Новини

Боядисване на яйца for dummies

Кристина Николова, Росица Илиева 07 април 2015, 04:32

Какви яйца да купим?

Белите яйца са най-лесни за оцветяване, но те рядко са от волни и щастливи кокошки, каквото и да твърди надписът на опаковката. Все пак, "Яйца от свободни кокошки" се продават във веригите (със сиурност "Пикадили", "Билла" и "Фантастико"). Преди да ги купите, отворете кутията, за да се уверите, че са здрави и бели. Освен от етикета, органичният произход и качествата на яйцата стават ясни от цвета на жълтъка. При чиста биография, той би трябвало да е оранжев, а не жълт.

Ако не държите яйцата да са с бели черупки, и за вас е по-важно качеството на живота на кокошките, които са ги снесли, препоръчваме биояйца. Ще ги откриете в специализираните магазини за здравословни и екологично чисти храни, но и в някои от големите супермаркети с по-богат избор. (За сведение: шест яйца "Хармоника" струват почти 6 лв.) Разбира се, най-добрите яйца, бели или не, са домашните.

Как да сварим яйцата?

Всяко домакинство има своите правила за варене на яйца и прилага (или не) определени техники. Един от най-разпространените съвети е да поставите памучна кърпа на дъното на тенджерата, което би трябвало да омекоти средата и да намали шансовете на яйцата да се счупят при варене. Дали работи? Не сме сигурни. При нашите опити установихме, че кърпата всъщност допринася за вълнението на водата, ако огънят е по-силен, отколкото трябва. Ако яйцата се блъскат едно в друго, значи сте пренаселили тенджерата. Извод - кърпата съвсем не е гаранция, че яйцата ще останат невредими.

При варенето важните неща са няколко:

Първо, подготвяме яйцата - за да не се пукнат, "шокирани" от прехода студено-топло, изваждаме ги от хладилника и ги оставяме да престоят половин час на стайна тепмература, преди да пристъпим към варенето.

Второ, не слагайте твърде много яйца в една тенджера. Те трябва да са на един ред, с достатъчно място да плуват свободно при варенето. Следвайки този принцип, избирамe тенджера с размер, адекватен на количеството яйца. Подреждаме ги внимателно и ги заливамe със студена (не ледена) вода, която да ги покрива с два-три сантиметра отгоре. Ако решите да приложите номера с кърпата, постелете я на дъното на тенджерата, подредете яйцата върху нея, и залейте с вода.

Третото важно нещо е да сте търпеливи - целта е яйцата да не се движат много-много, за да се запазят цели. Поставяме тенджерата на умерен огън и чакаме водата да заври. Може и да не отдръпваме тенджерата от котлона, както съветват почти всички кулинарни сайтове и блогове. Просто следим огънят да е тих и мехурчетата да бълбукат спокойно, без излишни сътресения.

Нашите резултати? Осем от десет оцелели при варене с кърпа. Дванадесет от дванадесет оцелели при варене без кърпа.

След като сме положили всички възможни усилия да опазим яйцата от спукване, чакаме не повече от десетина минути. Много хора варят великденските яйца ненужно дълго, но 10 (десет) минути варене на умерен огън са напълно достатъчни.

Хубавото твърдосварено яйце се разпознава по яркия жълтък. Синкавите оттенъци са сигурен знак, че яйцето е варено твърде дълго. Ето защо прекъсваме кипенето след десетата минута и охлаждаме яйцата под течаща вода. Разбира се, ако имате повече време, може да ги извадите с лъжица и да ги оставите да изстинат. Противно на популярните схващания, не е нужно яйцата да са горещи или дори топли, за да хване боята, но по този въпрос - след малко.

Каква боя да купим?

Наближи ли Великден, магазините зареждат десетки видове бои за яйца - съществуват комплекти с бои от по три, четири, пет, шест цвята, на хапчета, прахчета, картончета, ампули, кристални бои, перлени бои, седефени бои. Изборът е огромен, но най-вече объркващ. Ако искате хубаво оцветени яйца, с красиви, ярки цветове, предлагаме да заложите на основните, чисти цветове - червено, жълто и синьо. Ако изберете качествени бои, тези три цвята ще са ви напълно достатъчни като основа - чрез смесване и няколко прости техники за изолиране на цветовете, можете да боядисате яйца в най-различни цветове и шарки.

Повечето предлагани марки се сменят всяка година, защото не минават теста на качеството. Колко пъти сте чували роднини или приятели да се оплакват сконфузено, че "тази година нещо не хвана боята"?

Опитът ни показва, че марката боя за яйца, която с абсолютно постоянство държи първенството за качество през годините, е гръцката Captain's.

Може би някои от вас я помнят - когато се появи на нашия пазар преди повече от 15 години, от опаковката се усмихваше плешив мъж. Днес ще я познаете по логото - кораб с издути платна. Традиционно се намира в "Пикадили, а от тази година - и в "Карфур". Опаковка, достатъчна за боядисването на поне 20 яйца, струва 2,96 лв.

Инструкциите за самото боядисване и максималният брой яйца, които могат да се оцветят, са подробно описани върху опаковката на всяка боя. Каквато и боя да ползвате, ще трябва да добавите оцет. Киселината играе важна роля - без нея боята не хваща. Повечето хранителни бои са с киселинна основа, и оцетът е необходим, за да намали pH-то достатъчно, така че боята да се свърже с черупката на яйцето. Ако не понасяте миризмата на оцет, може да ползвате и прецеден лимонов сок. Относно количеството киселина, най-често срещаната препоръка е супена лъжица оцет на всяка чаша боя, около две супени лъжици на половин литър. Ако сложите прекалено много от него обаче, рискувате върху яйцата да се появят мехурчета, които ще оставят петна и цветни неравности при изсушаване, така че следвайте инструкциите. Разбира се, това може да се възприеме и като ефект, така че експериментирайте, стига да имате вдъхновение. Неприятно визуално усещане се появява, когато белтъкът се оцвети през черупката, но това се случва, само ако държим яйцето потопено в боята прекалено дълго. Ще постигнем по-светли цветове, когато държим яйцето в боята за кратко, а по-дълбоки и наситени нюанси се получават около десетата минута.
Но, да се върнем на боите.

Всички предлагани в магазините бои за яйца се водят хранителни бои, но ако търсите по-големи гаранции за безвредност, потърсете биобои. Предлагат се няколко вида, цената е около 10 лв. за опаковка. Единственият им недостатък е, че не са от най-ярките.

Ако имате време и желание, може да използвате и напълно естествени бои. Природата предлага достатъчно варианти на суровини с естествен пигмент. Как става това?

Отварата от червено зеле е лилава, докато е прясна, но ползвана като боя, след като изсъхне, става ярко синя. При боядисването с естествени бои, се получиха яйца в пастелни тонове. Поради естествено матовия им завършек, не сме ги полирали с олио.

В името на експеримента, боядисахме яйца с помощта на няколко съвсем обикновени зеленчука. Получиха се яйца в красиви, пастелни тонове и неочаквани, нетрадиционни цветове. За синьо, противно на очакванията, ползвахме червено зеле. Люспите от жълт лук оцветиха яйцата в оранжево-жълт цвят. Червеното цвекло, което при нормална употреба оставя алени петна върху ръце и дрехи, боядиса яйцата в съвсем блед оранжево-розов отенък, а люспите от червен лук - в наситен сиволилав цвят.

За целта трябва първо да приготвите боите си. Към всяка чаша нарязан зеленчук, трябва да добавите чаша вода, като за боядисване на дванадесет яйца ви трябват около четири чаши течност. Слагаме водата със зеленчука в тенджера, оставяме да заври, и варим на умерен огън 15 до 30 минути. При варенето се изпарява около чаша вода, така че добавете достатъчно вода и зеленчук, за да получите достатъчно като количество и наситеност боя. Оставяме боята да изстине напълно, добавяме по една лъжица оцет на всяка чаша вода, и потапяме яйцата в нея. Боядисването с тази техника отнема значително повече време - ако искате по-наситени цветове, оставете яйцата да киснат до 24 часа.

Трикове

Триковете при боядисването на яйца са почти толкова многобройни, колкото продаваните бои и възможни цветове, но все пак, ето резюме на споменатите дотук, плюс още няколко:

1. Номерът с кърпата при варене - някои твърдят, че ако постелете тенджерата преди да сложите яйцата в нея, това ще помогне да не се спукат

2. За да се боядисат по-добре яйцата, измийте ги преди варене с гъба и препарат за чинии, и ги изплакнете добре

3. След сваряване, оставете яйцата да се охладят до стайна температура. Ако ползвате качествени бои, не се иска яйцата да са горещи, за да хване боята

4. Оцет (или лимонов сок) - не го забравяйте, ако искате боята да хване

За сравнение сме боядисали яйца с едни и същи бои яйца с бели и кафяви черупки. При зеленото, синьото и жълтото разликата в цветовете е доловима - кафявите са с по-наситени, плътни цветове. При червеното разликата е почти незабележима.

5. Шарките - наистина, практиките са буквално безброй, но повечето се основават на изолирането на един цвят от друг. Например, нарисувайте с обикновена свещ нещо върху яйцето, и го потопете в боя. Изрисуваната с парафин повърхност ще запази предишния си цвят. Същия ефект може да постигнете с маслен пастел, скоч, листенце от растение, прикрепено с плътно увито около яйцето парче чорапогащник, или дори обикновени гумени ластици.

6. Шарено яйце без рисунка - това се постига съвсем лесно, като отсипете по малко от различните цветове бои върху парче памук, и увиете яйцето в него. Така ще получите яйце с преливащи цветове. Ако пък искате да боядисате яйце в цветовете на дъгата, трябва ви само малко търпение. Естественият ред на цветовете на дъгата - червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индигово, виолетово - всъщност ще ви помогне. Трикът тук е редът на потапяне в различните бои - потопете 3/4 от яйцето (долната част) в жълтата боя, после потопете 1/2 от вече боядисаната жълта част в червената боя, за да се получи оранжево. Следващата стъпка е да вдигнете яйцето малко нагоре, и да оставите финалната 1/3 от него да поседи в червената боя. Дотук трябва да имате яйце с бял връх, по-широк пояс жълт цвят, и с по един оранжев и червен пояс. Оставете яйцето да изсъхне, и повторете същото упражнение, само че от другата страна, като този път си играете със синия цвят. Потопете яйцето в синята боя, като застъпвате жълтото в синьото - за да се получи зелен цвят. После вдигнете яйцето, за да остане зеленият пояс, но оставете останалата част да поседи в синьото, до върха. Накрая потопете само връхчето в червеното, за да се получи лилав цвят. Е воала, имате яйце с цветовете на дъгата.

7. Сложете малко олио върху памук и нанесете върху изсъхналите яйца. Това им придава не само приятен блясък, но и прави цветовете по-диско.

Какво да правим с всички тези яйца?

Колкото и да си играем с боядисването на яйцата, след полунощ на Великден и на следващата сутрин, целият труд и красота се превръщат в купчина пребити яйца. Утехата е, че поне са полезни - яйцата са един от най-добрите източници на протеин, които може да предоставите на преялото си с козунак тяло. Варените яйца би трябвало да издържат в хладилник около седмица.

Най-простият начин за сервиране на твърдо сварено яйце е: разрязваме на две по дължина, поставяме в чиния, гарнираме с едро смляна розова сол, с пресни копър и магданоз, един щрих зехтин и готово. А ако нарежете яйцата наситно, добавите малко майонеза или кисело мляко, овкусите с билки, лъжичка горица и сол, ще получите вкусна яйчена салата. Разбира се, винаги може да сложите яйцата в сандвич или пък да ги добавите към добрата стара зелена салата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK