Места

Обиколете света на Нова Година с Grand Hotel Sofia

Grand Hotel Sofia 08 декември 2018, 12:07

Нова Година неусетно наближава и сред много материали, свързани с равносметки и пожелания избрахме няколко интересни примера за отбелязването ѝ. Ако приемем, че празнуването на Нова година в България е нормално, тогава разгледайте как се отбелязва тя по света.

Може би ще пожелаете да включите някои от тези идеи в посрещането на 2019 година? Където и да я посрещате, уверете се че носите със себе си доброто настроение и най-близките до сърцето ви хора, а новогодишната нощ ще се погрижи за останалото. Гледката към зарята от замръзналото кралство на Grand Hotel Sofia я обещава да бъде запомняща се.

В Япония, будистките храмове обявяват настъпването на новата година с 108 удара по камбаните им – по един за всеки грях спрямо будистките вярвания. Много японци вярват, че този акт ги пречиства от миналогодишните им грехове.
Много китайци биха боядисали входната си врата в червено като символ на щастие и късмет. Също така скриват ножовете си, така че никой да не се пореже, тъй като това се смята за лош късмет за цялото семейство през предстоящата година.
Отдавна кръговете се смятат за свещени във Филипините. Това е причината да имат значително присъствие на Нова Година – хората обличат дрехи на кръгли петна, хранят се с кръгли плодове и хвърлят монети в тигани. Вярва се, че тези практики биха довели до просперитет.
В Сибир и Русия е традиция да се гмуркат в замръзнало езеро, докато се стигне до дънер, разположен под леда.
В Бирма на традиционния Тингян фестивал хората се пръскат помежду си с вода, за да посрещнат новата година с пречистени души.
В Сингапур кълба с пожелания за новата година биват пускани в река Сингапур. Пожеланията са написани върху бели сфери и хора от цял свят идват да участват.
В Армения майките изпичат специален хляб, в който замесват късмети. Нищо чудно, ако тази традиция има общо с българската такава.
Руснаците пък написват желание на лист хартия, запалват го и го пускат в чаша шампанско, което трябва да изпият преди 00:01 часа.
В Беларус неомъжените жени се включват в игри, в които се избира коя от тях ще се омъжи през новата година. Една от игрите разчита на петел, който се пуска пред няколко купчини с царевица, принадлежащи на всяка една жена. Чиято купчина избере петелът, тя ще бъде първата, която ще вдигне сватба.
Традиционно в навечерието на Нова Година се поставя лук пред входната врата на гърците като символ на прераждането за предстоящата година. На следвщата сутрин родителите събуждат децата си с почукване на лука върху главите им.
Гражданите на Йоханесбург сериозно се забавляват като изхвърлят стари вещи през прозорците си олицетворявайки отърсване от старото и отваряне към новото.
В Турция щом звънецът удари полунощ е традиция да се отвори входната врата и да се поръси сол пред нея, символизирайки носенето на мир и избилие в дома и бизнеса.
Чехите вярват, че е възможно да се предсказва какво ще се случи през новата година като се среже наполовина ябълка и се гадае по формата на нейното ядро.
На 1 януари белгийските деца четат "Новогодишни писма" на родителите или кръстниците си, които са написали в училище и декорирлаи с традиционни мотиви на херувими, ангели, рози и панделка.
Австрийците гледат на прасетата като символ на късмет. Те празнуват като взаимно си подаряват марципанени и шоколадови прасенца.
Във Франция за много въвеждането в новата година е чрез изяждане на купчина палачинки, а за други – със целувка под имел в полунощ.
Много германци приветстват новата година с изяждане на поничка, пълна с конфитюр или ликьор, наречена "Pfankuchen". Обаче, за да се пошегуват някои понички биват пълнени с горчица – ако попаднеш на тях се гледа като на лош късмет.
Носенето на червено бельо навръх нова година в Италия се счита че носи любов, успех и късмет. А във Венеция хората се събират на пл. Св. Марко за масова сесия с целувки. Ето един начин за създаване на фойерверки.
С десерт, наречен "Kransekage" се празнува Новата година в Норвегия и Дания. Традиционно, тортата е направена от много пластове марципан и декорирана със знамена. В средата има скрита бутилка вино. Ммм!
Много испанци и латиноамериканци изяждат 12 зрънца грозде с 12-те удара на часовника в полунощ – традиция, за която се твърди, че ги очаква щастлива година.
В Швейцария е традиция да се изсипва малко количество сметана на земята навръх нова година, за да донесе късмет и богата година.
В северните части на Португалия не е необичайно децата да пеят коледни песни или "Janeiros" от врата на врата за късмет. В замяна получават лакомства.
В южните части на САЩ е традициця да се яде яхния от черен боб, който символизирал монети. Затова изяждането ѝ би трябвало да донесе благоденствие.ю
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK