Храна

Madrid Fusion на 20: сбъднатата прогноза на "кръстника" Феран Адриа

Ивайло Харалампиев, Мадрид; Снимки Родриго Диас, Еду Мартин/Madrid Fusion 10 май 2022, 12:59

Този текст е първият от поредица от общо 4, посветени на тазгодишното издание на Madrid Fusion.

На откриването на 20-ото издание на международния кулинарен конгрес Madrid Fusion тази година неговият създател и президент, кулинарният критик и гастроном Хосе Карлос Капел, си спомня за началото. Той разказва как за първи път споделя идеята си за организиране на събитието с легендарния Феран Адриа, докато вечеря в неговия ресторант elBulli.

"Ти си луд", веднага му отговаря той, но малко преди края на вечерята Адриа отново се приближава и му подава бележка с имената на готвачите Тецуя Якуда и Чарли Тротер.

"Каза ми, че са най-добрите в момента и ако те се съгласят да присъстват, конгресът ще се получи. Двамата действително

дойдоха на нещо, за което си нямаха и представа,

а истината е, че ние също не бяхме съвсем наясно". Сред приелите поканата за участие в първия Madrid Fusion са също основателите на френската модерна кухня Пол Бокюз, Мишел Герар и Пиер Троагро. "Направихме нещо съвсем малко, почти без ресурси, и се оказа семето на това, което е днес Madrid Fusion", казва Хосе Карлос Капел.

Хосе Карлос Капел

Фокусът на юбилейното 20-то издание бе върху традиционни и новаторски техники на готвене. Първият изцяло присъствен конгрес след глобалната пандемия и желанието на сектора да сподели натрупаните новости и отново да заработи на максимални обороти доведе до подобряването на всички рекорди в историята на сбирката по присъствие както на готвачи, така и на посетители и медии, сред които бе и "Бакхус".

Вероятно най-значимото случващо се тази година (освен юбилея сам по себе си) e видимото и с просто око голямо завръщане на живо. Което обяснява рекордното присъствие на близо 17 000 посетители, 1200 лектори и участници (сред тях готвачи, производители, институции) и над хиляда журналисти. Като човек, ходил вече доста години там, забелязвам, че с времето трайно нараства и друго усещане:

неспособността чисто физически да се обхване дори и 1/10

от случващото се през трите дни на конгреса. Съдържанието всяка година набъбва, а към основополагащия конгрес се "прикачват" сателити като Wine Edition, Pastry, The Drinks Show. Всяко едно от тези издания присъства със своя програма, събития и съответно световни звезди в бранша.

Добрата новина е, че от миналата година и в голяма степен вследствие на глобалната пандемия виртуалният Madrid Fusion е пълнокръвно действащо пространство, където може да се види и чуе всичко случило се на живо. Което пък oлекотява самия конгрес и извежда на преден план отново това, което испанците умеят да правят най-добре. Да се срещат, споделят, общуват ненатрапчиво и с приповдигнат тонус. Валидна е, разбира се, и прословутата фраза, която обяснява

иберийската лежерност на чужденците: Елате утре! (тъй познатата mañana).

В конкретния случай това означава, че посетителите вече могат да се отдадат повече на дегустациите, разговорите, обмяната на опит, поддържането на доброто настроение. А утре или след 2 дни съвсем спокойно могат да се върнат онлайн към конкретното интересуващо ги съдържание.

Madrid Fusion е и чудесна витрина на динамиката на ресторантьорския бизнес в Испания, където дори и за специализираната преса вече е трудно да следи появата на нови ресторанти, възстановявянето на стари, новите попълнения със звезди Michelin, зелени звезди и други отличия.

Сред хитовете на сцената на Madrid Fusion през последните 20 години е международното "лансиране" на някои от най-известните съвременни готвачи, каквито са перуанецът Гастон Акурио (Astrid&Gaston, Лима), скандинавецът Рене Редзепи (чийто Noma 2.0 в Копенхаген има 3 звезди Michelin и е обявен за най-добрия ресторант в света) или бразилецът Алекс Атала (D.O.M., Сао Пауло). На конгреса испанецът Дабис Муньос беше избран за готвач-откритие през 2008 г., а днес ресторантът му DiverXO е отличен с три звезди Michelin. Той бе избран и за най-добър готвач в света за 2021 г. от The Best Chef Awards.

Четиримата са част от дългия списък с международни готвачи които присъстват и на 20-тото издание на кулинарната среща на върха, проведена под мотото "Отвъд продуктите".

Що се отнася до новото "откритие" на конгреса, това е Педро Агилера,

който работи в семейния ресторант Meson Sabor Andaluz, в Алкала дел Вайе, градче в Южна Испания само с 5000 жители. Ресторантът се управлява от родителите му, а Педро се е специализирал в зелените продукти, въпреки че не става въпрос за строго вегетариански ястия.

Педро Агилера

И за пореден път си дадохме сметка кое е най-силно действащото оръжие на Испания като световна кулинарна сила: приятелството и сплотеността между готвачите и ресторантьорите. Както и голяма доза скромност от страна на превърналите се в почти рок звезди най-известни готвачи. Личният достъп до тях някъде между залите и коридорите на панаирния комплекс е реално постижим.

Съвсем скоро очаквайте:
Марио Сандовал - гъделът на киселинната кухня
Луис Алберто Лера - идва ли краят на дребния дивеч?
Шеф Тита - новата доминиканска кухня с фюжън от кулинарна история

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK