Новини

Консумирайте с удоволствие (и мярка)

Цветанка Яворова 12 юни 2015, 12:07

На 12 юни светът отбелязва за четвърти пореден път Световния ден на фалафела. Фалафелът, малкият и неособено красив, но вкусен брат на дюнера, е смес от смлян нахут (а някъде слагат и боб бакла) и подправки, оформени в малки топчета и изпържени до златисто в мазнина. Най-вкусен е топъл, в комбинация с тахан или чеснов сос, ситнонарязана салата с домат, лук и маруля, увит в тънка джоб-пита. Полезен ли е за вас? Разбира се, нахутът е особено полезен – контролира кръвната захар и отделянето на инсулин и понижава холестерола. Освен това, той е добър източник на протеин и засища задълго заради високото съдържание на фибри. Това, че е пържен е проблем, но ако консумирате по-рядко и с мярка, не е страшно. Хрупкав отвън, мек и ароматен отвътре, фалафелът утолява глада и силно засилва чувството за благоденствие.

Точната му родина е неясна, но всички са съгласни, че произхожда от Близкия Изток – в приготовлението му специализират държави като Израел, Египет, Ирак, Мароко, Ливан, Турция. Много популярна улична храна е в целия Близък изток и Европа, и може да го намерите почти навсякъде. Ето няколко места в София и Пловдив, където днес може да се присъедините към празнуването на неговия ден като изядете (поне) едно топченце фалафел – със салата или като сандвич.

СОФИЯ

"Мимас"

ул. "Васил Левски" 68

ул. "Граф Игнатиев" 47

Вкусове (израелска закусвалня)

ул. "Трапезица" 4
на входа на метростанция "Сердика"

"33 гастронавта"

ул. "проф. Асен Златаров" 14

087 937 5233

Марокански ресторант "Анет"

ул. "Ангел Кънчев" 27

980 4098

Закусвалня "Баалбек"

ул. "Дякон Игнатий" 4

9870907, 0899907788

Фурна "Шамсин"

ул. "Цар Симеон" №104

087 784 9393

Ресторант "Ашурбанипал" (При Фреди)

ул. "Княз Борис I" № 174

087 660 8887

Дюнери "Мадрид"

бул. "Мадрид" 20

ПЛОВДИВ

Турски ресторант "Паша"

ул. "Златарска" 8

0897787078

Турски ресторант "Софра"

ул. "Железарска" 13

0878805432

Ливански ресторант "Султана"

ул. "Железарска" 9

0897732520

Ето как да си го направите вкъщи. Рецептата е от готварската книга Jerusalem. Автор: Йотам Отоленги, Тами Самими

Продукти:

250 грама сушен нахут

Средна глава лук, нарязана ситно

1 скилидка чесън, смляна или нарязана наситно

1 супена лъжица синтонарязан магданоз

2 супени лъжици ситнонарязан пресен кориандър

Настърганата кора от един лимон

¼ чаена лъжичка лют пипер

½ чаена лъжичка кимион

½ чаена лъжичка сух кориандър

¼ чаена лъжичка смлян кардамон

½ чаена лъжичка бакпулвер

1 ½ супени лъжици брашно

750 милилитра слънчогледово олио за пържене

½ чаена лъжичка сусам, за овалване

Сол на вкус

Накиснете нахута в голяма купа с вода и го оставете да престои една нощ, докато удвои обема си. На следващия ден го отцедете и поставете в кухненски робот заедно с лука, чесъна, лимоновата кора, магданоза и кориандъра. Смелете докато стане на ситни трохи, но спрете преди да стане на каша.

Добавете подправките, брашното, солта и бакпълвера, заедно с една супена лъжица вода и премесете цялата смес добре на ръка. Покрийте купата и я оставете да си почине за поне един час в хладилника.

За пърженето: загрейте дълбок съд с достатъчно олио, така че да покрие изцяло фалафелите, и загрейте до 180 градуса. С мокри ръце оформете около 1-2 супени лъжици на топченца, като ги оформяте по-сбити така, че да не се разпаднат. Оваляйте ги в сусам и ги пържете около 4 минути, до златисто. Не ги вадете прекалено скоро, за да успеят да се сготвят и в средата. Извадете и отцедете от мазнината.

Сервирайте в питка-джоб с хумус или тахан, салата от ситнонарязани краставици, домати, лук и маруля, и кисели краставички или друга туршия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK