Традицията се развива, нивото се покачва
Grand Austrian Tasting за 13-и път представя концентрирани вина с отлично качество и идеални за съчетаване с храна
Големите австрийски дегустации - все по-големи
Около 300 винени ценители, любители и професионалисти посетиха четвъртото издание на Grand Austrian Tasting (GAT), което се състоя на 7 април в София благодарение на вносителите Project-AW и wine.unlimited. Целодневните дегустации, включващи над 40 австрийски вина от общо 12 изби, протекоха с прякото участие на част от създателите им - уайнмейкърите на осем от винарните.
Сред представените вина доминираха грюнер велтлинер и ризлинг - в по-млади и по-отлежали разновидности, както и пино ноар. Присъстваха и типично-австрийски сортове като санкт лаурент, ротгипфлер и цвайгелт. Уайнмейкърът на избата Leo Sommer - Лео Зомер-младши, пък показа ярък совиньон блан, създаден след стаж в Нова Зеландия.
Тази година за пръв път в GAT участваха и два биодинамични производителя - семейната изба Sepp Moser и солидната Jurtchitsch Sonnhof.
Растящата популярност на био-вината според Ники Мозер от Sepp Moser е напълно оправдана - и не само заради екологичната страна на въпроса. "В момента човек вече почти не може да намери лошо вино на пазара - всичките са хубави. Следователно виното ти трябва да изпъква по някакъв начин на фона на останалите. А био-вината имат по-ясно изразена индивидуалност заради чистотата на почвите и минималната човешка намеса при направата им и това според мен се усеща и във вкуса им".
Традицията се развива, нивото се покачва
Grand Austrian Tasting за 13-и път представя концентрирани вина с отлично качество и идеални за съчетаване с храна
Ново място | Osteria Luce
110 хил. евро за килограм аромат
Средствата, събрани от продажбата на най-ценните трюфели, традиционно се даряват за благотворителни каузи, затвърждавайки благородната мисия на събитието.
Какво се случи в Сан Себастиан - градът, който формира вкусовете на света
Най-важното от тазгодишното издание на Gastronomika: тенденциите за следващите години са традиция, техника и устойчива кухня
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025