Храна

#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през април

Бакхус 27 април 2022, 15:38

Певицата Ния Петрова - да, същата, която спечели "Гласът на България", ни показва едно ново амплоа: веднъж преди нейно участие и на по бира се заговорихме за страстта й към кулинарията и я опознахме в светлината на изключителен ценител на всичко, свързано с храна, вино, а и миксология. Така се роди рубриката "Чревоугодно ми е, Ния". В Instagram профила ни очаквайте видео срещи с нови и стари места, познати и непознати ястия, рецепти.

Ако нямате Instagram, то може и да сте пропуснали: по няколко пъти месечно за по 24 часа Ния Петрова "отвлича" профила ни в социалната мрежа и го повежда (а с него - и вас, аудиторията ни) към различна дестинация. Апетитни спирки, сочни сосове и коментари - всеки път темата е различна, но кулинарното любопитство си остава. След като през март разбрахме къде е най-вкусният хот-дог в София, април беше подобаващо отпразнуван с брънч, още брънч, отново брънч.
КЪТ КЪТ - рамен, ама веган

К.Е.В.А. споделя пространството си с Кът Кът, които обичат да правят pop-up брънчове поне 2 пъти в месеца. Ния издебна точния момент в началото на април, за да се запознае отблизо с рамена на шеф Хубенов, известен с растителната си кухня. "Най-великото веганско нещо, което съм яла", каза Ния по повод на рамена с пикантна маринована соя и бульон с див чесън. А Ния обича месо.

Grape Central - без питие накъде?

Предимството да ядеш брънч във винен бар е, че спокойно можеш да изпиеш чаша пенливо или пък някоя и друга мимоза, докато избираш какво да ядеш. Точно това направи и Ния, а след това се спря на класически яйца Бенедикт, положени върху прясно изпечен скоун и обилно поляти със сос Холандез. Обяд предложенията на Grape Central са класически, но всеки уикенд има по нещо ново, а препоръката за правилно съчетание на храната с вино е безценна.

Plant.bite - растително и напоително

Глазиран стек от карфиол с пушен сушен домат, чимичури, тахини сос и нар

Следващият уикенд започна в мястото, чиито разноцветни веган бургери предизвикаха дебютен фурор на миналогодишния StrEAT Fest. Красивата къща на ул. "Шипка" е оазис за всички любители на растителния хранителен режим. Ния ни запозна с впечатляващия глазиран стек от карфиол с пушен сушен домат, чимичури, тахини сос и нар, тортия с хумус и печени зеленчуци и пухкави мекици с веган фета. А за отскок пробва Bullet Brew - бърбън, студено филтър кафе, ликьор Amaro Averna, тоник, свежа мента.
Тотия с хумус и печени зеленчуци
Мекици със сладко от сини сливи и веган фета

KICK's - брънч на бара


В бара, в който обикновено приятели и познати се срещат за коктейл-два-три, се оказва, че от няколко седмици всяка неделя "На гости" правят обяд, който блажено да си похапвате под звуците на хубав джаз. Историята на "На гости" тръгва от Весела Томалевска и нейния домашен supper клуб, който тя трансформира в един по-различен брънч: такъв без авокадо тостове, както казва дъщеря ѝ.
Ния ги посети в две поредни недели, защото се опасяваше, че ако пробва всичко от менюто в един един, ще се наложи да се търкаля по "Шишман". Като за начало нашият гурме репортер опита домашна питка с козе сирене, киш лорен, тайландска супа Том ям, а на следващата неделя ни дразнеше със сторита на боб с манатарки, провансалски Буябес и лимонов пай.
Киш Лорен
Баница, питка, милинки
Домашно мариновани люти чушки и пикантна люта паста за Буябес
Coffee Syndicate - брънчът на делниците


От отварянето си миналото лято Coffee Syndicate бързо се наложи като новото място за висококачествено кафе и легендарни еклери, от които Ния едвам се въздържа, но заяви стоически, че ще ги дегустира един по един някой друг път. Сега се беше запътила натам, за да пробва делничния брънч и по-конкретно отворения сандвич със запечено цвекло, лайм и рикота. Да, ама не. Беше свършил, но за сметка на това ѝ спретнаха вкусен лаваш с омлет и прошуто, като и гофрета с пушена сьомга и лимонов йогурт крем. Да я ожали човек.
Сандвич с лаваш, омлет, прошуто и подправки
Гофрета с пушена сьомга, лимонов йогурт крем с маково семе, яйце на око, сос Холандез с куркума и микро растения

Гастрономическата обиколка на Ния продължава през май, а вие последвайте профила ни в Instagram, за да сте винаги в крачка с #ЧревоугодноМиЕНия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK