Новини

Изяж Мадрид

Ивайло Харалампиев, Мадрид 20 януари 2016, 15:14

Всеки понеделник от месец февруари билетът за музея "Прадо" в Мадрид дава възможност човек да се включи безплатно в опознавателната обиколка "Маса и покривка" сред картините с "кулинарна" тематика в колекцията. Предимно натюрмортите дават представа за подредбата на масата, използваните прибори и типичната храна в различни исторически епохи и географски региони. Инициативата е част от седмото издание на Gastrofestival от 23 януари до 7 февруари под мотото "Изяж Мадрид".

Събитието е организирано от отдела за промотиране на туризма към мадридското кметство и Международния кулинарен конгрес Madrid Fusion/25-27 януари/, който е насочен предимно към професионалисти. На него много от най-известните готвачи представят последните си идеи и прогнози за новите продукти и кулинарни техники, които предстоят да се превърнат в тенденция на масата. Така Мадрид отново става световна столица на гастрономията за няколко дни. От Gastrofestival ще могат да опитат и участниците във втората по големина туристическа борса в света Fitur. /20-24 януари/.

Във фестивала участват със специални предложения над 400 фирми и институции, от които 300 заведения разпръснати из целия град, но също музеи, галерии, кина. Много от събитията са със свободен достъп. В епицентър на изявата се превръща културният център Conde Duque. В програмата са включени кино цикъл, арт уъркшопове за деца и възрастни, концерти, като свързващият елемент винаги е храната. Колективът Cultivo и пост-рок групата Jardin de la Croix предлагат за дегустация четири занаятчийски испански сирена в съответна комбинация с различни бири Alhambra Reserva 1925. Всяко блюдо съответства на един от четирите сезона. Идеята е чрез ритъма на музиката и различните вкусове човек да усети взаимодествието между климата, местоположението и продуктите. А още по-благородната мисия на проекта е осъзнаване и подкрепа на местното  производство.

Тази година за първи път се представя програмата "Вечеря със звездите". В нея международни готвачи гостуват с ястията си в различни мадридски ресторанти. Те са разделени по тип кухня, съответно испанска, международна и фюжън. Менютата не надхвърлят 40 евро. В Club Allard например италианският готвач Джузепе Яноти(1 звезда Michelin в ресторанта си Kresios в градчето Телезе Терме, област Кампания) гостува на своята колежка Мария Марте ( 2 звезди Michelin). Двамата приготвят вечеря "на четири ръце" с фокус върху трюфелите.

Сред най-популярните раздели на фестивала е Tapas Tasting (eдна испанска тапа и бира Mahou за 3 евро) или с чаша вино Rioja за 6 евро.

Модерните пазари Anton Martin, San Anton, Barcelо предлагат специални менюта, занимания за деца, дегустации.

Платформата Deliveroo за доставка по домовете на храна от различни ресторанти организира конкурс за най-добра подредба на блюдо с доставена от тях храна, която участниците качват в социалните мрежи. Победителят печели 150 евро за поръчки онлайн.

Museo del Romanticismo организира tea party, по време на което представя в детайли ритуала на чаената церемония от XIX век. С дегустация на различни видове чай се прави паралел между най-популярните вкусове тогава и днес.

gastrofestivalmadrid.com


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK