110 хил. евро за килограм аромат
Средствата, събрани от продажбата на най-ценните трюфели, традиционно се даряват за благотворителни каузи, затвърждавайки благородната мисия на събитието.
Ново място | Osteria Luce
В миналото остериите в Италия са били предимно винени барове, които не са имали кухни и затова собствениците позволявали на клиентите да си донесат сами мезетата. С времето това се е променило и днешните италиански остерии се свързват именно с вкусната храна и означават по-непретенциозно заведение с по-кратко сезонно меню. В новата Osteria Luce на ъгъла между улиците "Гурко" и "Шишман" стремежът към непретенциозност се долавя както в обстановката, така и в менюто.
Тук доскоро се помещаваше ресторант Simple/ Taste the World, а новото заведение отвори врати преди броени дни. След ремонта минималистичната атмосфера е заменена с южняшко настроение, отчасти и заради ръчно изработените сицилиански плочки на стената. На входа посреща количка с избор от антипасти и машина за рязане на колбаси. "В София има много италиански ресторанти, но ние държим на концепцията за остерия, за да може менюто да е кратко, но качествено и изпипано", казва управителят Кристиан Георгиев, Главният готвач е италианецът Салваторе Манискалко, който обещава прясна паста, за чието приготвяне е отделено цяло помещение. А вариациите са от по-традиционни, като спагети карбонара, до по-интересните rigatoni alla vodka или гуанчале с манатарки и трюфел. На място ще се пече и хляб, но едно е сигурно - пица няма да има.

Традиционните италиански рецепти са с модерен прочит и изненади според сезона - например карпачото с трюфел и пармезан не е с артишок, а с карфиол. Комбинацията е много свежа, за което заслуга има и лимонът. Все пак, ако държите на артишока, можете да го поръчате, както и редица други мезета, които се доставят директно от Италия. Буратата и стратичелата са от Пулия и се предлагат в няколко варианта, включително и с шамфастък. Ще откриете още над десет вида антипасти. На ризотото е отделено специално внимание. Моята лична препоръка е за това с морски дарове, което трудно можете да откриете добре приготвено в София.

Кристиян Георгиев е убеден, че cotoletta de vitello Milanese, което в някои ресторанти наричат шницел, ще стане най-разпознаваемото им ястие. Причината е, че държат да е приготвено от качествено младо телешко месо, което внасят директно от Холандия. Сами си доставят и рибите, раците, скаридите. Имат опит и изградени мрежи за внос от другите заведения, които фирмата им управлява вече няколко години: азиатския ресторант Jiru в хотел Sense и испанския Azahar. Загатване за тази международна връзка се открива в менюто - свинската наденица иберико, сервирана с полента и пармезан. Обедното меню се сменя всяка седмица.
Вината в Osteria Lucе са предимно италиански. Коктейлите също са с италиански туист, като бялото негрони. Колкото и да ви се иска да пробвате много неща, оставете си място за десертите: тирамису, джелато, направено тук, и бисквитената торта Lucе.
В момента местата са 74, но от остерията се надяват другата година ул. "Шишман" да стане пешеходна и да могат да разполагат и маси отвън.
Адрес: ул. "Генерал Гурко" 38
110 хил. евро за килограм аромат
Средствата, събрани от продажбата на най-ценните трюфели, традиционно се даряват за благотворителни каузи, затвърждавайки благородната мисия на събитието.
Какво се случи в Сан Себастиан - градът, който формира вкусовете на света
Най-важното от тазгодишното издание на Gastronomika: тенденциите за следващите години са традиция, техника и устойчива кухня
#ЧревоугодноМиЕНия: новите класики на София
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025