Храна

Мигранти с таланти представят: етиопска седмица

Текст: Бистра Иванова, Снимки: Стефан Сучев 04 ноември 2022, 10:31

"Мигранти с таланти" е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд Активни граждани.


"Не мога да си представя етиопската кухня без инджера - голяма леко кисела палачинка от ферментирало специално брашно от теф. Тя служи не само за основа, върху която се сервират различни вегетариански и месни ястия, но и за "хващане" на всяка хапка - ние прибори не ползваме. Това се прави предимно с дясната ръка, а жест на голямо уважение е някой да ви дава в устата да ядете. Ако уважението е взаимно, пригответе се да го нахраните и вие!"

Това ни разказва Бисо Бисрат, етиопец, който живее в България от няколко десетилетия, и може да го познаете по това, че има раста до коленете. Преди кризата с COVID-19 развива гастро бар в София, който е пресечна точка на неговите страсти - кафе, хубава храна и музика. В последните години се отдава на своята банда Rebelitas, където свири и пее, както и на готвенето на частни събития като rent a chef, т.е. готвач под наем. "Храната в Етиопия е издигната в култ. Тя трябва да се споделя и затова цялото семейство се храни от една голяма обща чиния. Гъстите манджички с месо или зеленчуци се наричат уат - те често могат да бъдат пикантни. От краля до просяка всички обичат да ядат широ - това е брашно, направено от бакла и нахут, в което е добавена най-типичната подправка бербере - микс от над 20 подправки. Няма по-бързо и вкусно ястие."

Етиопия е много голяма държава - над 115 млн. души, което я прави 12-та по население в света и 2-ра в Африка, а около 70% от населението й е християнско, затова правилата на църквата за пост, включително всяка сряда и петък, се спазват широко. "Абе направо сме си вегани, месо по-рядко се яде", усмихва се Бисо и се насочва към другата си любима тема: "Етиопия култивира кафе от IX век, което я прави родината на ароматната напитка. Днес страната произвежда повече кафе от всяка друга държава по света. Невероятни ритуали имаме, но за тях ще ви разкажа някой друг път. Сега да се фокусираме върху най-типичното етиопско блюдо."

Инджера - палачинка с квас
За 4 порции

400 г брашно от теф
100-200 г квас
Сол на вкус
Около 1 л вода (или колкото поеме брашното)
Мазнина по избор - масло, зехтин

Брашното, квасът и солта се смесват в купа с половината вода. Разбърква се добре. Останалата вода се добавя бавно, докато сместа се получи гъста като боза. Разбърква се добре и се покрива с кърпа, като се оставя да втаса на стайна температура за 24 часа. След това подходящ незалепващ тиган се загрява на средна температура. Слага се малко мазнина, след което се изсипва 1 черпак от сместа. Тиганът се покрива с капак, за да се задуши хубаво. Важното е, че инджера се готви само от едната страна без да се обръща. Ако втасването е протекло добре, по повърхността на палачинките се появяват "очички" или малки мехурчета. Всяка палачинка се готви около 1-1.5 мин. в зависимост от силата на котлона.

Къбе - ароматно масло
500 г висококачествено краве масло
1 стрък пресен розмарин
1 стрък пресен босилек
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 парче пресен джинджифил, обелено и нарязано на ситно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. куркума

Маслото се разтопява на слаб огън в малка тенджерка. Добавят се всички останали продукти. Не се добавя сол. След няколко минути сместа се прецежда и се съхранява в буркан в хладилника. Може да се ползва за овкусяване на много различни ястия, дори да не са етиопски.

Доро уът - пилешка яхния
За 4 порции

5 пилешки бутчета без кожа (само долната част)
Сол на вкус
Сок от 1 лайм
1 кг лук, нарязан на малки парченца
100 мл зехтин
4 с.л. бербере (типичен микс от над 20 подправки) - или на вкус
4 яйца
1 с.л. къбе (етиопско ароматно масло, вж. по-горе за рецепта)

Първо на пилешкото месо се правят вертикални разрези с остър нож. След това то се поставя в купа с вода със сол и сок от лайм за 1-2 часа. Междувременно лукът се слага в тенджера и започва да се готви на слаб огън за около 30 мин. Мазнина не се слага, затова е необходимо да се разбърква често. След това се добавят мазнината, берберето и малко сол. Отново се готви на слаб огън за около 30 мин., като се разбърква често. Пилето се изцежда от водата и се добавя към сместа, като вече се готви на среден огън. Междувременно яйцата се сваряват, докато станат твърди (около 8 мин. след завиране на водата). Слагат се в ледена вода, за да се прекрати процесът на готвене, обелват се и по тях също се правят вертикални разрези, като се запази тяхната цялост (без да се режат на парчета). 30 мин. след добавянето на месото се добавят и яйцата, които се готвят около 15 мин. Накрая се добавя 1 с.л. къбе и ястието се сваля от огъня. При сервиране яйцата се нарязват на две и към всяка порция се добавят две половинки.

Сега уът - телешка яхния
За 4 порции

400 г телешко месо без кости, нарязано на малки парчета
1 глава лук, нарязана на големи парчета
Сок от 1 лайм
2-3 скилидки чесън, смачкани
Черен пипер на вкус
Сол на вкус
2 зелени люти чушки, нарязани на лентички
1 с.л. къбе

Месото се слага без мазнина в тиган на слаб огън. Добавя се лукът и се разбърква. Добавя се сокът на 1 лайм. 1-2 мин. по-късно се добавят чесънът, черният пипер и солта. Бърка се често и се готви до готовност, като цялото готвене не бива да продължава повече от 30 мин., за да не стане месото жилаво. 2-3 мин. преди да се свали от огъня, се добавят лютите чушки. Накрая се завършва с добавяне на къбето.

Кайсър - яхния с цвекло
За 4 порции

2-3 с.л. зехтин
1 глава чесън, счукана
1 глава лук, нарязана на ситно
2 моркова, обелени и нарязани на лентички
1 глава цвекло, обелена и нарязана на лентички
2-3 картофа, обелени и нарязани на лентички
Черен пипер на вкус
Сол на вкус
1 с.л. къбе

В тиган на слаб огън се слага малко мазнина и чесънът. 2-3 мин. по-късно се добавя и лукът. След 2-3 мин. се добавят морковите заедно с малко вода. 5 мин. по-късно се добавя цвеклото с още малко вода, ако е нужно. 15 мин. по-късно се добавя и картофите с още малко вода, ако е нужно. Зеленчуците се готвят до готовност, като се внимава да не се разкашкат. Накрая се добавят черният пипер, солта и къбето, и ястието се сваля от огъня.

Мисир кик - яхния от леща
За 4 порции

500 г червена леща
2-3 с.л. мазнина по избор - масло, зехтин
2-3 глави лук, нарязан на ситно
3-4 скилидки чесън, счукани
2-3 см парченце джинджифил, счукано
1 с.л. куркума на прах
1 с.л. червен пипер
Сол на вкус
2 чушки - люти или обикновени, нарязани на лентички
Няколко листа пресен босилек (по желание)

Първо лещата се измива няколко пъти и се накисва във вода за 20-30 мин. Междувременно в тенджера, поставена на среден огън, се слага мазнината заедно с лука. 2-3 мин. по-късно се добавя и чесънът. 2-3 мин. по-късно - джинджифилът. Добавя се съвсем малко вода, за да не загори. След 2-3 мин. се добавят куркумата, червеният пипер и солта заедно с изцедената леща. Всичко се разбърква добре и бавно започва да се добавя гореща вода, така че да покрие лещата. Целта е да се получи гъста каша, а не супа. Ястието къкри на слаб огън около 15-20 мин., като се разбърква от време на време. Към края се добавят и нарязаните чушки, както и босилекът, ако се използва такъв. Може да се сервира веднага, но след 1 нощ става по-вкусно.

Салата
За 4 порции

1-2 домата, нарязани на ситно
½ краставица, нарязана на ситно
Няколко листа маруля, нарязани на ситно
¼ червен лук, нарязан на малки парченца
Сок от ½ лайм (или на вкус)
Зехтин
Сол
1 малка шепичка натрошени печени ядки (орехи или фъстъци)
Продуктите за салата се нарязват, сместват и разбъркват добре.

Сервиране на всичко
За 1 порция

1 инджера за основа + още 2-3, навити на руло
По няколко с.л. от всички ястия
1-2 с.л. извара или кисело мляко на вкус (по желание)

1 инджера се слага на дъното на голяма чиния и върху нея на отделни купчинки се слагат по няколко лъжици от всички приготвени ястия, вкл. салатата и сварените яйца. Добавя се малко извара или кисело мляко. В края на чинията се оставят още 2-3 палачинки инджера. Блюдото се сервира без прибори, а допълнителната инджера се къса на малки парченца и служи за "хващане" на всяка хапка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK