Новини

Moringa glory

Краси Генова 12 март 2015, 05:23

През последните години хранителните тенденции все по-често включват една или друга от малко познати в Западния свят, но особено полезни храни. Иначе казано, суперхрани. Все по-лесно е да ги намерим в кварталните магазини, заедно с лесно изпълними рецепти за приготвянето им, често даже адаптирани към местната кухня. Чия, спирулина, амарант, киноа (а списъкът е дълъг)...всички те се борят за първото място в надпреварата за полезност.

Е, сега конкуренцията се засили – на терена излиза нов играч, който набира популярност и в последните месеци като че ли целият свят говори за него.

Моринга е вид храст, който, в зависимост от сорта и климата, в който расте, може да достигне до размерите на високо дърво. Името моринга идва от тамилски език, но в родната му Африка го наричат просто drumstick tree (палка за барабани), заради формата му, или horseradish tree (хряново дърво), заради вкуса на корените. В Азия растението е познато под името malunggay.

Морингата е непретенциозна - расте в тропичен или субтропичен климат, но може да се справи и без изобилие на вода. Друг интересен факт е, че е ядивна цялата - от листенцата до корените. Някои използват корените за подправка към основни ястия, а други - листата. Препоръчва се консумацията на пресованото от семките олио, както и директното дъвчене на корените. Вкусът на плодовете на растението силно напомня гъби. Освен вкусна, морингата е и високо хранителна – в състояние е да осигури 22 % от необходимата на органзима дневна доза от витамин С, 61 % от нужните магнезий и 71% желязо. Истински рекордьор е при доставянето на калций и витамин А - 125% и 272%. Лесното й отглеждане и хранителните й качества я правят особено важна в борбата с глада в Африка, където в много държави се полагат усилия за популяризирането на растението.

Освен похвалните хранителни качества, морингата е и полезна.

Традиционната медицина използва корените, листата и семената за рецепти, които лекуват изгаряния, кожни инфекции или просто подсилват имунната система.

Листата на морингата се готвят, така, както се приготвя спанак - като основно ястие или като добавка. От листата се прави и вкусна супа, която е микс от витамин С, А и В.

Според прочуване на Америанската здравна организация, популяризирано в телевизионното предаване на доктор Оз, консумирането на моринга дава енергия и виталност на организма и създава усещане за хармония. Доктор Оз препоръчва да заменим сутрешния си чай с чай от моринга.

Във Филипините моринга е сред основните подправки в националната кухня. Сокът от моринга все по-често присъства и в модерните смутита.

Паста с песто от моринга

Твърде традиционно е да използвате само босилек в домашно приготвеното песто. Във Филипините все по-често се препоръчва, използва и продава песто от моринга. Следва се традиционната рецепта за приготвяне, но вместо босилек се използват листа от моринга. Един от най-известните и вкусни ресторанти в Манила - Larry's Cafe & bar препоръчва Моринга равиоли. Ето и рецептата:

1/2 чаша измити и изсушени листа от моринга

1/4 чаша измити и изсушени листа от босилек

2 кафени лъжички настърган пармезан

1 кафена лъжичка скучани надребно печени ядки от кашу

1/2 кафена лъжичка пасиран чесън

1/2 кафена чаша зехтин

сол и пипер на вкус

Допълнително листа от моринга, с които да украсите или добавите по вкус

В блендер разбийте всички изредени съставки и изсипите готовата течност върху сварените по вкус равиоли, спагети или какъвто тип паста сте избрали за ястието. Добавете накъсани на дребно листа от моринга. Консумира се с хубаво червено вино.

A ако в близкия ви магазин за здравословни храни все още не предлагат прясна моринга, пробвайте тази на прах – добавете я в супи, яхнии или шейкове, но не преди да се информирате по-подробно за това растение и свойствата му.

Повече за моринга на

http://aduna.com/pages/moringa

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK