Новини

Италия изпревари Франция по обем произведено вино

Дневник 11 декември 2008, 17:01

За пръв път от десетилетие насам тя е на път да изпревари Франция, съобщи АП, като се позова на данни на италианската фермерска асоциация "Колдирети" (Coldiretti). Според тях обемът на италианските вина е нараснал с 8% до 4.7 млрд. литра срещу 4.44 млрд. литра във Франция, което регистрира спад от 5%. Цифрите ще бъдат потвърдени официално през януари, посочва АП.

Според информация на Италианската асоциация по енология (Assoenologi) обемът на италианското вино се е увеличил с 5% до 4.45 млрд. литра. С това производство Италия практически владее около една трета от винения пазар в Европа и 17% в световен мащаб. Франция все пак запазва първото си място като стойност на произведените вина най-вече заради шампанското.

Италия за последен път изпревари Франция през 1998 г. и оттогава насетне постепенно свива площта с лозя, за да увеличи качеството на произвежданото вино, заяви енологогът от "Колдирети" Доменико Боско. По думите му основен принос за добрата реколта са прекрасните метеорологични условия през годината. Това се отнася в най-голяма степен за Сицилия, която успешно е преодоляла кризата от 2007 г., когато лозята там бяха поразени от опасна гъбична инфекция.

Според "Колдирети" особено похвален е фактът, че освен като обем италианските вина подобряват и качеството. Увеличава се и пазарният дял на просекото - италианско пенливо вино, което е по-евтино от шампанското и по думите на Боско е по-подходящо за време на криза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK