Новини

Почина винената легенда Стивън Спъриър

Бакхус 09 март 2021, 18:00

Стивън Спъриър, човекът, промернил модерната история и поставил САЩ на световната винена карта, почина на 80-годишна възраст в дома си във Великобритания.
Новината бе съобщена от основаното от него издателство The Académie du Vin Library:

"Той ще бъде завинаги свързван с основаването на Académie du Vin, с прославената Парижка дегустация и, през последните години, с издателската къща Académie du Vin Library, а заедно със съпругата си Бела, е свързван и с лозето Bride Valley в Дорсет, Англия - както и с много друго. Той също беше изключително обичан съпруг, баща и дядо. Липсата му е огромна не само за най-близките му семейство и приятели, но и от хората от целия винен свят."

Винени експерти и ентусиасти от цял свят поднесоха своите съболезнования и споделиха свои спомени с него. Сред първите беше водещото издание Decanter, чиито награди Decanter World Wine Awards (чиито медали могат да се видят и върху български вина) Спъриър съосновава през 2004 г.

Ето малко контекст и от името на главния редактор на "Бакхус" Андреа Пунчева:

За всеки, който някога си е помислил да учи за вино, името на Стивън Спъриър е достатъчно, за да отключи спонтанно една поне 15-минутна лекция, която ще започне от Франция, ще мине през САЩ и конкретно Калифорния, и ще завърши някъде другаде по света, като дестинацията тук вече зависи от личния уклон на говорещия. Стивън Спъриър е виненият търговец, който през 1976 г. в Париж организира вероятно най-известната дегустация и като цяло най-известното винено събитие в модерната история. За него няма да е пресилено да кажем, че е отговорен за повратната точка в света на виното. Обикновено такива гръмки думи са пресилени, но не и тук: до средата на 70-те години френското вино винаги е било еталон, а неочаквано за самия него той поаставя на картата вината от САЩ. И близо половин век по-късно ситуацията не дава никакви показатели, че ще се върне към предишното си състояние, а напротив: тенденцията за откриване на вината от т.нар. Нов Свят става все по-голяма.
До 70-те години най-уважавани и скъпи са бутилките от Бургундия, както и петте производителя с премиер крю статут в Бордо. На сляпата дегустация в Париж, където експерти са събрани са оценяват каберне совиньон и шардоне обаче двете първи места - за бяло и за червено вино - се оказва, че печелят американски вина, а представителите на Бордо и Бургундия отиват назад в класацията. Трудно е да опишем колко голям е отзвукът от тази класация. Резултатите обаче ги виждате и днес: средностатистическия потребител може и да не знае за Сансер и долината на р. Лоара, където е "роден" совиньон блан, но стопли ли се времето, търси бутилки совиньон от Нова Зеландия. В немалка степен в страни като България, която няма дългогодишни традиции в производството на вино, се правят международни сортове като каберне совиньон.
Отиде си един човек, който чрез усилената си работа беше експерт на световно ниво, но когото съдбата и случайността превърнаха в легенда. Името му ще стои в учебниците с векове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK