колкото до поуките, те избягват друга неразбираемата нелепица, каквато е "бъди послушен". Вместо това

децата ще чуят далеч по-полезния съвет на Масимо Ботура:

трябва да сте гъвкави и да знаете, че неволно допуснатата грешка често може да заработи във ваша полза. Както изпуснатия на земята и разпльокан лимонов тарт, който става най-обичаният десерт в ресторанта му.

Авторката на Salt, Fat, Acid, Heat Самин Носрат
Да добавим и, че покрай глобалното послание на сериала, че храната не е всекидневие, а невероятно приключение, в Waffles + Mochi децата получават доста нюансирани кулинарни познания. Например, колко важни са количеството и балансът при готвенето, илюстрирани през солта. Също - времето и търпението, както става ясно от туршиите. Или за разликата между вкус и текстура, и особено между форма и съдържание, както е при странните и понякога страшни гъби, които може да са прекрасни на вкус. А това е един разумен път към преодоляването на предразсъдъците към определени храни. Посланието е откровено и човешко - няма нищо страшно, ако някой продукт не ви харесва, това е част от живота; по-важни са любопитството и отвореният ум. Но дори и детето да не преодолее предразсъдъците си изцяло, дори и да не научи кой знае какво, с Waffles + Mochi то ще прекара време с нещо весело, полезно и забавно, обяснено му на разбираем и хубав език. И още по-добре, ако след някой и друг ден изведнъж поиска заедно да си направите гаспачо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK