Новини

Вижте кои са най-добрите български вина за 2020

Бакхус 25 март 2021, 11:00

Red Church Estate Selection Individuelle 2018 e големият победител или вино №1 на България за 2020 в 10-ото юбилейно издание на класацията DiVino TOP 50 на най-добрите български вина. Великолепно съчетание от каберне совиньон, мерло и каберне фран в стила на Бордо, то е описано от екипа на DiVino като "пищно, мощно и плътно, а същевременно е носител на сдържано и елегантно достолепие. Вино от класа, което с френски чар отразява духа и характера на българската земя, конкретно тероара на лозята край Перущица."

Виното, класирано под №2, e Midalidare Estate Grand Vintage Malbec 2018: интересен, разпознаваем, едносортов малбек, като крайният резултат в чашата е обемно и меко вино с характер и дълбочина.
№3 е пенливо вино по класическия метод: Edoardo Miroglio Brut Blanc de Blancs Metodo Classico 2015 - сложно, елегантно и хармонично, то заслужи и приза за най-добро българско пенливо вино за 2020.
А за най-добро българско бяло вино за 2020 е обявено голямото и многопластово Eager Top Blend White 2018, класирано на четвърто място в DiVino TOP 10.
Важен акцент тази година са наградите на Mastercard за най-добро бяло и най-добро червено вино от български местен сорт. Печелят ги две забележителни вина - от врачански мискет и от мавруд: Staro Oryahovo White Story Vrachanski Misket 2019 и Rossidi Nikolaevo Old Vines Mavrud 2018.
Най-доброто българско розе за 2020 също е вино от местен сорт - изразителното Logodaj Nobile Rose 2019 от широка мелнишка лоза. Наградата за най-добро българско десертно вино е за експлозивния и сладостен Tsarev Brod Ice Riesling 2018.
Българската винена академия присъжда наградата за натурално вино на Zagreus Minimum Mavrud 2019.
Други две десетки привличат вниманието в класацията: 10-те Best Buy или онези вина от селекцията DiVino TOP 50, при които съотношението между качество и цена е най-добро; също и TOP 10 на лимитираните серии (произведени под 1500 л) - бутиковите и ювелирни вина, сред които #1 за 2020 отново е Zagreus Minimum Mavrud 2019.

Предстои да бъдат обявени - в понеделник, на 29 март - трите специални награди, които са признание за личност и отличие за изби, а не за конкретни вина: наградата на DiVino за особени заслуги към българското винарство, наградата на ViaVino за винен туризъм и наградата на Българската асоциация на винените професионалисти за дебют.

10-о юбилейно издание на класацията
За 10-а поредна година DiVino формира своята класация DiVino TOP 50 Най-добрите български вина. Класацията е резултат от целогодишната работа на дегустационния екип на DiVino и е влиятелен ориентир във все по-богатия и разнообразен свят на качественото българско вино.
2020 беше трудна година, белязана от световната пандемия от Covid-19. Винарският бранш определено пострада, тъй като спаднаха рязко продажбите на вината в по-високия сегмент, свързан с ресторантите и събитията. Но кризисната ситуация по никакъв начин не се отрази върху качеството на българските вина - напротив, нивото беше още по-високо в сравнение с предишните издания на класацията. Това не е изненадващо, тъй като виното е продукт с дългосрочен замисъл и активи. Голяма част от вината в TOP 50 за 2020 са на две, три или повече години.

Какви тенденции очертава тазгодишната класация?
Класацията DiVino TOP 50 за 2020 определено затвърждава тенденциите от последните 3-4 години. Белите български вина стават все по-добри, както и розетата. И все повече от тях са достатъчно високо оценени, за да попаднат в селекцията. Нараства броят на отличените, които не са червени: за пръв път техният дял е над 30% - 18 бутилки. От тях 12 са бели, едно е пенливо, а 5 са розе. За сравнение в 50-ицата за 2017 и 2018 присъстват по 12-13 нечервени вина, а за 2019 те са 15.
Стилово българското вино не изостава от изявената и трайна тенденция по света към потребление на по-ефирни и ненатоварени червени вина - дори най-екстрактните и мощни отличници от TOP 20 тази година се стремят към повече баланс и елегантност.
И още едно обнадеждаващо наблюдение - във все повече от най-добрите вина долавяме изява на тероара, усещането за мястото, където расте гроздето. Тероарните вина у нас вече не са голямо изключение и рядкост.
В TOP 50 за 2020 има и рекорден брой (19) вина от местни български сортове или купажи с тяхно участие. Тази статистика е радостна, защото сред морето от вина по света именно уникалните ни сортове имат шанса да дадат на българското вино отличителен облик.

Новото и старото в DiVino TOP 50
В тазгодишното издание на DiVino TOP 50 за пръв път вината-призьори от TOP 10 бяха представени в социалните медии и в divino.bg с кратки видео клипове, в които създателите им разказват за своята работа в разговор с хората от дегустационния екип на DiVino.
Вината от 21 до 50 са подредени по азбучен ред. Екипът на DiVino твърдо застава зад качествата и достойнствата на всяко от вината в петдесетицата - всяко от тях препоръчва с гордост и с голямо уважение към производителите им, а точната подредба не е от значение. Остава обаче йерархията при първите 20 - така се запазват интригата и стимулът в класацията, още повече че дегустационният екип на DiVino определя реда в TOP 20 въз основа на цели четири допълнителни дегустации - три слепи и една открита.

Повече информация за класацията и видео разговори с представители на избите може да видите на DiVino.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK