Места

Виньо вейрд

Александър Джурджин 07 декември 2018, 15:43

Миньо (Mihno) е регион в Северозападна Португалия, известен (основно сред португалците, все още не толкова на туристите) с много богатата си история и стари кулинарни традиции. Например там е родена модерната португалска държава и там се намира първата столица - Гимараеш (Guimarães), която днес е част от списъка за Световно Културно Наследство на ЮНЕСКО. Регионът е дом и на градовете Брага и Барселос - ключови спирки за португалския маршрут на Камино де Сантияго. Отделно от това, Миньо е синоним за vinho verde (произнасяно "виньо вейрд"), което пък от своя страна има над 2,500-годишна история...

2,500 години история в 2 минути

Представете си, че годината е 500 г. преди новата ера. Вие сте част от келтските племена, напуснали влажните английски острови в търсене на нови приключения. Стигате до тучни зелени земи, които много ви напомнят на дома, но в същото време предлагат повече слънце, свободна земя и много нови възможности за развитие за вас и семейството ви. Няколко поколения по-късно, родът ви вече се е прочул с виното, което произвежда и славата му се носи чак до рамките на растящата Римска Република. Всъщност семейството ви става толкова известно, че на посещение идват философите Лиций Аней Сенека и Плиний Стари, които са толкова впечатлени, че пишат за изключителните му качества. За добро или лошо, комплиментите довеждат и римските армии, а вие изведнъж се оказвате поданици на римските императори. Това не ви спира да произвеждате вино, и напук на многото войни с вестготите и маврите, успехите ви във винопроизводството продължават.

Дворецът на Дуковете от Браганза в Гимараеш

През 1139 г. в съседния до селото ви град - Гимараеш, Афонсу I Енрикеш се обявява за крал на новото кралство Португалия, което се оказва от голяма полза за вас. През следващите няколко столетия кралят става имератор, а границите на Португалия се простират на няколко континента. Вие вече притежавате замък и няколко имения и бизнесът ви процъфтява. През 1300-та година семейството ви вече изнася вината си за Фландрия, Англия и Германия и се замогва неимоверно.

Един ден в ранните 1700 г. по време на банкет с императора вкъщи сервирате една от най-модерните храни за времето си, донесена специално от колониите - царевица. Кралят много я харесва и разговорливо ви споменава как царевицата може да изхрани гладните португалски армии за сметка на лозята, които само заемат ненужни земеделски площи и ви моли да направите нещо по върпоса. След много мислене и поколения натрупан опит, вие решавате вместо да изкорените лозите, да ги закачите по дърветата, по които да растат, за да освободят място на царевицата. Единствено поръчвате на местните дърводелци да направят много големи стълби, с които селяните да берат гроздето.

Традиционно бране на грозде във Vinho Verde.

Това ваше изобретение мигновено се копира от всички ваши съседи, кралят ви поздравява за гениалната идея и през 1908 г. обявява официално създаването на Região Vinho Verde. През 1926 г. заедно с всички производители се съгласявате да уеднаквите правила за отглеждането на лозето и правенето на вино. През 1984 г. пък Португалия влиза в ЕС и Vinho Verde е обявен за DOC (Denominação de Origem Controlada) или регион със Защитено Географско Указание. Днес семейството ви все още произвежда вино, а vinho verde са вторите най-изнасяни португалски вина след портвайна.

Това, накратко, е 2,500-годишната история на регионът Vinho Verde и колкото и странно да звучи, семейства с подобна история съществуват и до днес. През 2018 г. това е най-големият португалски регион, но въпреки това остава слабо познат извън рамките на страната.

Поради объркващото си име, повечето хора смятат, че вината са зелени на цвят и че се произвежда единствено бяло вино. Но във Vinho Verde се правят прекрасни вина - бели, червени, пенливи и розета.

Всъщност допреди 20-30 години 90% от производството е било на червено вино, а днес това е точно обратното - 89% от вината са бели, а останалите 11% са червени, пенливи и розета. Никой не знае защо точно регионът е кръстен така, но предположенията са, че verde е препратка към стила и означава по-скоро "младо", тъй като гроздето тадиционно се бере не напълно узряло, поради което има висока киселинност, а и защото се консумира до една година след бутилирането.

DOC Vinho Verde

Vinho Verde се разпростира из цяла северозападна Португалия на територия от 7,000 кв.км., където има 21,000 ха лозови масиви. През последните 30 години претърпява истински ренесанс - премахват се старите методи на отглеждане на лозите върху стълбове, дървета и огради ("vinha de enforcado") и се въвеждат модерни техники за трениране, които подобряват качеството на гроздето и се съобразяват със сортовите специфики; правят се задълбочени анализи на почвения състав, на сортовете и се проучват отделните микроклимати. Всичко това води до обособяването на 9 подрегиона в DOC Vinho Verde: Амаранте (Amarante), Аве (Ave), Биабау (Biabão), Бащо (Basto), Кавадо (Cávado), Лима (Lima), Монзао (Monção/Melgaço), Пайва (Paiva) и Соуза (Sousa).

Тъй като регионът е изложен на силното влияние на Атлантическия океан, най-съществената характеристика е високата годишна норма на валежите, което води до буен растеж и благоприятства появяването на болести по лозята. През слънчевите месеци ветровете от океана водят до сравнително ниски температурни амплитуди, поради което вината се характеризират с висока киселинност и приятна свежест.

Към момента има около 19,000 лозари и над 600 изби, които произвеждат над 80 милиона литра вино годишно, 45% от което се изнася в повече от 100 държави.
Както става ясно от Комисията по лозарство на региона Виньо Верде (Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes), всеки подрегион специализира в определени сортове, като в DOC Vinho Verde са позволени 45, от които само с 13 могат да се направят едносортови вина. Два от тях заемат челни позиции.

Труднозапомнящите се португалски сортове

Когато говорим за виньо вейрд, най-често става въпрос за два сорта - алвариньо (alvarinho) и лоурейро (loureiro). Алвариньо е може би най-известният в Португалия и от него се правят висококачествени вина с леки тропически аромати и минерални нотки, подчертана киселинност и добра структура. Отглежда се в подрегионът Monção/Melgaço, където се радва на отлични условия за развитие на потенциала си. През последното десетилетие алвариньо се е доказал като достоен конкурент на международните бели сортове, поради което започва да се сади в цяла Португалия.

Звездата на лоурейро изгрява, когато се обособява подрегионът Лима, който се простира между двете реки Лима и Кавадо. Там, вината от лоурейро се отличават с силни аромати и отличителни нотки на лаврови листа, свежа киселинност и нисък процент на алкохол. Лозята се адаптират изключително добре към по-студени места, като например районът на град Брага. Поради високите добиви, които постига сортът, той е много популярен в съседна Галисия и Риас Байшас, където е познат като Loureira.

През последните няколко години авезу (avesso) и аринту (arinto) показват потенциала си за направата на пенливи вина.

От червените сортове най-популярен е виняо (vinhao), от който се правят рустикални червени вина с висока киселинност, които обикновено се пият млади и леко изстудени. Не са подходящи за пиене без храна, поради което се препоръчват зимните португалски ястия със свинско и картофи. Виняо се използва и при направата на портвайна, където придава киселинност.

Други местни бели сортове са азал (azal) и тражадура (trajadura), а червени са амарал (amaral), ешпадейру (еspadeiro), борасал (borraçal), падейру (padeiro), брансельо (brancelho).

Традиционно вината от Vinho Verde са леко газирани, поради вторична малолактична ферментация в бурето, при която се отделя въглероден двуокис. Той се запазва във виното и това е запазена марка на вината от региона. След 90-те години, с подобряването качествата на вината, тази практика е прекратена. Въпреки това, днес по-консервативните клиенти на местния пазар все още търсят вина с мехурчета, поради което вината в по-ниския клас имат изкуствено добавен въглероден диоксид, с който се постига този ефект.

Накратко, вината от Vinho Verde предлагат огромно разнообразие откъм стилистика и вкусови качества, но със своята приятна киселинност и свежест са идеални за топлите месеци. Това е нашата селекция от изби и вина, които ни впечатлиха:

- Soalheiro - Espumante Bruto Alvarinho
- Murganheira Bruto Reserva 2013
- Anselmo Mendes - Alvarinho Contacto 2017
- Muralhas de Monção - Vinho Verde DOC Colheita 2017
- Terras de Felgueiras - Alvarinho 2017
- AB Valley Wines - Azal Doce

Кога да посетим:

Във Vinho Verde има два сезона - слънчев и дъждовен. Вторият продължава по-дълго - от октомври до април - но пък идеално се връзва с красивата меланхолия на фадото и свежестта на вината.

Къде да опитаме повече:

Регионът е пропит от винени истории, а днес винената култура се разпространява както от избите, така и от изключителните винени барове.

  1. Theatro - - сградата на бивш театър, която е спасена от разруха от четирима приятели, които я превръщат в книжарница/ресторант/винен бар. Със своите над 10-метрови тавани, изключителна селекция на книги, модерна храна, богата винена листа, избор от вина на чаша и приятелска атмосфера, това е място, което трябва да се посети.

  2. Turismo restaurante - Barcelos - разположен над реката Кавадо с гледка към старинния град на Барселос, ресторантът/винен бар предлага добре селектирана винена листа, комбинирана с отлично обслужване.

  3. Cozinha Velha - Ponte de Lima - типичен ресторант за Minho, където освен местните специалитети, може да се насладите и на богатото винено меню.
  4. Garrafeira DiVino - - винен магазин с голям избор от всички производители във Vinho Verde, където може да ви направят и дегустация.

Къде да прочетем повече:

600-те изби във Vinho Verde произвеждат хиляди етикети всяка година и ориентирането може да бъде изключително сложна задача. За щастие, има трима автори, които с индивидуалния си подход могат да ви помогнат с избора на вино:

  1. Maria João de Almeida може да ви упъти най-добре за най-подходящите дестинации за винен туризъм, а книгата й Guide to Wine Tourism е наградена като най-добра в категорията си от наградите Gourmand.
  2. João Paulo Martins е сред най-авторитетните винени критици в страната, а гидът му за вината на Португалия (Vinhos de Portugal) е отлична отправна точка за всеки любител на виното.
  3. Aníbal José Coutinho, заедно с Neil Pendock са вашите най-добри гидове в света на вината до 10 евро. Книгата им Guia Popular de Vinhos е изчерпателен източник на информация за вината не само от Vinho Verde, но от цяла Португалия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK