Новини

"Храна за размисъл": как да приготвим вечеря с храна, която сме спасили от изхвърляне

Зорница Стоилова 27 октомври 2016, 16:26
Зад тази врата се случва тихата, но важна битка за намаляването на глада в България. Тук в склада на Българската хранителна банка насред тържището "Слатина - Булгарплод" доброволци събират и "спасяват" храна всекидневно, за да може тя да достигне до крайно нуждаещи се хора.

Българската хранителна банка (БХБ) е неправителствена организация с мисия да ограничи разхищаването на годна за консумация храна в България, като я събира, съхранява и се грижи тя да достига до уязвими групи от обществото.

Тази седмица БХБ за първи път предостави "спасени" продукти от своя резерв за приготвянето на вечеря за публични фигури, представители на търговски вериги, производители и ХоРеКа бизнеси, за да ги ангажира в разговор как да намалим изхвърлянето на храна и как всеки може да допринесе за разрешаването на този проблем - отделният човек, различни общности, големият бизнес.

Вечерята със спасени храни на БХБ е част от проекта на фондация "Credo Bonum" "Храна за размисъл" - серия от събития, които се провеждат на различни места в София през октомври и ноември с фокус върху храната и как тя е ключ към отношението ни към проблемите и противоречията в обществото.
Предизвикателството пред авторите на вечерята е да измислят семпли рецепти, в центъра на които да бъдат основни храни като боб, леща и ориз, сезонни зеленчуци като цвекло, чушки, лук и отиващите си с лятото нектарини. Зеленчуците и плодовете, които попадат в спасителния резерв на Българската хранителна банка са такива, към които, изискващи потребители, които пазаруват с "очите си" едва ли биха посегнали да сложат в кошницата си. Леко поувехнали, наранени, загубили първа свежест, но с малко работа с ножа, те все още са напълно годни за консумация. По данни на БХБ България разпилява около 670 хиляди тона храна по подобен начин годишно. Това означава, че средно всеки от нас изхвърля около 90-100 килограма продукти на година. България все още е единствената страна в ЕС, която няма политики за подкрепа на даряването на храни от бизнеса и за хранително подпомагане на нуждаещи се. Все пак има усилия в тази посока. На второ четене в парламента се разглежда законопроект, който ще освободи от ДДС дарените храни. Мярката ще стимулира бизнеса да дарява оставащите му количества продукти, вместо да ги унищожава.
Мисията на Българската хранителна банка би била невъзможна без армията им Robin Food – хората, които спасяват храната и я раздават на нуждаещи се. Това са доброволци, които отделят от времето си около четири часа дневно няколко пъти в седмицата, за да почистват плодове и зеленчуци или да сортират и пакетират дарената храна. Ако искате да се включите индивидуално, с група приятели или корпоративно, можете да кандидатствате тук.

http://bit.ly/2dLBsuo
В хладния, но слънчев петък на 21 октомври изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова, Симеон Василев от фондация Credo Bonum и Михаела Белорешка от BlueBirds, креативната компания със задача да създаде концепцията за вечерята (от ляво на дясно), се събират в логистичния склад на БХБ, за да изберат продуктите и да обсъдят менюто. Спасената храна достига до крайно нуждаещите се хора чрез мрежата от партньорски организации на БХБ, като те я разпределят чрез собствени програми за хранене. Хранителната банка пък се грижи за голямата картина - да събира големи количества храна от дарители (които могат да бъдат производители, хранителни вериги или други), да контролира нейното качество и произход, да внимава за правилното й съхраняване и да я транспортира до организациите.
Домакин на вечерята със спасени храни от Българската хранителна банка беше "Столова"-та на десертите Roobar. Доскоро достъпна единствено за служители на компанията, "Столова" за първи път отвори врати за публика отвън. Родена от философията за стойността на домашно приготвената храна на създателите на Roobar Анита и Калин Класанови, "Столова" всеки ден приготвя разнообразна веган храна с био съставки и се опитва да си набавя сезонни и локални продукти от ферми в България. Храната им вече може да се поръчва за обяд за офиса или вкъщи чрез платформата за доставки Food Panda. От зеленчуците и плодовете, които носят цветовете и ароматите на есента, Blue Birds избират цвекло, алабаш и ябълки, които приготвят с магданоз, слънчоглед и джинджифил.
Бобът е овкусен със спанак и ментово песто.
Лещата е приготвена като студена салата с листа от рукола, червен лук, маслини каламата и букет от източни подправки. Идеята на Blue Birds е да запазят ястията максимално семпли с основния продукт на показ. "Когато имаме нещо в сезон, което ни е в шкафа и вече е пред изтичане на годността, можем да го направим на вечеря с много малко продукти, бързо и лесно и да го споделим с хората, които обичаме", е тяхната философия за вечерта в духа на мисията на Българската хранителна банка.
Чушките са в "традиционната" компания на чесъна и копъра. И изненада: натрошени лешници. Приготвянето на "спасената" храна е колаборация между готвачите на "Столова" by Roobar -Жоро и Бранко и Михаела Белорешка и Иван Желязков от Blue Birds, които създават концепцията и рецептите за вечерята. Гриловани "спасени" нектарини с ликьор, курабийки, мед и заквасена сметана.
Лукът е изпечен с масло и бяло вино, пасиран до дип. Сервира с бял ориз.
Напитките за вечерята бяха осигурени от Rose Qushe - нов бранд винена напитка с органик българска роза Дамасцена. Повече тук - http://rosequshe.com/
Видеополовината в екипа на Blue Birds - Иван Желязков, нанася последни корекции преди гостите да заемат местата си. Освен в изработване на концептуално меню и рецепти, компанията специализира в продуктова фотография и видеозаснемане за фирми в сферата на здравословното хранене, като им помага да представят продуктите и услугите си.
Според паневропейско изследване Европа е отговорна за пропиляването на 90 милиона тона храна годишно, а светът произвежда около 30% храна повече, отколкото е необходима, за да се изхрани световното население.
В същото време 925 милиона души в света са застрашени от недохранване. Само в България хората, които са под прага на бедността според националната статистика са около милион и половина. Това са хората, които живеят с под 333 лева месечен доход.
"Може да не се припознаваме с принос към разпиляването, но храната, която ние като страна разпиляваме е в порядък 670 хиляди тона годишно", обясни Цанка Миланова. "Сега си я представете в порции приготвена вкусна храна, която би била достатъчна, за да се хранят на ден всички тези милион и половина нуждаещи се хора."
"Не съм си и представяла нашата храна, приготвена по този начин, защото когато дойде в Българска хранителна банка, тя е във вид, който не е най-привлекателният, за да си я купим. Тя идва при нас, за да бъде спасена. Обикновено стига при хора, които не винаги имат уменията да си я приготвят, налага се и на това да ги научим, но е критично важно за тях, за да могат да оцелеят".
С тези думи изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова постави началото на разговора за разхищението на храната.
Инициативата на фондация Credo Bonum не случайно носи името "Храна за размисъл". Идеята е, че чрез храната можем да водим смислен диалог за нещата, които ни разделят и събират като общество. "Търсенето на начини за пълноценно осъзнаване на разхищението на храна ни тласна към идеята за вечеря "Втора употреба". Подобни акции под различна форма са правени и на други места по света, но вечерята със спасена храна търсеше да обърне и поглед към дейността на хранителните банки", казва Симеон Василев от екипа на фондацията.
"Да споделяме по-простите рецепти, а не толкова великата кулинария, ни носи повече стойност в живота. Без едното можем, без това не можем, защото се храним всеки ден. Така че ако вземем малко повече от простотата на продуктите и им се насладим, когато е сезон, задачата ни е изпълнена", казва Михаела Белорешка от Blue Birds.
Маркетинг мениджърът на Roobar - Стефка Дечина, обяснява, че домашно приготвената храна е в центъра на дейността на компанията и именно стойността на споделянето й е причината "Столова" да отвори врати и за външна публика. Roobar спасиха своя партида бракувани курабийки и я дариха за приготвянето на десерта.
Повече информация за това как може да допринесете лично към решаването на проблема с разхищението на храна в България, можете да намерите на уебстраницата на Българската хранителна банка - http://bgfoodbank.org/%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8-%D1%81%D0%B5/


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK