Места

Виена ще подари гастро ваучери за 40 милиона евро

Бакхус 18 май 2020, 14:34

Властите във Виена взеха иновативен начин, по който да подкрепят гастрономическия сектор в града, като ще раздадат ваучери на стойност 40 милиона евро на всички жители.

На 16 март бяха наложени строги мерки за борба с Covid-19, които включваха затваряне на всички заведения за хранене. Отскоро всички заведения бяха отново отворени, след като броят на заразените продължава да спада през последните седмици. Местният ресторантьорски бранш обаче пострада сериозно, както се случва по целия свят, поради което градската управа е взела решение да помогне и да стимулира хората отново да започнат да се хранят навън.

С мярката, 950, 000 виенски домакинства ще получат "гастрономични ваучери" на стойност 25 или 50 евро, в зависимост от големината на домакинството, които ще могат да се похарчат във всяко едно от 6,500-те заведения във Виена. Кметът на града Микаел Людвиг обяви през социалните мрежи, че ресторантьорският сектор осигурява пряка работа на над 60,000 души и има печалба от повече от 1,4 милиарда евро на година, поради което е от изключителна важност да бъде подкрепен.

Жителите на Виена ще получат ваучерите по пощата, като могат да платят с тях във всяко заведение, което впоследствие ще може да осребри.

Тази мярка е допълнение към други стимули за сектора, които включват намаляване на ДДС за безалкохолни напитки, както и намален данък върху пенливите вина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK