Новини

Decanter: Австралия е най-подценяваният винен регион

Бакхус 04 октомври 2011, 15:25

Австралийските вина са потънали в стереотипи и клишета, докато всъщност днес са по-динамични и разнообразни отвсякога, пише сп. Decanter. В последния си брой, посветен на Австралия, изданието привежда резултатите от една от най-големите си тематични дегустации до момента - на 253 видове австралийски шираз от всички възможни региони в страната. Докато немалко от вината наистина демонстрират мощността, с която са известни по света, много от тях получават определения като "фини", "хармонични" и "свежи".

"Да се описват тези вина единствено като силни и експлозивни е най-малкото проява на невежество", коментира Хуон Хук, дългогодишен наблюдател на австралийската винена сцена. "За вината на Австралия е настъпила ерата на елегантността - днес сред тях има повече леки, изящни и нискоалкохолни, но едновременно силно ароматни червени и бели вина от когато и да било".

"Австралия е една от много малкото страни по света, която е в състояние да демонстрира както яркостта на Новия свят, така и сдържаността и дълбочината на класическите вина от Стария свят. Този потенциал обаче засега остава недооценен", коментира Гай Уудуърд, един от редакторите на Decanter.

Въпреки положителните прогнози на авторитетното издание, австралийската винена индустрия в момента преживява една от най-сериозните си стагнации от десетилетие насам, отбелязва ВВС. В опит да компенсира спадналия си износ на Запад, страната, подобно на много други, отправя взор към Азия, и по-специално към надигащия се китайски винен пазар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK