Новини

Бакхус обяви регламента за Ресторант на годината 2011

Бакхус 21 февруари 2011, 13:18

Ние сме това, което ядем. Ние сме и начинът, по който ядем. Местата, които избираме. Нещата, които поръчваме. Компромисите, които допускаме с храненето си. Конкурсът "Ресторант на годината" на списание "Бакхус" вече 10 години работи за вашето по-добро аз.

Списанието започна този годишен конкурс с подкрепата на Chivas през 2001 г. и десетилетиепо-късно наградите ни продължават даса желани и престижни отличия за ресторантьорите, готвачите и сомелиерите и надежден пътеводител из техните заведения. Чрез конкурса "Бакхус" насърчава развитието на високи професионални стандарти в българските ресторанти и допринася за създаване на критерии за оценка на качествени храни, напитки и обслужване сред клиентите, като прави и по-лесен избора им на заведения за хранене.

Регламентът на годишното събитие предвижда присъждането на награди в категориите:

Голяма награда за ресторант на годината

Най-добро вкусно място (обхваща заведения от категориите бистро, bar&diner и ресторанти с национални кухни)

Дебют

Най-добра селекция на напитките

Авторска кухня

Своя награда присъждат и читателите на списание "Бакхус"

В КОНКУРСА УЧАСТВАТ

всички заведения, които през 2010 г. са привлекли вниманието на "Бакхус", били са прегледани като нови ресторанти, попаднали са в тематичните селекции на списанието, или са присъствали в таблицата "Ресторантите на Бакхус" през годината.

СПЕЦИАЛЕН ЕКИП НА СПИСАНИЕ "БАКХУС" НАБЛЮДАВА И ОЦЕНЯВА

ресторантите чрез анонимни посещения. Той се състои от анонимни наблюдатели в София и различни градове на страната, които са избрани от редакцията на списанието заради познанията и опита си. Сред тях освен журналисти, занимаващи се с гурме и винена култура, тази година присъстват авторите на някои от най-добрите български блогове за храна, съчетаващи кулинарните си увлечения с почти професионални умения. Участват също така и бивш собственик на ресторант, винени ценители, както и ароматерапевт с интерес към добрите ресторанти и способността да определи вкусовия баланс на едно ястие само по аромата му.

Отделните посещения във всеки ресторант се правят от двама различни наблюдатели, които попълват еднотипен лист за преживяното, въз основа на който дават оценката си. При съществено разминаване на оценките се прави трето посещение в ресторанта. Попълнените листове се пазят в архива на редакцията. Той започна да се натрупва с обявяването на актуализирания регламент, от 1 август 2010 г.

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА

Като конкурс на редакцията на списание "Бакхус" "Ресторант на годината" отразява личните мнения на свързаните с изданието гурме критици и наблюдатели. Все пак оценяващите ресторантите се стараят да постигнат обективност, като работят за уеднаквяване на критериите си и преглеждат и съпоставят едни и същи страни на различните заведения.

Основен критерий е качеството на предлаганата храна - доколко са пресни продуктите, доколко храната в чиниите отговаря на категорията на заведението и в крайна сметка доколко е вкусно.

За всички оценявани заведения се следят бързината, ефективността, дискретността и прецизността на обслужването.

Винените листи се преглеждат за добра организираност, добра селекция спрямо предлаганата храна. Предимство е, когато повече добри вина се предлагат на чаша или в малки разфасофки - изобщо изходната точка на оценяване е доколко дадена винена листа, а и работата на сомелиера са организирани така, че дават на клиента добър съвет и достъп до качествени, разнообразни и подходящи вина.

Там, където е приложимо, се оценява стилът на готвене - ако кухнята е авторска, доколко е талантлива. Ако е традиционна, по какъв начин и доколко спазва автентичните вкусове.

Имат значение и редица съпътстващи елементи от цялостното впечатление, което едно заведение прави: интериор (удобен ли е, отговаря ли на претенциите, оригинален ли е и добавя ли или отнема от преживяването), хигиена (тук критерият е универсален, независимо от категорията заведение), прибори (доколко са адекватни на категорията на заведението) и дори звуков фон, достъпност.

Към всичко това се добавя и факторът Х - удоволствието от преживяването да попаднеш в заведението и да се нахраниш в него, което в крайна сметка е основната цел на добрия ресторант.

ЕТАПИ

Тази година списание "Бакхус" ще обяви своята обновена листа на 50-те най-добри ресторанта през април. В началото на май ще бъдат известни шортлистите за различните категории. През същия месец ще обявим и своите номинации.

От 1 до 15 април ще се проведе онлайн гласуване за "Ресторант на читателите". Можете да дадете своя глас за най-добрия според вас ресторант на страницата за гласуване.

Победителите ще бъдат разкрити на официална церемония в началото на юни 2011 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK