Места

От Искър до Черни връх: новата карта на вкусовете в София

Ния Петрова 16 май 2025, 10:58

Има сезони, които не идват с календара.


София понякога се събужда с нови аромати, нови вкусове и усещането, че нещо различно започва. Не с фанфари, а с появата на малки, обмислени места, които ни карат да се оглеждаме с любопитство и глад. Места, които носят не просто храна, а нова енергия - тиха, локална, радостна.
В последните месеци градът намери своя вкус. А ето и някои от местата, които го оформят:

Yo Mian: Бавните нудли на бързия град


Сиан не е Шанхай, а бианг бианг - един от най-старите специалитети на китайската кухня - не е просто поредната мода като дъмплингите и хот-пота. Ивайло Спасов, познат ни от берлинските дюнери на Dönerstag, ни среща с тази рядкост в новото си място Yo Mian.
Нудлите тук са театър: тестото се разпъва, удря се върху плота, ври, облива се в огнен сос. Резултатът - меки, плътни ленти, които улавят соса и запечатват вкуса. Предлага се в два варианта - с вегетариански топъл сос или със свинска кайма - и задължително се яде на място, докато още дими в купата. Бианг бианг е прост като съставки, но виртуозен като усещане.
Тези нудли са повече от храна - те са забавено време в бърза София.

ул. "Искър" 11

Xian Wei: Градска топлина в купа бульон

Ако се чудите къде изчезнаха онези вечери, в които се събирахме около обща трапеза, Xian Wei в Студентски град (ул. Джон Ленън 6) предлага нещо подобно, но през обектива на хот-пота.
Тук сами избирате съдържанието на своята купа: зеленчуци, морски дарове, месо, различни видове нудли. После - бульонът: класически, пикантен, доматен или японски сукияки.
Продуктите са свежи, а обслужването е топло и организирано, дори при наплив през уикенда.
И да, ще трябва да поискате бульонът да бъде по-горещ. В противен случай няма да усетите магията на "готвене в момента". Но пък за първи опит в София, Xian Wei заслужава поклон.

Студентски град (ул. Джон Ленън 6)

Make Princessa Great Again : завръюането на принцесите

Константин Таквор, почетен Бакхус посланик, се е заел със сериозна задача: да върне блясъка на най-българската закуска - принцесата.
На ул. "Оборище" 101, точно срещу магазин "Знам какво ям" неговата пекарна за принцеси - Make Princessa Great Again поднася филии със сочна фермерска кайма, кашкавал от "Върбина", яйца от "Петлите" и какво ли още не. Честно качано, зависи в какво настроение е самият той. Менюто е кратко, умно и сезонно. Порция = две филии, кисели краставички, домашна майонеза. Всичко е така добре направено, че разбираш защо понякога най-простите неща са най-трудни.
Съвет: поръчайте си един айрян от "Кърнаре" и си оставете време за разговор, пък и съвсем скоро ще има кътче за сядане отвън.

ул. "Оборище" 101


Dana Near and Far: От Лозенец до Северна Африка

Семейната традиция на Dani's и Da Vidi оживява в новото бижу Dana в горен "Лозенец".
Близкоизточната кухня тук е слънчева и откровена като първа пролет: хумус със сотирани гъби, телешки кюфтенца с кимион, лаврак в доматен сос, дърпано телешко с печен сладък картоф.
Халата, традиционен еврейски хляб, който обикновено е сплетен, леко сладък и с мека вътрешност, поръсен със сусам или маково семе, пристига топла и хрупкава, лимонадата с мента е точно като от спомените, а музиката е внимателно подбрана, с човешки децибели.
Това е място за хора, които знаят, че уютът е в детайла - в затоплената филия, в подправката, в усмивката на сервитьора.

горен "Лозенец", ул. Якобица 13

Psari: За морето в сърцето на града


На бул. "Черни връх" 27, ресторантът Psari предлага именно това: пресни малки риби като гаврос и сардини, печени или пържени, без излишни фойерверки. И същевременно - висок стандарт за качество, което рядко се среща. Има и "големи" риби за празник - синегрида, фагри, опушена скумрия - но истинската радост е в простото: чаша асиртико, купичка тарама със сминдух, чиния сардини на скара.
Към ресторанта има и магазин, където можеш да си вземеш рибата сурова за вкъщи или да поръчаш да ти я сготвят преди това.

бул. "Черни връх" 27

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK